Kad izađeš iz odnosa u kome si nešto snažno i duboko doživeo, bilo da si u tom odnosu proveo godine i uložio najbolji deo svoje energije (i postao to što jesi), bilo da si samo na kratko iskusio emotivni i duhovni uzlet, koji te poneo van do tada poznatih granica, prekid odnosa osim ljutnje, tuge i povređenosti, donosi priliku za lični razvoj.

Ne pokušavaj da se “izlečiš” odmah

Ako posegneš za svim onim sredstvima anestezije, kao što su opijanje, promiskuitet, predavanje poslu, samo ćeš produžiti proces isceljenja i usporiti lični rast i razvoj. Ti “lekovi” mogu da te otupe, ili da ti nahrane ego, ali oni te ograničavaju i usporavaju suočavanje sa gubitkom. Jer, raskid veze jeste gubitak druge osobe, iako je ona živa i zdrava i možda se oseća isto tako loše kao ti, a možda joj je ipak bolje bez tebe (a ta pomisao je nepodnošljiva) i gubitak često bude maskiran besom i prkosom. Ne odupiri se patnji i daj sebi vremena da žališ i boluješ. Sva ta slabost koju osećaš, na kraju će ti dati snagu da pronikneš u sopstvene dubine, koje su možda još više zastrašujuće od gubitka i boli. Ali ako ne pokušavaš da pobegneš od toga, osnažićeš se i razviti ka mudrosti prihvatanja i razumevanja.

Otkrij šta stvarno želiš

Jer možda ono što si želeo nije bilo realno – možda nije bila pogrešna osoba koju si izgubio, niti si ti grešio, već ste želeli različite stvari. Posle raskida, imaš priliku da preispitaš svoje želje, da ih postaviš i usmeriš realnije, sa manje očekivanja, a više svesti, a sa ličnim razvojem, želje se menjaju. I za to je potrebno vreme.

Osnaži svoju ličnost

Kad prestaneš da tražiš krivca za neuspeh i raspad odnosa, kad prihvatiš svoj deo odgovornosti, suštinski osnažuješ svoju ličnost i napreduješ ka širenju kapaciteta ljubavi. Voleti sebe je glavni zadatak osnaživanja ličnosti i najbolji lek za izgubljenu i promešenu ljubav.

Comments