Odbijanje je težak udarac za ego i treba ga podneti (muški), a to ne znači da potisnete osećanja i pravite se da nije bolelo i povredilo vas i da niste posumnjali u svoju vrednost i sposobnost. Uglavnom se radi o zdravim granicama – to što jeste i što nudite proteže se donde, odakle počinje procena druge osobe. Bilo da je to procena za posao, ili emotivno angažovanje, to što ste odbijeni ne definiše vašu vrednost, već predstavlja mišljenje i vrednosti druge osobe. E sad, odbijanje možda nosi dobar savet o tome šta treba da popravite, na čemu da poradite i u kom pravcu da se razvijate. 

Dakle, bez obzira da li je u pitanju posao ili ljubavni život, svaki put kad se suočite sa odbijanjem, moraćete da odgovorite sebi na pitanje – da li je to samo subjektivan stav osobe koja vas odbija, ili je objektivno i kompetentno mišljenje nekoga ko zna nešto više od vas, koje vam može pomoći da razvijete svoje potencijale? 

Ako odbacite odbijanje kao subjektivan stav (ta osoba je na gubitku, a ne vi, nije vam ni dala šansu, ne zna šta gubi, naći ćete bolje, jer zaslužujete bolje), to može biti destruktivna igra ega, koji ne želi da uči. Kako da vi sami budete objektivni i da razlučite šta vam poručuje nečije odbijanje – da tražite bolje, ili da budete bolji? 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHRIS CURTIS (@chris_curtis_)

Smanjite očekivanja 

Kada ste puni samopouzdanja, lako skliznete u aroganciju – ne pada vam na pamet da ćete biti odbijeni, sigurno ćete uspeti, jer ste super. I treba da razmišljate pozitivno, tako rade jaki i uspešni. Međutim, jaki i uspešni umeju da se suoče sa odbijanjem i da ga shvate ispravno, jer ne gaje taj nabildovani optimizam, ne osnažuju svoj ego, nego razvijaju svoje biće. Budite, dakle, realni, koliko god ste u stanju, smanjite očekivanja i budite spremni da prihvatite poraz. Tada razmislite o tome kako ste došli do poraza, pa promenite nešto, pokušajte sa drugačijom strategijom, bolje se pripremite, razmislite o koracima koje ćete zatim preduzeti i krenite opet. 

Ućutkajte unutrašnjeg kritičara 

Ako ste više skloni posipanju pepelom, govoru samomržnje i optuživanju sebe, nalazite se na suprotnom kraju od arogantnog samopouzdanja –ali taj kraj je isto tako destruktivan i potrebno je da uspostavite ravnotežu. Ako odbijanje koristite kao bič za samokažnjavanje, nećete napraviti pomak. Setite se da odbijanje može biti zaista samo subjektivan stav druge osobe i nemati veze sa kvalitetom vašeg rada ili karakterom. Ako vas odbije devojka, to nije zato što niste sipmatični – prosto, možda niste simpatični njoj, ili traži nešto drugo, nešto što će prepoznati u muškarcu, a to ne vidi u vama (i to ne mora da bude neka dobra i pozitivna stvar). Ona možda traži svoj tip muškarca, lika koji će ispuniti priču za koju već ima scenario u svojoj glavi. Dakle, ona ne odbacuje vas zato što ste to vi, nego zato što niste neko ko se uklapa u ono što je zamislila. 

Comments