Odnosi su komplikovani i zahtevni, čak i u najboljim okolnostima, a bolja komunikacija je svima potrebna. Slaba komunikacija i nedostatak komunikacionih veština je prva na spisku svih pritužbi i nesporazuma u bliskim odnosima.

Pojedini ljudi ne vole da pričaju o svojim problemima i plaše se da izraze osećanja. Drugi se pretvaraju da nemaju nikakve probleme, a treći glasno i nesputano govore o svojim teskobama i nedaćama.

Kada komuniciraju o određenom problemu, mnogi koriste negativne metode suočavanja, kao što je pasivna agresija ili bežanje od razgovora – posvađaju se tako što se naljute i prestanu da komuniciraju, ili dramatično napuštaju prostoriju uz lupanje vratima.

Svako bi trebalo da bude svestan važnosti otvorene komunikacije i svakome bolja komunikacija može biti korisna u reševanju problema i građenju i održavanju stabilnijih odnosa.

Koliko često držite stvari u sebi dok ne eksplodirate? Koliko treba malim stvarima koje se mogu rešiti da postanu veliki, bolni i teško rešivi problemi?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Stilovi komunikacije

Stlovi komunikacije se razlikuju, pa je mudro da procenite svoj stil i da poznajete stilove bliskih ljudi, kako ne biste upadali u uobičajene zamke.

Na primer, partner vam može izneti svoja osećanja da bi vas obavestila, a vi to možete shvatiti kao optužbu i kritiku. Druga osoba možda želi da bude saslušana i priznata, dok vi pokušavate da rešite njen problem.

Bolja komunikacija u trenutku kada vam se voljena osoba žali, u devet od deset slučajeva svodi se na „dušo, žao mi je što se tako osećaš“ ili „šta mogu da uradim da se osećaš bolje“ ili „dođi da te zagrlim“. Trebalo bi da bude vrlo jednostavno, ali najčešće nije. Umesto da ponudite razumevanje i utehu, vi pokušavate nešto drugo – da se opravdate, ili da objasnite bliskoj osobi da nema razloga da se tako oseća, ili joj nudite rešenja za njen problem.

Bolja komunikacija u 10 koraka

Budite spremni

Pre nego što stupite u razgovor, pripremite se. Znajte o čemu ćete razgovarati, a ako hoćete da iznesete svoje mišljenje, formirajte ga. Ako želite da kažete da se osećate uvređeno, budite spremni da druga osoba to neće prihvatiti dobro. Ako treba da ispišete teze, da se ne pogubite u onome što hoćete da kažete, samo napred, ispišite ih.

Budite konkretni

Preskočite duge uvode, nagoveštaje i stavljanje do znanja – budite konkretni, sažeti i smireni. A kad iznesete svoje mišljenje, želje, potrebe, slušajte šta druga osoba ima da kaže i na kraju rezimirajte ono što ste čuli, da biste se uverili da ste dobro shvatili i da bi uverili drugu osobu da ste slušali.

Pročitajte i ovo: Zlatna pravila otvorene komunikacije u vezi

Bolja komunikacija uz kontrolu emocija

Dajte sve od sebe da budete prisutni dok ste u komunikaciji i da pratite sebe. Ako vas obuzmu emocije, u redu je, ali pokušajte da se kontrolišete dok govorite. Partner se može zatvoriti ako ste pod prevelikim nabojem – možda neće moći da podnese vaš bes ili vaš bol. Dajte sve od sebe da ostanete usredsređeni dok razgovarate o teškim temama.

Bolja komunikacija i izvinjenje

Ako ste bili slabi, uradili nešto pogrešno, izneverili dogovor, priznajte to i izvinite se. Smislite kako da ispravite greške i šta da preduzmete, da se ne bi ponovile. Kada se trudite da promenite svoje slabosti, druga osoba će priznati vašu zrelost i nastojati da učini isto.

Bolja komunikacija i odgovornost

Preuzmite odgovornost za svoj deo – na šta god se to odnosilo. Ne samo kad treba da priznate greške, već i u svemu ostalom. Budite odgovorni za svoja osećanja i ponašanje – niko vas nije izazvao, ili vas naterao da nešto uradite ili da se osećate na određeni način, to je do vas i pod vašom kontrolom. Uradite sve što možete da održite zdrav i stabilan odnos – jer to je vaš deo.

Budite sigurni u ono što želite

Kad znate šta hoćete i to izražavate sa jasnoćom i sigurnošću, manje su šanse da će vas drugi odbiti, ili da vas neće ozbiljno shvatiti. U redu je imati želje i potrebe i u redu je tražiti ono što vam je potrebno i zastupati sebe.

Bolja komunikacija uz osmeh

Kada stupate u komunikaciju, osmehnite se. Opustite se i nastupite prijateljski i pozitivno. Budite zainteresovani za ono što druga osoba govori, klimajte glavom u znak saglasnosti i osmehujte se. Bolja komunikacija uključuje i neverbalnu komunikaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Budite svesni govora tela

Govor tela je važniji nego što mislite, pa ga koristite kao prednost. Uspostavljajte kontakt očima, sedite uspravno, okrenite se ka osobi sa kojom razgovarate i blago se nagnite ka njoj. Govor tela treba da prenosi signale zainteresovanosti, opuštenosti i samopouzdanja.

Izaberite pravo vreme za razgovor

Kada želite da razgovarate sa nekim, ili kada druga osoba želi da razgovara sa vama, pronađite vreme kad niko nije ograničen obavezama, da biste mogli da se posvetite razgovoru, bez ometanja.

Bolja komunikacija uz vežbu

Kao i svaka druga veština, bolja komunikacija zahteva vežbu. Učite veštine komunikacije i praktikujte ih svakodnevno u svakom razgovoru i interakciji. Nekad će vam ići dobro, nekad ne, u redu je. Budite velikodušni prema sebi dok poboljšavate svoje veštine komunikacije, primetite kako napredujete i primite sa zahvalnošću kada vas zbog toga pohvale.

To može biti dug put tokom koga ćete učiti da slušate, da izražavate osećanja i upravljate njima, ali uz pozitivan stav i istrajavanje, bićete sve bolji i biće vam sve lakše da pažljivije i svesnije komunicirate.

Pročitajte i ovo: Zašto vam je potrebna bolja neverbalna komunikacija

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Đorđe Đoković

Comments