Tesla je postala šesta kompanija u istoriji SAD čija je vrednost procenjena na 1 trilion dolara, a to znači ogroman priliv novca za njenog direktora, “tehno kralja” Elona Muska. Forbes procenjuje da je Musk sad bogatiji nego što je ikad bio, verovatno bogatiji od bilo kog čoveka u istoriji civilizacije, sa procenom od 255.2 milijarde dolara. Bloomberg‘s Billionaires Index procenjuje da Elon ipak ima 288.6 milijardi dolara. Ova informacija nam stiže nakon procenjenog povećanja bogatstva od 25.6 milijardi dolara od petka, nakon što je Hertz najavio planove kupovine od 100.000 Teslinih električnih vozila za iznajmljivanje.

Tesline deonice su u ponedeljak porasle za 12% na okvirno 1.025 dolara, nakon što su Hertz news i Morgan Stanley auto analitičar Adam Jonas povećali njegovu Tesla cenu na 1.200 dolara po deonici, piše CNN. Sad, sa vrednošću od jednog triliona dolara, Tesla se priključuje kompanijama Apple, koja je broj jedan sa 2.5 triliona dolara, potom Microsoftu, Alphabetu (Googleova parent kompanija) i Amazonu.

Tesli je bilo potrebno 12 godina da dostigne ovoliku vrednost nakon što je prvi put predstavljena javnosti, a to je čini drugom najbržom firmom koja je dosegla jedan trilion dolara, nakon Facebooka kom je bilo potrebno 9 godina. Tesla je sad ima više novca od Facebooka, koji vredi 927 milijardi dolara.

Comments