Vremena su se promenila i za žene i za muškarce – poslovni život je sve zahtevniji, ciljevi su visoki, a ulozi još viši. Održavanje ravnoteže između posla i privatnog života ranije je bio izazov za žene, a sada je, više nego ikada ranije i za muškarce. Ako želite da budete produktivni i uspešni i da imate život koji nije samo posao, ambicije, karijera, praktikujte savete muškaraca koji u tome uspevaju.

11 saveta za održavanje ravnoteže između posla i privatnog života

Svest je ključna

Potrebno je da budete svesni i uključeni, kako biste izbegli stvaranje loših navika. Ne možete uvek biti besprekorni i donositi najbolje odluke – u svim svojim ulogama (lidera, supružnika, biznismena…) pravićete greške. Samo treba da budete svesni tih momenata i da prilagodite svoje ponašanje. Ako niste svesni u čemu grešite i kako se pritom osećate, nedelotvorno ponašanje vam može postati navika i uticati na ravnotežu u svim oblastima života.

Za održavanje ravnoteže pronađite mentore

U bilo kojoj oblasti života, treba da imate mentora – dakle potrebno vam je više njih. Morate znati i imati kome da se obratite kada su u pitanju porodični problemi, poslovni izazovi, zdravlje, finansije ili duhovnost. Odgovarajuću podršku i smernice ponekad vam u više oblasti može pružiti jedna osoba (posao i finansije, porodica i duhovnost), ali ne u svim. Lekar vam može obezbediti odgovarajuću zdravstvenu negu i reći vam da smanjite stres, ali se ne može baviti uzrocima stresa u porodici ili na poslu. Zato je mudro odrediti koje su to osobe kojima možete da se obratite za savet u različitim sektorima – ako se setite nekoga iz prošlosti, ne ustručavajte se da obnovite stare veze, one vam mogu otvoriti nove mogućnosti.

Uključite porodicu u sve što činite za održavanje ravnoteže u životu

Nemojte držati porodicu van svog poslovnog života, verujući da je time štitite i rasterećujete, odnosno, da na taj način odvajate privatan život od poslovnog. Partner i drugi članovi vaše porodice treba da budu upoznati sa vašom poslovnom rutinom, rasporedom putovanja, organizacijom vašeg radnog dana i planovima, da bi razumeli ono što radite. To poboljšava komunikaciju i empatiju u partnerskim odnosima, a povećava i značaj porodice u održavanju ravnoteže u životu.

Napravite raspored i odredite prioritete

Da biste izbegli haotičnost i zaboravljanje „sitnica“ koje mogu zakočiti veće i važnije stvari, ako se izostave, napravite raspored i odredite važnost svakog zadatka. Tako ne morate držati u glavi hiljadu stvari – sve ih stavite na papir, prema prioritetu i hitnosti, pa ćete se lakše snaći i ako se pojave neplanirane i hitne intervencije. Ako imate otpor prema pravljenju rasporeda, promenite svoj način razmišljanja – taj okvir nije tu da bi vas sputavao, već da bi vam omogućio da se opušteno posvetite svojim obavezama, prema odgovarajućem redosledu, koji sami sastavljate. Dobra organizacija znači manje stresa. A manje stresa znači bolju ravnoteža i viši nivo zadovoljstva svojim životom.

11 muskih saveta za odrzavanje ravnoteze izmedu posla i zivota 3  11 muških saveta za održavanje ravnoteže između posla i života

Sako, pantalone, košulja, maramica i patike: Kigili Ušće, Naočare: Optiplaza (Dior) Ušće, Lokacija: Pura Vida

Pročitajte i ovo: Kako uspešni muškarci balansiraju između posla i privatnog života

Ohrabrite partnera da sledi svoje strasti

Vaša uloga kao supruga više nije samo da zarađujete i obezbedite porodicu (i po ceo dan provodite u poslu), jer vaš životni partner deli sa vama taj zadatak. Važno je da stalno razgovarate i da znate kako se partner oseća i da li je zadovoljan svojim mestom u životu. Važno je da mu pomognete da pronađe svoje strasti, ako se sa tim muči i da ga ohrabrite da radi ono što voli i što ga ispunjava. Lično zadovoljstvo obe strane doprinosi ukupnoj ravnoteži porodice.

Koristite vreme „dekompresije“

To je ono vreme koje vam je potrebno da iz jedne uloge pređete u drugu, kao što je roniocu potrebno da zastane na određenim dubinama i obavi dekompresiju dok lagano izranja. Radite ono što vam pomaže da se psihički i fizički prilagodite sledećoj životnoj ulozi. Na primer, na putu do kuće možete slušati muziku, ili inspirativni podkast o kome ćete kasnije pričati partneru, a kad dođete kod kuće, odmah se presvucite (promenite „kostim“ za sledeću ulogu) i obavite određene kućne zadatke.

Prevaziđite loše odluke i greške i nastavite dalje

Uključite svoju svesnost, setite se da je dozvoljeno grešiti, i imati negativne misli. Ako donesete lošu odluku, nemojte se fokusirati na grešku i neprekidno razmišljati i kriviti sebe, već se usredsredite na pronalaženje načina da je ispravite ili da se prilagodite datim okolnostima i nastavite dalje.

Preduzimajte akcije koje vas izvode iz zone komfora

Kada osećate da vam održavanje ravnoteže ne ide i suočavate se sa teškim trenucima, izađite van zone udobnosti, da biste prevazišli osećanje zaglavljenosti i sputanosti. To znači da isprobate nešto novo, da počnete da učite određenu veštinu, uključite se u akciju koja će vam proširiti perspektivu, pa ćete uvideti da imate i druge opcije, koje vam mogu pomoći da se uravnotežite.

Pročitajte i ovo: Kako da kontrolišeš nivo stresa na poslu

Okružite se pozitivnim i zadovoljnim ljudima

U toku teških vremena i neuspeha, okružite se pozitivnim i zadovoljnim ljudima. Kada vam se dešava nešto zbog čega se loše osećate u privatnom životu ili na poslu, kada ste otrgnuti iz uobičajenog toka života kojim uspevate da upravljate, veoma je važno za šta ćete se ponovo vezati. Budite sigurni da ste okruženi pravim ljudima kada ste u nevolji, kako biste se vezali za nešto pozitivno.

Dajte bitnim ljudima i stvarima svu svoju pažnju

Budite prisutni u trenutku, psihički i fizički, uložite svu svoju pažnju u trenutke koje delite sa osobama koje su vam važne i koje volite, kao i kada radite ono što volite. Razgovarajte sa partnerom i razmenite svoje uvide, potrebe, stremljenja, strahovanja i budite dobar slušalac. Pregledajte sa partnerom vaš odnos i lični život kvartalno, kao što biste uradili sa zaposlenima.

Pronađite dublju svrhu u svom poslu

Morate znati zašto se bavite baš tim poslom, zašto radite. Potrebno je da vas posao ispunjava i na druge načine, a ne samo finansijski. Dobra plata i mogućnost napredovanja i povišice jesu motivi, ali jednako je važno da osećate da ima smisla to što radite i da budete zadovoljni poslom. Potrebno je da budete deo nečeg što je veće od vas i da na taj način date svoj doprinos svetu u kome živite.

Fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments