Faktor poverenja igra važnu ulogu, a to poverenje je posledica pozitivnog utiska i simpatija – istraživanja pokazuju da napreduju oni koji zaista veruju u ideju kompanije, u misiju njihove organizacije i važnost i smisao svog posla. Oni koji veruju, često postaju uticajni u važnim kompanijskim krugovima, za razliku od onih koji su distancirani, odnosno, nisu lični i emotivno uključeni i ne osećaju se kao integralni deo cele priče, nego kao pojedinac koji je tu samo zbog posla. A ovo verovatno nabolje objašnjava šta je i kakav je taj “stav” koji poslodavci cene – to je stav kojim govoriš da ti je stalo, da usvajaš i vrednuješ ciljeve i načine svoje kompanije, da se osećaš kao njen vitalni deo i da si zainteresovan da naučiš više i da uradiš i doprineseš više.

Doživljavanje sebe kao vitalnog dela svoje firme, doprinosi napretku u karijeri i poslovnom uspehu – onima koji imaju taj stav, izlazi se u susret, dodeljuju priznanja i nagrade, čak i ako nemaju vrhunske veštine i znanja.

karijera 1 Treba da znaš: Šta je najbitnije za razvoj karijere

Ako imate visok nivo veština i znanja, odličan stav i uopšte u svakom pogledu ste besprekorni, lojalni i posvećeni kompaniji – veće su šanse da dobijete otkaz nego da vas unaprede. Mislite da to nije fer? Poslovni svet ne funkcioniše na fer način (kao ni život, generalno) i to nije fer, ali je razumljivo. Ako ste toliko kvalitetan radnik, vi ste potencijalna konkurencija i vama ne treba otvarati vrata, jer ćete možda prevazići svoje šefove. Dakle, ako imate takve kvalitete, pokrenite sopstveni biznis i vodite se ovim načelima – držite uz sebe one koji veruju u vas, a ne one koji će vas nadići u svojim ambicijama i uspehu.

Da bi se dopao šefovima i pokazao stav koji se vrednuje, samo treba da budeš ona osoba sa intevjua za posao – oni su nešto prepoznali u tebi, pa to nastavi da pokazuješ. A prepoznali su pozitivnost, entuzijazam i spremnost da učiš i prilagođavaš se zahtevima i kriterijumima kompanije.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments