Granice u vezi služe da, pored ostalog, regulišu osetljiva pitanja muško-ženskog druženja, koje često izaziva ljubomoru u oba smera. Vi možete biti ljubomorni na njene prijatelje, a ona na vaše prijateljice. Možda vi nemate drugarice i viđate se samo sa svojim muškim društvom, pa ne možete postaviti jednačinu sa njenim druženjem sa muškarcima.

Možda vaša devojka ima ekipu drugara još iz osnovne škole, sa kojima je ulazila u tinejdžerske avanture – zapalila prvu cigaretu, napila se, pevala u bendu, išla na koncerte i žurke… Neke devojke više vole muško društvo, jer je sa njima zanimljivije i dinamičnije (iz navedenih razloga) i tek kasnije u životu steknu prijateljice. A skoro svaka devojka ima bar jednog najboljeg prijatelja, kog je stekla kasnije i sa kojim će se družiti celog života i koji je gej. I to je način da svi odahnu – granice neće biti pregažene, njeni i njegovi momci ne moraju da strahuju da će se među njima razviti nešto više, oni već imaju toplu platonsku vezu, koja će ostati takva.

sinitta leunen 4EUbHzse gM unsplash 2 Granice u vezi – da li ona ima pravo da se druži sa muškarcima?

Ako vam je ovaj stereotip poznat, verovatno vam njen gej najbolji prijatelj neće (mnogo) smetati. Može vas nervirati i možete biti ljubomorni na njihovu bliskost – oni se poznaju i vole mnogo duže nego vas dvoje, i on nekako, ima prava na nju, koja vi još niste osvojili. Pitanje prava je ono oko čega treba da postavite granice u vezi – jer svako ima prava na svu ljubav, podršku i bliskost koju može dobiti u životu.

Ali ako njen najbolji prijatelj nije gej, ili ona ima tu svoju mušku ekipu, stvari postaju malo osetljivije i teže za hendlovanje. Možda ste se zaljubili i ništa vam nije smetalo u početku, dok je „medeni mesec“ trajao i prošlo je nešto vremena dok ste postali svesni da ona ima prijatelja ili prijatelje i da vam to izaziva nesigurnost i ljubomoru. Šta da radite? Kako da postavite granice?

Pročitajte i ovo: Zašto su momci koji idu na terapiju ženama tako seksi?

Prvo, da razmotrimo ono što osećate – osećanja su legitimna, ali ne morate im se prepuštati i dozvoliti im da upravljaju vašim akcijama, a to nije lako. Zapravo, to je najteže za muškarce – naš unutrašnji pećinski čovek je teritorijalno stvorenje, koje naše više kognitivne funkcije preplavljuje testosteronom i adrenalinom, i koje vam otežava pokušaj da upravljate svojim ponašanjem putem logike. Logika i zdrav razum vam kažu da vaša devojka nije „vaša“, ona je svoja i ima prava na svoj život i prijateljstva nezavisno od vas, dok primitivac u vama pokazuje zube i udara se u grudi, vođen jedino potrebom za dominacijom. U vama se stalno odvija unutrašnja borba i pre svega morate postaviti granice tom pećinskom čoveku, koji izvlači najgore iz vas i projektuje vam agresivne slike u glavi.

Taj deo sebe morate strpati u kavez, jer tu mu je i mesto. Isto tako, ne treba da ga potpuno ignorišete. Vaš instinkt vam možda ukazuje na potencijalne probleme – možda ona razmišlja o tome da se upusti u avanturu, ili je možda u toku emocionalna prevara. Ali pre nego što otkinete rešetku i upotrebite je da podelite pravdu i kaznite prestupnike, stanite. Razmislite o široj slici i o detaljima. Možete ispasti kreten i primitivac, koji sputava svoju devojku, jer je nesiguran i neosvešćen. Kako biste se vi osećali da vam devojka prigovara zbog vaših prijateljica? U savremenom svetu, ljudi imaju prijatelje oba pola i različitih opredeljenja.

Ne možete postaviti granice, dok ne analizirate situaciju. Ne možete devojci zabraniti da se druži sa muškarcima. To je kao davanje dozvole za oružje policajcu psihopati. Ljubomoru i nesigurnost treba da se priznate i razumete, a ne da im prepustite upravljanje vašim ponašanjem. Najpre istražite konkretan slučaj – vaše sumnje su možda opravdane i zato ih razmotrite. Ako prepoznajete znake opasnosti, pokrenite tu temu. Da, o tome morate razgovarati, bez optuživanja, razložno i smireno.

A kako da prepoznate te znake? Pa, setite se kako se ona ponašala na početku sa vama. Njenog izraza lica, pogleda i osmeha. Da li primećujete te znake predanosti kada ona dobije poruku od prijatelja? Kada govori o njemu? Kad se vrati posle susreta sa njim? Da li njegovo prisustvo u njenom životu stvara više sreće i uzbuđenja, nego prisustvo njenih drugih prijatelja i dragih osoba? Da li ona želi da vas uključi u to druženje, ili to uvek izbegava?

I ako svi odgovori na ova pitanja ispadnu pozitivni, pazite i dalje na granice. Nemojte optužiti devojku i nazivati je pogrdnim imenima i nemojte pretiti nasiljem (pećinskog čoveka morate obuzdati). Ovo je situacija u kojoj biti muškarac, znači biti na visini – samouveren, smiren, razuman. Recite da mislite da treba da razgovarate o njenom prijatelju, recite da vam deluje da je suviše bliska sa njim i da vam to smeta. Granice se postavljaju putem pregovaranja – ne treba da joj zabranite da se viđa sa njim, već da predložite da se to druženje smanji, da se viđaju ređe ili u većem društvu, jer se osećate kao da vas izneverava kada je sama sa njim (pozovite se na pojam mikroprevare). Budite veliki momak i držite stvari – nagon pećinskog čoveka i razvoj situacije – pod kontrolom. Ako je vašoj devojci stalo do vas, poštovaće vaša osećanja i smanjiće i preusmeriti to druženje koje vas onespokojava. Znaće da vam je stalo – ne zato što ste ljubomorni, nego zato što ste je pozvali da zajedno rešite to pitanje koje vas muči. Što je ne uslovljavate, već izražavate svoje potrebe i postavljate granice.

Velike su šanse da se u posvećenoj monogamnoj vezi nađete u ovakvoj situaciji i ovo je način na koji se takve situacije prevazilaze – provereno je i potvrđeno kroz iskustva brojnih parova.

Pročitajte i ovo: Zašto bi trebalo da se zabavljaš sa devojkom kojoj nisi potreban

Naslovna fotografija: Unsplash/ Sinitta Leunen

Đorđe Đoković

Comments