Možda ste to već iskusili – radili ste kao manijak i satirali se zbog svojih ambicija, zbog očekivanja porodice, zbog prevelike odgovornosti koju ste preuzeli, zbog toga što neko zavisi od vas i morate da obezbedite sve uslove. Možda stvarno veoma volite svoj posao, ali on je težak i zahtevan i često vam oduzima svu energiju, a ono malo slobodnog vremena što vam preostane, koristite da spavate, ne biste li se odmorili i spremili za sledeći dan izgaranja. Možda niste uspeli i niste znali kako da izbegnete burnout, ali sada znate. Ili ste možda zaboravili kroz šta ste prošli, i ambicija, dužnost i potreba vas opet vode putem na kome ćete izgarati do iscrpljenja. Možda ste se našli na ivici i pomišljate da promenite posao i bavite se nečim manje teškim i iscrpljujućim, jer se plašite za svoje zdravlje.

Strategije koje će vas uputiti ili podsetiti kako da izbegnete burnout

Preispitajte svoje razloge za promenu posla

Možda vaše preopterećenje nema toliko veze sa težinom posla, koliko sa vašom organizacijom vremena ili stavom koji imate prema poslu. Možda možete zadržati posao koji volite pod drugim uslovima o kojima se možete dogovoriti sa poslodavcem. A možda ste se zaista zasitili i „pregoreli“ do te mere da ste izgubili smisao i treba vam novi pravac, novi izazovi, nove prilike. Ali, to možda znači manja primanja. Možda ćete na kraju raditi lakši i manje zahtevan posao, ali ćete duže i više raditi da biste nadoknadili razliku u primanjima.

Kako da izbegnete burnout i povecate energiju 4 Kako da izbegnete burnout i povećate energiju

Sako, kravata i pantalone: Dan John Ušće, Košulja: Konstantin Beo, Maramica: Kigili Ušće, Sat: BPM (Emporia Armani) Ušće, Lokacija: Pura Vida

Razmotrite svako „za“ i „protiv“ kog možete da se setite, razgovarajte sa prijateljima i porodicom, jer oni se mogu setiti razloga koji su vama promakli, i razgovarajte sa bivšim kolegama koje su promenile posao – one vam mogu dati najrealnije informacije koje će vam pomoći da steknete jasniju sliku onoga što želite i onoga što realno možete da postignete.

Kada odlučujete kako da izbegnete burnout, istražite svoje obrasce

Karijerni stratezi navode da se krivica za burnout i razočaranje u 98 procenata može prebaciti poslu, odnosno, poslodavcu. I oni koji nad vama vrše pritisak trpe nekakav pritisak, a što je veći pritisak na njih, on se pojačava dok stigne do vas – tako stoje stvari. Međutim, šta je sa ona 2 procenta? Šta je ono što je do vas i na šta možete uticati? Možda ne umete da kažete NE. Možda tretirate sve svoje obaveze kao jednako važne i sve vreme se osećate kao u ekspres-loncu. To su stvari koje ćete poneti sa sobom na svaki sledeći posao i koje će opet dovesti do potrebe da razmišljate kako da izbegnete burnout. Osvestite svoje obrasce, jer to je nešto sa čim možete raditi, za sopstveno dobro.

Pročitajte i ovo: Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

Kada razmišljate kako da izbegnete burnout, distancirajte se od svojih strasti

Posao koji volite i u kome pronalazite smisao i ispunjenje, može vas sagoreti isto kao i besmislen posao. Oni koji imaju strast prema nečemu, a ne nalaze je u onome što rade, prijavljuju niže osećanje zadovoljstva poslom i životom, više sukoba sa kolegama i veće izgaranje. Ali, kada su se istraživanja okrenula onima koji obavljaju svoj posao predano, jer u njemu pronalaze svoju strast, smisao i svrhu, otkrila su da oni koji najpredanije rade najređe uspevaju da izbegnu burnout, jer zanemaruju zbog posla sve druge aspekte života. Izgaranje su izbegli oni koji su imali stav „ovde sam da radim, učim, napredujem i budem deo zajednice“, kojima je posao, iako su ga smatrali smislenim, plemenitim i važnim, ipak bio samo posao, odnosno, samo deo života.

Ono što vam je zaista potrebno i što treba da nađete kroz posao i karijeru, nije smisao života i viša svrha, to je osećanje da imate autonomiju i kompetenciju, da možete da ovladate onim što radite i da se povežete sa drugima. Kada posao ovlada vama, neminovno gubite vezu sa realnošću i postajete izolovani kroz činjenicu da ljudi počinju da vas prepoznaju kao fanatika i da se od vas udaljavaju. Tada vam neće pomoći nijedan odgovor na pitanje kako da izbegnete burnout, jer ste već u njemu – gorite živi i morate da sagorite pre nego što se podignete iz pepela, malo mudriji i zreliji.

Kako da izbegnete burnout i povecate energiju 1 Kako da izbegnete burnout i povećate energiju

Sako: Mona Man Beo, Lokacija: Hyatt Regency

Pročitajte i ovo: Zdrava ambicija u savremenom poslovnom svetu

Uzmite ozbiljnu pauzu

Potrebno je da se na izvesno vreme i način distancirate od svega smislenog i produktivnog što radite – od svega što vas vodi u burnout. Treba vam ozbiljna pauza – ne u stilu utakmice i piva sa prijateljima, ili brze šetnje oko bloka. Morate raditi nešto što osećate i mislite da ne bi trebalo da radite, u tome je trik. Šta je ono što vas odmara i zadovoljava, što se možda nalazi na spisku vaših tajnih „grehova“ koje sebi uskraćujete? Popodnevno spavanje? Čitanje stripova? Prebiranje po gitari uz žaljenje što niste ostvarili karijeru muzičara? Hteli biste da ležite i lenstvujete ceo dan? Da osnujete bend? Ne, to je ludo, to je neproduktivno, to nije dozvoljeno! Da, to je baš ono što treba da uradite.

Uzmite veliku pauzu, uzmite odmor i umesto putovanja i letovanja (koje isto spada u šablon dozvoljenih i poželjnih aktivnosti, koje vas možda uopšte ne odmaraju, nego vas dodatno zamaraju) radite ono što sebi ne dozvoljavate da radite. Razvlačite se po kući u pidžami (i čitajte stripove), sredite garažu i pozovite prijatelje da malo džemujete (i oni su verovatno raštimovani i moraćete da ih ohrabrite da se uključe). Kad provedete određeno vreme u zabranjenom svetu, perspektiva će vam se proširiti i promeniti. A zatim, ponovo razmotrite svoje opcije ponavljajući prethodne korake.

Fotografije: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments