Ako se pitate kakve to (nerealne) standarde žene imaju danas, ili šta neka koja vam se dopada, nalazi u muškarcu koji vam deluje ispod njenog nivoa i zanima vas kako da budete najbolji partner i brinete da li imate šta da ponudite i koji su to muški kvaliteti koje žene cene i traže, ne podležite stereotipnim uverenjima da morate da imate izvajano telo i pun novčanik.

Žene cene bitne nematerijalne vrednosti, kao što su sposobnost slušanja, iskrenost, dobar smisao za humor, posvećenost – i nije tako teško shvatiti šta ih čini sigurnim i voljenim u vezi.

Svako ima oblasti na kojima treba da poradi i da se poboljša i ne morate u svim stavkama biti ocenjeni najvišom ocenom – dovoljno je da se potrudite da budete solidan partner koji je spreman da uči i da se razvija, kako bi postao bolji čovek.

Muški kvaliteti koje žene cene

Strastvenost i avanturizam

U istraživanjima o tome koje muške kvalitete žene visoko vrednuju, pojavio se pojam avanturizma, a kad su istraživači tražili bliže objašnjenje šta to uključuje, postalo je jasnije da savremene žene žele radoznalog i aktivnog muškarca otvorenog uma, spremnog da istražuje i uči nove stvari u životu, a ne ekstremnog sportistu ili svetskog putnika.

Strastveni avanturista je neko ko se ne plaši promena, koga zanimaju nove tačke gledišta i širenje perspektive i ko je spreman da izađe iz zone komfora i rizikuje – i ako to možda znači da ste spremni da izađete sa njom na podijum za ples, iako nije baš spretan, ili da ode na izložbu, iako ga moderno slikarstvo baš i ne zanima. Biti avanturista znači promeniti svakodnevnu rutinu, da bi stvari bile zanimljive i da bi se u nečemu oprobao ili nešto saznao.

Da biste negovali svoju avanturističku prirodu, razmislite o stvarima koje radite svakog vikenda i vidite gde ima prostora za promenu – da li biste sa svojom partnerkom radili nešto što inače ne radite, kao što je izlet u parku, odlazak u šumu, ili učešće na kreativnoj radionici?

Žene cene inteligenciju

Inteligencija je veoma visoko na listi muških kvaliteta koje žene traže – ne morate biti genijalni, ali poželjno je da razmišljate na dubljem nivou. Takođe, praktična ili filozofska inteligencija je manjkava, ukoliko je emocionalna inteligencija niska, a mnoge žene su naglasile i da im se ne sviđa kada je muškarac arogantan zbog svoje pameti i ponaša se prema drugima snishodljivo, kao da su svi oko njega mentalno zaostali.

Inteligencija je zanimljiva kad muškarac razgovara o stvarima koje ga zanimaju i oko kojih je strastven, ali ne pokušava da dominira i kada je otvoren za stvari o kojima ne zna mnogo. Često je za žene inteligencija ključni uslov da ih neko zainteresuje, ali one pri tom žele da inteligentni muškarci sa njima razgovaraju na ravnopravnom nivou, a ne da se ponašaju kao da treba sve da im objašnjavaju i otkrivaju svet.

Slušanje i postavljanje promišljenih pitanja su izraz inteligencije spojene sa emocionalnom inteligencijom – jer kada slušate i imate pitanja, znači da ste uključeni, zainteresovani i otvoreni da saznajete i delite, a na taj način možete razgovarati bukvalno o svemu, bez obzira da li ste upućeni ili ne. Ne meštajte inteligenciju sa informisanošću.

Pročitajte i ovo: Sigurni znaci da joj se zaista sviđate

Pažnja i strpljenje

Ankete o tome šta žene smatraju privlačnim kod muškaraca, pokazale su da žene iznenađujuće visoko cene kad muškarci ne gube živce u svakodnevnim stvarima – u čekanju na semaforu, gužvi u saobraćaju, čekanju u redovima – jer su svesni da drugi isto tako čekaju kao i oni i sa pažnjom i strpljenjem se odnose prema svima.

Strpljivost i pažnja su znak emocionalne zrelosti, emocionalne inteligencije i empatije – znak stabilnosti i spremnosti da se nosite sa svakodnevnim izazovima i da rešavate probleme. Zrela, stabilna i kulturna osoba ne pucketa prstima da skrene pažnju konobaru i ne sipa svoje frustracije na predstavnika korisničke podrške kome je trebalo puno vremena da se javi, jer je svesna kako stvari funkcionišu i da strpljenje i ljubaznost nisu samo muški kvaliteti, već odlike osnovne ljudskosti, uz koju se stvari mnogo lakše i brže rešavaju, nego uz nervozu, pozivanje na prava i zahtevanje od drugih da budu brži i efikasniji.

Poštenje i pouzdanost

Poštenje i pouzdanost su neprocenjivi ljudski i muški kvaliteti i vrline, koje čine nečiji integritet. Žene visoko cene ove osobine, jer ne žele da ulažu svoju energiju, osećanja i vreme, strahujući da ih partner može izdati i ostaviti na cedilu. I to nije samo vernost, već i spremnost da jasno iznesete svoja očekivanja i potrebe, da ne obećavate nešto što ne možete ispuniti i da stojite iza svojih reči.

Ovi muški kvaliteti su uslov za poverenje u vezi, koje je jedan od najvažnijih stubova oslonaca za stabilnost i trajnost odnosa. Osim toga, kad ste pošteni i pouzdani, komunikacija je mnogo lakša, jer se žene ne pitaju šta ste mislili i šta ste hteli da kažete i ne moraju da tumače vaše reči i ponašanje, nesporazumi se lakše prevazilaze i lako se pronalaze kompromisi.

Zajedničke vrednosti

Od ključne je važnosti da u vezi delite osnovne vrednosti i shvatanja, a to ne znači da morate imati isto mišljenje o svemu, već da imate iste osnovne predstave o tome šta je pogrešno i ispravno, čak i ako se prepirete oko detalja.

Trebalo bi da znate šta vam je važno i da to iznesete i dokle god se više slažete nago što se ne slažete, stvari funkcionišu i međusobni kvaliteti i slabosti se dopunjuju.

Velikodušnost i nesebičnost

Velikodušnost i nesebičnost uključuju male gestove pažnje i poštovanja – to ne znači obasipanje cvećem i čokoladama, već znake da slušate partnerku i da želite da joj izađete u susret i vodite računa o njenim osećanjima, željama i potrebama.

To znači da ste zapamtili koje joj je omiljeno jelo, kakvu kafu pije, kakve su joj rutine, šta je uznemirava i remeti i da vodite računa da joj omogućite ono što joj prija i da se trudite da ne radite ono što je nervira. Kad aktivno nastojite da usrećite ženu, ona to primećuje i ceni. Vodite računa o malim stvarima, obratite pažnju na detalje i sitnice i budite velikodušni sa svojom pažnjom, energijom i ispoljavanjem brige i privrženosti.

Sigurnost u sebe

Samopouzdanje je uvek visoko na listi muških kvaliteta koje žene cene – ali to nije samo stvar muško ženskih odnosa, svima se više sviđa i više uvažavaju osobu koja zrači samouverenošću. I opet, to nije arogancija, nego jednostavno osećanje zadovoljstva sobom i vere u svoje sposobnosti, koje ne morate da ističete, a ne možete ga ni sakriti.

Da biste osnažili svoje samopouzdanje, prihvatite sebe i brinite o sebi. To znači da negujete zdrave navike, dobru higijenu, da izgledate uredno i lepo mirišete. Zdrav, uredan i dobro obučen muškarac koji diskretno miriše ne mora da bude ni visok, ni naročito zgodan i lep – on svojom pojavom i prisustvom poručuje da se dobro oseća u svojoj koži i žene to vide i osećaju.

Smisao za šalu i duhovitost

Žene vole duhovite muškarce, koji umeju da se nasmeju sebi i da vide smešne strane svake situacije. To pokazuje da ne shvataju sebe previše ozbiljno i da su u stanju da posmatraju stvari sa distance i možda pronađu kreativna rešenja za probleme oko kojih bi drugi dramili i nervirali se.

Nije potrebno da pričate viceve i da zasmejatave žene, već da imate pozitivan stav prema životu i da primećujete i cenite zabavne stvari. Inteligentan, sofisticiran humor nije svima svojstven i ne može se naučiti, ali dovoljno je da budete razigrani i da cenite njen smisao za humor.

Humor je oblast u kojoj je važno da se ne trudite, ali možete poboljšati svoje šanse da nasmejete partnerku, tako što ćete obratiti pažnju na ono što je njoj zabavno i smešno. Kad se mnogo smejete zajedno, znači ne samo da se dobro zabavljate, već i da ozbiljne stvari možete prihvatiti sa lakoćom.

Pročitajte i ovo: Ponašanje prilikom dejtinga zbog kog žene sumnjaju u vaše namere

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Đorđe Đoković

Comments