Odredi sebi rokove

Ovo će biti teško, ali nema zabušavanja. Odredi sebi rokove, zapiši ih i zalepi tamo gde ćeš ih uvek imati u vidnom polju. Napiši po tačkama “odlučiću nakon što prođe pet dana (na primer) ili sati” “odlučiću posle razgovora sa”(nabroj ljude sa kojima želiš da se konsultuješ i obavi te razgovore) “odlučiću kad proverim (navedi koje) izvore”. Baci se na posao, jer vreme prolazi, a ti ne možeš sve te razgovore i istraživanja da obaviš u poslenjem trenutku. Postupajući planski, svom umu daješ zadatak, a to nije beskrajno analiziranje situacije, nego konkretni postupci, akcija koju treba da obaviš.

Proveri element više sile

Napiši svoje izbore na papiriće, ispresavijaj ih, promešaj u nekoj kutiji i baci ih uvis. Kad padnu na pod, izaberi jedan, otvori ga i pročitaj. Osluškuj svoje telo – da li si se uznemirio, osetio olakšanje, ukočio, da li te je nešto ubolo i pogodilo, da li imaš osećaj da je taj “slučajni” izbor, taj element sreće i više sile ukazao na pravu, ili na pogrešnu stvar?

Zapiši svoje opcije

Koliko opcija imaš – A, B, C, D? Sve ih zapiši. Ovo ti neće olakšati donošenje odluke, ali će ti pomoći da se osećaš bolje, da kontrolišeš proces odlučivanja i da ne zažališ, kad na kraju budeš odabrao jednu opciju.

Brankica Milošević

Comments