Od seksa za jednu noć, do prijateljstva sa povlasticama, neobavezni seks je danas prilično uobičajena varijanta odnosa. Nema ničeg lošeg u čisto fizičkim vezama, ali nije neuobičajeno i da se u takvim neobaveznim odnosima pojave osećanja.

Ali, šta onda? Može li se neobavezni seks unaprediti u ozbiljnu vezu? I kako?

Stručnjaci kažu da u savremenoj dejting kulturi ne postoje pravila o tome kako stvari mogu ili treba da napreduju. Samo zato što ste sa nekim ušli u neobavezan odnos zbog seksualne privlačnosti, ne mora da znači da se romantična osećanja neće pojaviti. Drugim rečima, neobavezni seks se može pretvoriti u vezu – ako je par otvoren za istraživanje dublje veze, početni površan odnos može evoluirati i postati trajna veza. Veće su šanse da će se to dogoditi ako imate dobru komunikaciju, zajedničke vrednosti i ciljeve.

Istraživanja pokazuju da seksualna angažovanost može imati ogromnu ulogu u bliskosti i vezivanju, pomažući potencijalnim partnerima da se emocionalno zbliže i to važi i za muškarce i za žene. Naučnici su primetili da to može imati veze sa činjenicom da se isti delovi mozga „pale“ kao odgovor na seksualnu želju i aktiviraju kao odgovor na romantičnu ljubav.

Neobavezni seks, koji se ponavlja, može biti magnet koji drži dvoje dovoljno dugo da se stvori odnos vezanosti.

Važno je imati na umu da nemaju svi neobavezni spojevi potencijal da se razviju u nešto više – otvorena komunikacija je ključne i bitno je da na početku odnosa budete iskreni sa svojim očekivanjima.

Niko ne treba da se upušta u neobavezni seks pod pretpostavkom da će se taj odnos pretvoriti u vezu – ali nije neuobičajeno da se to dogodi.

Koliko često se neobavezni seks pretvara u vezu

Istraživanja pokazuju da se jedna četvrtina neobaveznih odnosa zasnovanih na seksu pretvara u vezu. To se, dakle, ne događa svima, ali često se događa. Ako se prema seksualnom partneru razviju osećanja i oboje žele da vide da li mogu ostvariti dublju povezanost, trebalo bi da se o tome dogovore – što pre saopštite da se nadate nečemu višem, to bolje. Naravno, možete se osećati ranjivo – što je dosta zastrašujuće – ali na taj način nećete ući dublje u odnos sa nekim ko vam možda neće uzvratiti osećanja. Stručnjaci preporučuju da verujete na reč osobi koja vam saopštava da nije sposobna i da ne želi ništa više od neobaveznog seksa. Ako se nadate da će se predomisliti i vremenom poželeti nešto više, utirete gotovo siguran put ka emocionalnoj katastrofi.

Pročitajte i ovo: Da li žene mogu tretirati muškarce kao (seksualni) objekat

Testirajte odnos

Ako niste sasvim spremni da prenesete svoja osećanja, pokušajte da predložite nešto što prevazilazi granice koje ste postavili (ili koje podrazumevate) za neobavezni seks. Pozovite drugu osobu na pravi sastanak, upoznajte je sa prijateljima, kupite mali poklon, pitajte je da prespava kod vas nakon strastvene noći (ne sve odjednom) – da biste videli kako reaguje. Ukoliko je reakcija negativna, to može značiti da želi da stvari ostanu opuštene, ali ako reaguje pozitivno, definitivno postoji šansa da je osoba otvorena za nešto više. Potrebno je da poštujete ono na šta druga osoba pristaje, ili ne pristaje – ako želite vezu, a ona ne želi, razmislite da li ste emocionalno u stanju da nastavite sa neobaveznim susretima.

Izrazite svoja očekivanja na neutralnom terenu

Ukoliko ste spremni da podelite svoja osećanja sa seksualnim partnerom, nemojte to učiniti u spavaćoj sobi – odaberite neutralan prostor, koji ne nosi seksualni naboj. Neobavezni seks (kao i svaki drugi) angažuje lučenje endorfina, oksitocina i drugih hormona koji mogu uticati na sposobnost za realnu procenu i autentičan odgovor. Zato je bolje da o svojim željama i osećanjima razgovarate van spavaće sobe, a ne dok se mazite nakon seksa. Osigurati da su obe strane na jednakom nivou za pregovaranje o granicama i saglasnosti, od suštinskog je značaja.

Pre nego što se otvorite, zapitajte se šta će se dogoditi ako druga osoba ne želi isto što i vi. Hoćete li moći da i dalje budete uključeni u neobavezni seks, ili ćete morati da prekinete odnos? Ako je u pitanju prijateljstvo sa povlasticama, razmislite hoće li to ugroziti vaše prijateljstvo – i ako hoće, da li ste vi u redu sa tim?

Ako, iz bilo kog razloga, druga osoba ne želi da ostvari ozbiljniju vezu sa vama, zapamtite da to nije odraz vaše vrednosti, već nekompatibilnosti. Imajte na umu da druga osoba bolje poznaje sebe nego što je vi poznajete i da donosi odluku koja je ispravna za nju. Budite spremni da poštujete tu odluku i učinite nešto da negujete i utešite sebe, nakon što ste imali hrabrosti da budete ranjivi.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro sačekati sa seksom (dok se bolje ne upoznate)

Naslovna fotografija: instagram.com/ authenticlovemag

Đorđe Đoković

Comments