Naravno da ćete sa oduševljenjem pristati! I, naravno, ovo je šala, sa aluzijom na vladajuće stereotipe. U svetu muško-ženskih odnosa postoji mit da nijedan muškarac neće odbiti ženu koja mu jasno pokazuje da želi seks sa njim. U relanosti, kada preuzmu inicijativu, žene rizikuju odbijanje, baš kao i muškarci. I svi steknu ovo iskustvo, pre ili kasnije.

Ako ste zainteresovani

Ovo je scenario iz snova – vi ste zainteresovani, ali oklevate i ona vam prilazi i skraćuje vam muke, izražavajući jasnu svoju zainteresovanost. Čak i idealna situacija može da se iskomplikuje i odbijanje može uslediti (njeno ili vaše) u odsudnom trenutku, ali najmanje su šanse da to toga dođe. Ako vam devojka predlaže da odete negde gde možete biti sami, ili vas nedvosmisleno pita da li želite da imate seks sa njom – možda se možete osećati malo čudno, ali nema razloga da odbijete, ukoliko želite isto što i ona.

U ovoj situaciji, njena inicijativa se može potrošiti time što se ohrabrila da iznese predlog i može očekivati od vas da preuzmete i nastavite. Učinite to nežno i sa zahvalnošću, pokažite intersovanje, uputite joj kompliment (pre za hrabrost, nego za izgled), uspostavite kontakt očima, dodirnite joj ruke ili ramena, da biste podstakli njen odgovor. Ako ste zainteresovani za seks, vaš posao kao muškarca je da na džentlmenski način pokrenete stvari, ka eskalaciji i interakciji. Ukoliko već znate da ste joj poželjni, utoliko bolje – budite opušteni, ali ostanite puni poštovanja i tražite saglasnost za sve što želite da uradite.

Odbijanje kada ste zainteresovani – ali…

Ovo je već malo delikatnija situacija – možda ste zainteresovani, ali niste slobodni i ne želite da rizikujete vezu zbog avanture koja vam se nudi. Možda ste i flertovali i davali znake pristupačnosti, jer ste sebi dali taman toliko slobode da se zabavite i malo nahranite ego, a da nikoga ne povredite. U tom slučaju, neposrednost žene koja vas želi može vas dovesti u neprijatnu situaciju, u kojoj sledi odbijanje sa žaljenjem.

Možete se izviniti ako ste je svojim ponašanjem naveli da pomisli da ste dostupni, i reći joj da vam ništa ne bi bilo draže i privlačnije od njenog interesovanja, kad bi stvari stajale drugačije. Recite da ste zauzeti i da ne želite da uradite nešto što znate da bi povredilo vašu partnerku (kao što bi i vas povredilo kada bi ona to uradila) i još jednom se izvinite što ste možda ostavili pogrešan utisak. U suštini, to što govorite je istina i ona će osetiti iskreno žaljenje u vašem glasu i pogledu. Ako je pristojna osoba, prihvatiće vaše odbijanje i povući se. Ali ako je situacija vruća, ili je malo više popila, možda je vaše granice neće zaustaviti i nastaviće da vam se udvara i da vas izaziva. U ovom slučaju, posao muškarca i džentlmena je da odoli i da ostane ljubazan i pristojan i da se fizički pomeri, da napusti situaciju i ode kući, jer to je najbolji način da do kraja večeri osigura svoju vernost. Imajte u vidu da iskušenje može biti zaista veliko i da vam intimnost može predložiti veoma privlačna žena, kojoj se inače nikada ne biste usudili da priđete.

Pročitajte i ovo: Umete li da prepoznate da li je zainteresovana za seks sa vama?

Odbijanje kada niste zainteresovani

Ako niste zainteresovani za ženu koja žudi za vama, stvari postaju malo teže. Muškarci se retko osećaju ugroženo u heteroseksualnim interakcijama, ali situacija u kojoj vam se ne sviđa žena koja vam se udvara, može vas dovesti dotle da se osetite kao žrtva i da poželite da pobegnete i spasete se. Ipak, ovde i dalje imate posla, kao muškarac i džentlmen – svoje odbijanje možete prilagoditi intenzitetu njenog napredovanja i reagovati adekvatno.

Ako se ona ne ponaša preterano nametljivo, nema potrebe da budete eksplicitni, ni grubi. Možete joj staviti do znanja i signalizirati svoj nedostatak interesovanja.

Držite distancu, budite ljubazni i prijateljski raspoloženi, ali ne pokazujte previše ličnog interesovanja. Ne zadržavajte kontak pogledom, već gledajte okolo. Ona će dobiti poruku.

Dakle, ako niste zainteresovani vaše odbijanje može doći sa tačke da ste odlučili da ne učestvujete u eskalaciji i da ne preuzmete inicijativu u onoj tački u kojoj biste je preuzeli, da jeste zainteresovani.

Ostanite fizički distancirani, ne dodirujte je, a ako vas dodirne, lagano se povucite. Ne prihvatajte poziv na piće ili promenu lokacije, budite ljubazni, ali ne uzvraćajte flertovanje.

Ako ona ne shvata, ili ignoriše vaše nagoveštaje, drugi način je kažete da ste u vezi (čak i ako niste) i da vernost shvatate vrlo ozbiljno. Da li vas savetujemo da lažete, kako biste se izvukli iz nezgodne situacije? Nedvosmisleno da. To je jedna od onih situacija kada laganjem štedite nečija osećanja. Naravno, možete biti i direktni, ako vam je to manje neprijatno nego da servirate neistinu. Odbijanje ni tada ne mora da bude grubo i neprijatno – jednostavno recite da vam se čini da je ona zainteresovana na način na koji vi niste i da vam je žao jer ne možete da joj uzvratite.

Direktno odbijanje će možda svakako biti jedini način koji vam preostaje, ako je devojka koja vam se nabacuje suviše nametljiva i možda pod uticajem alkohola.

Ako vam upućuje direktnu ponudu, neka i vaše odbijanje bude neposredno i ljubazno – možete reći „to je zaista lepa ponuda, ali ne, hvala“. Ukoliko vas poziva da idete na neko drugo mesto, ili kod nje, možete upotrebiti istu formulu „hvala na pozivu, ali radije ću ostati sa prijateljima“.

Svakome je korisno da nauči da bude otvoreniji u vezi sa svojim željama i granPročitajte i ovo: icama, a odbijanje je način da to savladamo. Samo je direktan pristanak pun entuzijazma je validan način da neko utvrdi da li druga osoba želi seks.

Da li su jednokratne avanture dobre za vas i vaše mentalno zdravlje?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Đorđe Đoković

Comments