Bilo da ste u novoj vezi i strahujete da ne ponovite greške iz prehtodne, ili ste zajedno već godinama, možda želite da saznate kako da budete bolji partner i osnažite i produbite svoju vezu.

Sve zdrave veze karakterišu ljubav, poverenje, podrška, poštovanje, iskrenost i komunikacija – i to su osobine na koje treba da obratite pažnju kada pokušavate da uspostavite odnos, savetuju terapeuti. Kada ste sa nekim ko vas podržava i poštuje, neće biti osećanja ljubomore, takmičenja, sabotaže i zlonamernosti.

Ali, može biti lako zaglaviti u lošim navikama i obrascima i uzimati dobre stvari zdravo za gotovo i prestati da u njih ulažete i zato vam smernice o tome kako da budete bolji partner mogu biti korisne u bilo kojoj fazi veze.

Načini da budete bolji partner  

Postavljanje pitanja

Svakodnevni život može diktirati površne razgovore i razmenu, ali važno je odvojiti vreme za izražavanje iskrene zainteresovanosti za unutrašni život i osećanja partnera. Svesno i namerno postavljanje pitanja može vam pomoći da se osećate povezanije i podstaknete značajnije razmene. To uključuje pitanja o tome šta čini da se partner oseća voljeno i brižno, o tome kako donosi odluke (iz glave ili srca), čega se najviše plaši…

Bolji partner je bolji slušalac

Važno je potvrditi partnerove misli i osećanja – ne morate se nužno složiti, ali možete iskazati poštovanje. Pokažite partneru da ga čujete i razumete, kroz rečenice, kao što su „ima smisla što se tako osećaš“, „razumem i ja bih se tako osećao u toj situaciji“… Na taj način pokazujete saosećanje i razumevanje. Takođe, ako partner govori o nečemu kroz šta prolazi, što ga frustrira, ljuti, zbunjuje, vaš prvi instinkt bi mogao biti da ponudite savet i rešenje – ali drugoj osobi može biti potrebno samo da je saslušate i razumete, kako bi bolje čula sama sebe i sama došla do rešenja. Vežbajte veštinu aktivnog slušanja – budite zainteresovani, ne osuđujte i ne nudite rešenja, samo ponudite razumevanje i potvrdu partnerovih osećanja.

Bolji partner uz više zahvalnosti

Čak i najmanje stvari mogu napraviti razliku, kada kažete i pokažete partneru koliko vam znače – izrazite zahvalnost kroz mala dela ljubavi i reči podrške. Recite koliko ste zahvalni zbog načina na koji oplemenjuje vaš život, pravite male gestove, kao što je kuvanje kafe ujutru, preuzimanje na sebe sitnih dosadnih dužnosti i zahvalite iskreno i ljubazno za svaki gest pažnje i lepu reč.

Pročitajte i ovo: Kako da uništite svoju vezu u 5 jednostavnih koraka

Efikasna komunikacija

U svakoj vezi komunikacija je ključna za održavanje odnosa i važno je da nađete vreme za razgovor sa svojim partnerom, o vašim očekivanjima od veze i o tome kako se stvari među vama odvijaju (u odnosu na vaša očekivanja). Ovo vam može pomoći da ostanete na istoj strani i da budete usklađeni sa dinamikom veze.

Ako vas nešto uznemirava ili povređuje, pokušajte da ne uđete u razgovor agresivno ili defanzivno – razgovarajte o tome kako se osećate, umesto da optužujete partnera. I slušajte šta ima da kaže!

Budite romantičniji

Pronađite inspiraciju i načine da se ponekad udvarate i pravite romantične gestove – pripremite romantičnu večeru kod kuće ili organizujte izlazak u fensi restoran, napravite noćni piknik na krovu (terasi, obližnjem brdu ili uzvišenju) pod zvezdanim nebom (iskoristite događaje kao što su pomračenja, meteorska kiša, pun mesec…). Romantični trenuci su divan način da provedete kvalitetn vreme i podstaknete iskru u vašem odnosu i mogu osnažiti vezu i produbiti bliskost.

Naučite jezik ljubavi i svađe

Važno je da znate kojim jezicima ljubavi se oboje izražavate, kako biste mogli da naučite i praktikujete jezik ljubavi druge osobe. Pored toga, važan je i stil svađe i rasprave koji imate, kako bi se uskladili i kada se sukobljavate. Jedna osoba može vikati i ponašati se dramatično, jer je to bilo normalno u njenoj porodici, dok druga može biti užasnuta takvim ponašanjem i shvatati bučnu svađu kao kraj veze. Kada umete da govorite jezikom ljubavi druge osobe i kada razumete kako ona doživljava sukobe, svakako postajete mnogo bolji partner – i mnogo bolji par.

Bolji partner ulaže više truda

Veza se neće odvijati glatko sama od sebe – ako zapostavite posao nege i ulaganja, udaljavaćete se možda neprimetno i postepeno, dok ne dođete do tačke u kojoj ćete se pitati šta vam se dogodilo. Ako želite da budete bolji partner, više se trudite – oko svega. Naročito onda kada niste raspoloženi i kad vas mrzi. Kada ste spremni da izađete iz svoje zone komfora da biste nešto učinili za partnera, ili kada uložite dodatni napor da unesete nežnost i romantiku, pozivate drugu osobu da vam uzvrati, odnosno, da pokaže isti nivo pažnje i odgovornosti.

Dodatni napor može biti potreban da se zainteresujete za hobi svog partnera, ili se uključite u neku aktivnost koja je drugoj osobi važna, a to je nešto što će ona prepoznati i ceniti. Da biste bolje voleli svog partnera i da biste dobili ljubav i poštovanje koje vam je potrebno, morate se stalno truditi da budete bolji partner.

Pročitajte i ovo: Seksi stvari koje možete učiniti za nju (a nemaju veze sa seksom)

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Đorđe Đoković

Comments