Treba da znaš: Šta je najbitnije za razvoj karijere

Počinje sa snimanjem Game of Thrones spin-off serija

Najbolje stilizovani muškarci MET gale 2019.

Osvešćeno koiršćenje tehnologije i tehnološka detoksikacija

Adrenalinska zavisnost – strast ili problem?

Žene žele malo više pažnje

Top 5 igrica za pametne telefone koje će te zabaviti

Pravilo pametnog vežbanja: Nisu sve vežbe za svakog

Sudar sa stereotipom: Šta vam žene rade i kad im je stalo do vas?

Zašto je šefovska pozicija mesto usamljenosti

Odlične smart-casual letnje kombinacije za tebe

Trikovi za lepši izgled (devojke vole doterane frajere)

Mislimo da znamo – a nije istina

Bad Bunny: Novi fashion guru

Kakva je u krevetu: Znaci koji je razotkrivaju

Po čemu se stvarno razlikuju muški i ženski mozak

Po čemu se stvarno razlikuju muški i ženski mozak

1/3

Nauka poznaje i priznaje činjenicu da se muški i ženski mozak razlikuje, ali to je relativno nov stav – vekovima se tvrdilo da je jedina razlika u tome što je ženski mozak manji, što je tumačeno time da su žene manje mentalno sposobne. Tek u dvadesetom veku je utvrđeno da su muškarci i žene jednako uspešni u rešavanju svih testova inteligencije, što je zvanično ukinulo predrasude o veličini mozga i pameti, ali ostalo je pitanje uočljive različitosti u funkcionisanju muških i ženskih mozgova. Savremena tehnologija omogućila je naučnicima da pronađu neke odgovore.

Posmatranjem putem PET tomografije i magnetne rezonance, utvrđeno je da muški i ženski mozak na različit način obrađuju nadražaje, odnosno, da muški mozak ima više veza unutar obe polovine mozga, dok su kod žena te polovine međusobno jače povezane. Muški mozak sadrži više nervnih vlakana, a kod žena je bolja povezanost među neuronima.

Ovakva struktura objašnjava neke očigledne razlike u ponašanju i funkcionisanju muškaraca i žena – muškarci se bolje snalaze u prostoru i lakše se orijentišu, dok su žene sposobnije da dele pažnju i obavljaju više zadataka odjednom.

Ipak, najveće promene, odnosno razlike u strukturi muškog i ženskog mozga, izazivaju hormoni pod čijim smo neprekidnim uticajem tokom celog života.

Razvoj mozga počinje začećem, na vrlo zanimljiv način – posle osme nedelje starosti fetusa, mozak počinje da se intenzivno razvija, a do tog momenta, mozak svakog fetusa ima karakteristike ženskog mozga. Posle osme nedelje počinje priliv hormona, koji stvara razliku – porast nivoa testosterona pretvara dotadašnji univerzalni mozak u muški, tako što jedan broj ćelija u komunikacionim sistemima uništava, dok istovremeno podstiče razvoj ćelija u centrima za seks i agresivnost.

Wannabe TV

Editors choice