Kao što se žene suočavaju sa pitanjem kako da dostignu orgazam, muškarci svih uzrasta i nivoa iskustva stalno pokušavaju da povećaju izdržljivost u seksu. I ta dva pitanja su povezana – ako vašim partnerkama treba više vremena da tokom penetrativnog seksa dostignu orgazam, onda je vama potrebna veća izdržljivost da biste ih zadovoljili.

Izdržljivost vam je potrebna da biste optrčali deset krugova na stazi oko fudbalskog terena, ali i da biste imali pozitivno seksualno iskustvo – izdržljivost u seksu (kao i u drugim fizičkim aktivnostima) je fizička i mentalna sposobnost da se održi aktivnost koja zahteva napor tokom dužeg perioda. Kad povećate izdržljivost, možete bolje obavljati fizičke aktivnosti uz manji utrošak energije i lakše prevazići umor, stres ili nelagodnost.


Istraživanja pokazuju da visok procenat muškaraca ima problema u seksu zbog gojaznosti i neaktivnosti i mnogi muškarci traže lakše načine da poboljšaju svoju izdržljivost u seksu, posežući za pilulama koje produžavaju erekciju. Međutim, da biste bili bolji u krevetu, morate poboljšati svoje zdravlje i naročito voditi računa o zdravlju srca. Erektilna disfunkcija je direktno povezana sa visokim krvnim pritiskom, što znači – sve što je dobro za zdravlje vašeg srca, dobro je i za izdržljivost u seksu. A to upućuje na prirodne načine da održavate svoj organizam zdravim i svoje telo u formi. To nije lakši način, ali je na duge staze neprocenjivo bolji – jer će vam produžiti i seks i život.

Kako da povećate izdržljivost u seksu na prirodan način

Vežbajte da biste poboljšali izdržljivost u sesku

Jedan od najboljih načina da poboljšate zdravlje svog srca i tela su kardiovaskularne vežbe. Seks povećava broj otkucaja srca, ali redovno vežbanje će održati vaše srce u formi (kao i celo vaše telo), što pomaže u seksualnim performansama.

Aktivnosti kao što su plivanje i trčanje mogu učiniti čuda za vaš libido, ali ako vodite sedeći način života, potrebno je vreme da dostignete ciljeve. Gradite izdržljivost polako, aerobne aktivnosti (plivanje, biciklizam, brzo hodanje), ojačajte mišiće podizanjem tegova, upotrebom elastičnih traka ili sklekovima, povećajte ravnotežu i snagu donjeg dela tela vežbajući tai či, hodanjem na petama i prstima, ili stajanjem na jednoj nozi. Takođe, povećajte fleksibilnost vežbama istezanja ili jogom.

Hrana koja podržava zdravlje srca

Konzumirajte hranu koja povećava protok krvi i zdravlje srca i pomaže da povećate izdržljivost u seksu. Uvedite uravnoteženu ishranu sa složenim ugljenim hidratima za dobar nivo energije, koja vam je potrebna da biste vežbali – manji unos ugljenih hidrata dok pokušavate da povećate izdržljivost može ograničiti vaše performanse. Uvedite u ishranu više voća i povrća, kako biste smanjili rizik od povećanja krvnog pritiska, i dodajte omega-3 masne kiseline, kako biste povećali protok krvi – konzimirajte ribu najmanje dva puta nedeljno za bolje zdravlje srca. Takođe, važno je da imate dovoljno vitamina D, koji smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava protok krvi, smanjuje oksidativni stres i snižava holesterol. Osim apsorbovanja preko kože izložene suncu, vitamin D se nalazi u jajima, pečurkama, tuni, obogaćenim žitaricama i mleku…

Pročitajte i ovo: Šta je dobar seks za žene i kako da im pružite užitak

Probajte afrodizijake

Ljudi već vekovima poznaju i koriste prirodne afrodizijake, kako bi povećali izdržljivost u seksu, a to su supstance koje promovišu dotok krvi u penis, kao što je johambin, ekstrakt kore drveta, ili kofein, koji ima stimulativni efekat. Jedan od najpopularnijih biljnih lekova za ljude koji žele da poboljšaju svoje ukupno zdravlje, uključujući i seksualnu izdržljivost je ginseng (žen-šen). Ovi preparati su dostupni u obliku suplemenata, ali možete se okrenuti i jednostavnom, drevnom domaćem receptu – medu sa orasima. Orasi sadrže omega-3 masne kiseline, pored ostalih korisnih sastojaka, a med je najzdraviji prirodni proizvod, koji podržava opšte zdravlje na mnogo načina.

Manji stres – veća izdržljivost u seksu

U savremenom svetu, stres je najveći „tihi ubica“ koji neprekidno podriva zdravlje i vitalnost i glavni je krivac za pad libida kod oba pola, smanjujući sposobnost za održavanje erekcije i dostizanje orgazma.

Nezdravi pokušaji da kanališete stres, kroz konzumiranje alkohola i drugih supstanci, dodatno narušava zdravlje i utiče na vaš seksualni učinak. Pronađite aktivnosti koje vas umiruju i smanjuju stres – meditacija, tehnike disanja i opuštanja, vežbanje, otvorena komunikacija sa partnerom ili razgovor sa terapeutom…

Vežbajte tehnike za izdržljivost

Ako ne istrajavate u krevetu, možda vam je potrebno da uvežbate izdržljivost, kako biste kontrolisali ejakulaciju – probajte sami, masturbirajte i vežbajte start-stop tehniku. Dakle, ne žurite, već produžite igru i vežbajte da se zaustavite neposredno pre orgazma. Sačekajte da se nivo uzbuđenja smanji, pa nastavite dok ponovo ne dođete do tačke u kojoj se zaustavljate pre nego što ejakulirate. Ova tehnika će vam vremenom povećati sposobnost kontrole orgazma i moći ćete da povećate svoju izdržljivost u seksu sa partnerom.

Posvetite se zadovoljstvu druge osobe

Kada se fokusirate na drugu osobu i nastojite da ispunite njene želje i zadovoljite je, može vas dodatno uzbuditi, ali može vas i usporiti. Dobre ljubavnike odlikuje nesebičnost – oni znaju da će sami lako postići orgazam, kad god to požele, ali da je njihovim partnerkama potrebno više vremena, pažnje, pravog raspoloženja, stimulacije i uzbuđenja i nastoje da im to pruže. Sposobnost da zadovoljite partnerku povećava vaše samopouzdanje i rasterećuje vas – ne morate postavljati sebi previsoke zahteve, možete da se opustite i uživate u igri. Kada seksu pristupate bez pritiska, otvoreno i radosno, više ćete uživati, a kada niste opterećeni time koliko ćete izdržati, verovatno ćete i biti izdržljiviji.

Dakle, budite aktivni, jedite zdravu hranu, naučite da smanjite stres i da se opustite – poboljšavajući svoje ukupno zdravlje i blagostanje, povećaćete i svoj seksualni učinak i svoju životnu radost.

Pročitajte i ovo: Kako da se osećate bolje i budete bolji u krevetu

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Đorđe Đoković

Comments