Kako se u poslovnom svetu slažu zumeri, čiji su roditelji bumeri ili milenijalci? To je praktično, kao da su njihovi roditelji njihovi šefovi i lideri – generacija Z vas neće poštovati kao autoritet, ako ne pokazujete i praktikujete vrednosti koje vas čine dostojnim poštovanja.

Ako pripadate starijoj generaciji lidera koji želi da se poveže sa mladim članovima tima, treba da budete svesni šta je ono što generacija Z traži od svog vođe.

Generacija Z želi fundamentalne promene

Neposredno pre pandemije, sprovedena je anketa mladih odraslih (od 18 do 35 godina) u 25 zemalja – ogroman broj predstavnika generacije Z i milenijalaca. Neki od najvažnijih uvida iznose sledeće:

Mladi odrasli prepoznaju krizu liderstva u svetu. Oni vide duboke i široke sistemske probleme sa kojima se svet suočava i osećaju da današnji lideri nisu dorasli izazovu. 82% ispitanika veruje da trenutno nema dovoljno dobrih lidera.

Jedna trećina veruje da se izgleda menja ono što je potrebno da bi neko bio efikasan lider. Vođe na vlasti su stariji i nespremni da se prilagode potrebama današnjeg sveta.

Generacija Z se sa poštovanjem zalaže za fundamentalne, a ne postepene promene. Dok poslodavci često predlažu izmene u svojim trenutnim sistemima, današnja omladina zastupa vrednosti koje su bumeri šezdesetih u vreme svoje mladosti zastupali – za korenite promene u neuspešnim sistemima.

Važnost socijalne i emocionalne inteligencije

Više od svega, generacija Z želi lidere koji neguju emocionalnu inteligenciju, meke veštine koje prevazilaze aroganciju, tvrdoglavos i gaslajting.

Oni smatraju da je emocionalna inteligencija u korelaciji sa efikasnošću liderstva isto toliko, pa i više od opšte, kognitivne inteligencije. Dobra vest je da se, iako se IQ ne menja mnogo, EQ može razvijati i kultivisati. EQ je najmoćniji prediktor za zadovoljstvo poslom, posvećenost organizaciji, nameru da ostanete u timu, radije nego da ga promenite, kao i sa pomaganjem saradnicima i timskim duhom.

IMG 7803 Šta generacija Z traži i očekuje od lidera

Pročitajte i ovo: Nepisana pravila na poslu koja kreiraju lideri

Šta generacija Z traži i očekuje od lidera

Skromnost

Mnogi mladi članovi tima opsuju svoje starije kolege, saradnike i mentore kao pomalo tvrdoglave i arognatne, nesklone da uče i razvijaju se. Skromnost, međutim, ukazuje na svesnost da ste nekompletni bez tima oko sebe i da ste spremni da se menjate i iskazuje se kroz postavljanje pitanja mladim saradnicima, izvinjavanje zbog grešaka i priznanje da treba da učite.

Mudrost i perspektiva

Generacija Z od starijih očekuje mudru perspektivu na osnovu dugogodišnjeg iskustva. Mladi su svesni nedostatka životnog i radnog iskustva i prepoznaju i ceni mudre savete i smernice. Svakako treba da izbegnete da upadnete u „profesorski“ režim i da držite predavanja, ali mladi saradnici će vas ceniti kada im ponudite uvide koji će njima koristiti, čak i ako vama neće.

Generacija Z ceni hrabrost

Generacija Z žudi za hrabrošću u sebi i zato ceni hrabrost svojih lidera. Oni osećaju da im često nedostaje odlučnosti i hrabrosti i žele da vide snažna moralna uverenja u svojim vođama. Kada pokazujete hrabrost i odlučnost, stičete moralni autoritet – više će vas ceniti kada donosite zahtevne odluke, nego kada posežete za praćenjem protokola. Zumeri više cene suštinu, nego formu, jer i sami teže da steknu sposobnost donošenja odluka, na osnovu onoga što je najbolje za cilj kome su posvećeni, a ne onoga što je najlakše i najpovoljnije.

Generacija Z ceni veštine komunikacije

Pošto je društveni EQ nizak, posebno među mladima, ističu se oni koji oličavaju visoku emocionalnu inteligenciju. Lideri koji su samosvesni, pristupačni imaju visoku društvenu svest i sposobnost upravljanja odnosima su retki. Vreme je da pokažete mlađima da ih razumete, jer je njima to najpotrebnije – da ih čujemo i shvatamo. Na ovaj način gradite poverenje, koje rezultira inovativnošću i produktivnošću.

Pročitajte i ovo: Svestan lider – kako svesnost može poboljšati vaše liderske veštine

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments