Ako ste u poslu fokusirani na nešto što ne volite (još gore, prezirete), stepen stresa je višestruko veći i na dobrom ste putu ka izgaranju. To znači da samo dajete, bez ljubavi i strasti, usmereni jedino na rezultat (zarada, status u društvu, prestiž), a dostizanje tih rezultata vam ne uzvraća dovoljno. Ali ako posvećeno i predano radite sa ljubavlju i strašću, onda vam je ljubav uzvraćena – posao za vas predstavlja izvor samorealizacije i ispunjenja na dnevnom nivou, a ne samo na nivou konkretnih rezultata. Put ka ciljevima postaje vredan prelaženja, integralni deo života, mudrosti, samoostvarenja, ličnog rasta i razvoja. Zadovoljstvo sobom i svojim životom preovlađuje, čak i kada se suočavate sa padovima i neuspesima, kada svoj posao volite i u njemu pronalazite sebe.

ambicija 1 Zdrava ambicija u savremenom poslovnom svetu

Ali, i kada intenzivno radite ono što volite, morate povući granice i poštovati ih, da se ne biste istrošili i sagoreli. I dalje morate da se dovoljno odmarate, odvajate vreme za svoju porodicu, partnere i prijatelje, i dalje vam je potreban odmor, relaksacija i trenuci samoće. Za dostizanje ciljeva, morate se žrtvovati, ali i to mora biti ograničeno. Ako godinama izgradnji karijere (ostvarivanju svojih snova) žrtvujete sve ostalo u životu, na kraju ćete sami stajati na tom vrhu, bez ikoga sa kim ćete podeliti trijumf i radost. Ako je vaša ambicija tako snažna, da gazi preko svega i svih, to je bolesna ambicija, koja će vam obuzeti i oduzeti sve najvažnije odnose i svu ljubav koju treba da date i primite u bliskim odnosima. Zdrava ambicija ostaje u granicama radnog vremena – ostatak dana je predviđen za odmor i opuštanje, druženje, partnerske i porodične aktivnosti, hobije. Ako ste obuzeti ambicijom i ne možete da mirujete i osećate da je svaki trenutak koji niste proveli u jurenju ka cilju, protraćen, vi ste na putu obeščovečenja, na kome gubite sve što bi vam moglo pomoći da uspostavite ravnotežu i pružiti vam podršku u ostvarenju vaših snova. Pogrešno usmerena ambicija stvara pohlepu, sebičnost i beskrupuloznost, a zdrava ambicija donosi ispunjenje, osećanje postignuća i radost, koju delite sa voljenim i bliskim osobama.

Ukratko, zdrava ambicija podržava naše ciljeve i postignuća, na način koji istovremeno podržava i nas same i sve oko nas.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments