Da li ste se pitali koje tajne kriju dobri lideri i menadžeri? Izgleda kao da su se rodili s talentom da motivišu i inspirišu svoje zaposlene, ili da su pročitali sve knjige do kojih su mogli da dopru, upivši sve znanje iz njih. Menadžeri su umnogome zaslužni za produktivnost svojih radnika, a kako živimo u eri rada od kuće, odnos između radnika i menadžera postaje još bitniji segment uspešnog poslovanja. 

Neretko, rad od kuće često predstavlja uzročnik povećane anksioznosti iz razloga što se u poslednje vreme radnici bore s mislima da nisu dovoljno produktivni, upravo zbog neodlaska na radno mesto. Menadžeri igraju važnu ulogu u tome da se radnik oseća prijatno dok radi. Ako u ovim trenucima, kad je radniku potrebna podrška i validacija rada, menadžer ispoljava svoja nezadovoljstva, odnos radnik-menadžer se može lako slomiti.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Tobias Sorensen (@thesorensen)

Tu dolazimo do tajne, koja se ogleda u emocionalnoj inteligenciji, koja predstavlja prioritet svim vrhunskim menadžerima. Oni su svesni svoje uloge i uticaja na radnike, tako da onog trenutka kada uđu u kancelariju, svoje privatne probleme ostavljaju pred vratima. Menadžeri moraju praktikovati savršenu kontrolu nad profesionalnim i privatnim životom. Njihovo loše raspoloženje ne sme se odraziti na njihov tim. Iz tog razloga vam predstavljamo 5 načina da postanete menadžer koji je emocionalno inteligentan i koji ima dobar odnos sa svojim zaposlenima.

Granica između poverenja i profesionalnosti

Dobri menadžeri znaju kako da stalno budu na ivici, a da je ne prekorače. Oni znaju kad je trenutak za priče iz privatnog života, a kad počinje posao. Menadžer svakako nije tu da svojim radnicima bude psihoterapeut, ali je veoma bitno da oformite takav odnos kako bi vam se radnik mogao poveriti. U svakom trenutku treba da budete spremni da date adekvatan savet i ukažete pomoć. Na primer, dobar menadžer će primetiti kada njegovom radniku ponestaje motivacije i kad se bori sa burnoutom. Tada će ponuditi efikasno rešenje – u vidu slobodnog dana, motivišućeg razgovora i ukazivanja na to da tim bez njega ne bi bio isti. Dobar lider nikada nije pod stresom za svoj tim. On je njihov oslonac.

Nedostatak komunikacije ne sme da postoji

Nedostatak ili pogrešna komunikacija je najveći problem između lidera i zaposlenog. Još je češće da dođe do pogrešne komunikacije kada je u pitanju rad od kuće. Možda je vaš mejl poslat s najboljom namerom, ali je uvek moguće da je pročitan pogrešno, da je odavao ton koji vama nije bio na pameti. Spretan menadžer ne ostavlja prostora da se njegove reči pogrešno protumače. 

Comments