Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Devojke

Nauči da se svađaš korektno

1/2

Umeće svađanja je umeće održavanja odnosa – koje se uči i unapređuje. Nije zdravo izbegavati sukobe i gomilati nezadovoljstvo, povlačiti se i udaljavati od partnerke i gajiti inat, koji se pretvara u toksične sadržaje veze. A nije zdravo ni besneti, vređati se i “sipati” sve što ti padne na pamet, jer u svađi se često izgovore teške stvari, zbog kojih kasnije žališ i koje narušavaju poverenje i bliskost. Zato pokušaj da se svađaš pametno i kontrolisano.

Istraživanja su pokazala da parovi koji se sukobljavaju barem jednom nedeljno, imaju stabilniju vezu – oni izjavljuju da su to konstruktivni sukobi i da je bolje suočavati se sa problemima i nesuglasicama čim se pojave, nego prelaziti preko njih. Dobra i konstruktivna svađa otvara prostor za komunikaciju i ukazuje na međusobno poverenje – ti veruješ da tvoja partnerka može da izađe na kraj sa tvojim i svojim osećanjima, a ona tebi ukazuje isto poverenje.

Evo kako da upravljaš sobom, tokom sukoba, da bi svađa bila konstruktivna i da se ne bi pretvorila u uzajamno optuživanje i prebacivanje krivice.

Pre svega, budi svestan da je cilj sukoba da se sagleda srž problema i pronađe rešenje, ko god da je inicirao sukob (a uvek ga inicira nezadovoljstvo, nešto nam smeta kod partnera). Dakle, kada ona govori o onome što joj smeta kod tebe, ne treba da joj uzvraćaš onim što tebi smeta kod nje, niti da tražiš opravdanja i braniš se. To je teško, jer osećanja preuzimaju, a glavno osećanje je bes. Najteži zadatak je sačuvati bistru glavu i obuzdati ljutnju.

Stručnjaci kažu da je najvažniji momenat svađe, njen početak. U prva dva minuta treba da se suzdržiš da ne prasneš i ne počneš da napadaš i optužuješ. Takođe i druga strana treba to da zna, pa bi bilo mudro da o tehnici sukobljavanja razgovarate u trenucima bliskosti i razumevanja. Čim jedan počne da napada, drugi počne da se brani i krug se zatvara, a svađa postaje iscrpljujuća i besmislena. Pokušaj da slušaš i da ne upadaš u reč – dakle, onaj ko ima neke zamerke i ko iznosi nešto što mu smeta, treba da kaže to do kraja, a onaj drugi to treba da čuje. Ton je važan i rečnik je važan – neprijatne kritike treba formulisati drugačije. Umesto oblika “ti nikad ne…” ili “ti uvek to radiš…” treba koristiti oblik “osećam se loše kada ti…” i “voleo bih da…” ili “pomozi mi da to razumem”… Ponekad, u svađi se ogledate jedno u drugom i zato budite oboje pažljivi – možda partner ne govori o tebi, nego o sebi, kako god formulisao rečenice. Razmotrite zajedno i ove smernice…

Wannabe TV

Editors choice