Da li je to samo sukob na nivou ega

Pokušajte da problem sagledate odvojeno od emocija koje izaziva i da vidite da li je to stvaran problem, ili samo sukob na nivou ega. Kad utvrdite šta je istinito, rešenje se samo pojavljuje. Ponekad je to ustupak, a ponekad kompromis.

Ne prepuštaj se besu

Pre nego što progovoriš, iniciraš raspravu, ili odgovoriš na poziv za raspravu, napravi psihološku pauzu. Ćuti i broj do deset i diši. To će ti pomoći da bolje i odmerenije formulišeš ono što imaš da kažeš. Ako te neka izjava partnera sasvim zbuni ili zaprepasti, ili naljuti, prosto verbalizuj to – reci da si zbunjen, zaprepašćen i ljut i da ti treba malo vremena da se sabereš. Kako god da se osećaš, pokušaj da posmatraš stvari iz perspekitve u kojoj ti se predstavljaju. Pomisli da je druga osoba sasvim u pravu i da je istina sve što govori, pa onda osmotri sebe iz te pozicije. To će ti pomoći da uvidiš zašto je ona uznemirena, što će raspravu dovesti na nivo razumevanja međusobnih motiva i različitih shvatanja i vrednosti. Jer, možda je tvojoj partnerki jako važno nešto što tebi uopšte nije važno i zato i ne primećuješ da joj nešto smeta – tebi tako nešto ne bi smetalo i ne bi te uznemiravalo. Kad postignete taj nivo razumevanja u sukobu, već ste na korak od pronalaženja rešenja.

Neka svako kaže do kraja sve što ima

Ako treba, ustanovite satnicu – tri minuta za svako izlaganje. Ali radije pažljivo slušajte, nego da merite vreme. Kada ona iznese šta ima, reci šta misliš o tome, bez optuživanja i vređanja. I tako redom, dok ne pronađete suštinu problema i dok se ne usaglasite oko mogućih rešenja. Ponekad će to biti rasprava koja traje danima, dok se ne umorite od kruženja oko suštine i dok neko od vas dvoje ne napravi proboj. Ponekad ćete moći da završite raspravu pre spavanja, a ponekad ćete morati da prespavate, da biste sutradan pristupili problemu bistrije glave.

Ostani otvoren za sve opcije i ne donosi nikakve odluke, dokle god osećaš da te potresa ljutnja i želja da stvari završiš “po kratkom postupku”. Dugačak postupak je isrcpljujući, ali uglavnom donosi konstruktivna rešenja.

Naslovna fotografija: instagram.com/couple

Brankica Milošević

Comments