Što biste se vi menjali i popravljali zbog žena?! Ako vas ne vole takve kakvi ste, neće vas nikad ni voleti. Verovatno ste u pravu. Neće vas nikad voleti. Ali, ako ste toliko iritantni i odbojni, znači da niste svesni sebe i pitanje koliko uopšte sebe volite? Ne treba da se menjate ni zbog kog drugog, ali zarad sebe, svog razvoja, oplemenjivanja, emotivnog, intelektualnog i psihološkog obogaćivanja – vredi potruditi se. Možda verujete da je dovoljno što idete u teretanu i imate fascinantne trbušnjake, ali ona ne može da izađe u društvo sa vašim trbušnjacima, niti da sa njima razgovara. Vaši mišići ne pružaju ni utehu, ni razumevanje, ni zaštitu, oni njoj ne znače ništa, verovali ili ne. Nije to loše, da budete sirovina, ali sirovina zahteva obradu i služi svrsi samo kada prođe kroz proces transformacije. Nemojte čekati da vas neka žena „isteše“ i napravi čoveka od vas, uradite to sami, za sopstveno dobro.  Dakle, ovo su najgora muška ponašanja i navike, kojim ženama potvrđujete onaj sterotip „svi su oni isti“ i bacate ljagu na ceo muški rod. 

Laganje o malim stvarima 

Nikada vam ne bi palo na pamet da ovo može biti na prvom mestu? Pa šta ako lažete o nekim sitnicama, ili ih prećutkujete? Imate vi svoje razloge, uostalom, imate prava da štitite svoju privatnost i nikome ništa ne objašnjavate. Ali, to jednostavno nije istina. To je nešto što pričate sebi, da biste opravdali laganje. Muškarci koriste sitne laži uglavnom da bi sebe prikazali u boljem svetlu i na kraju obavezno završe na suprotnom kraju svoje namere – jednom kad otkrije da lažete oko nekih gluposti, žena će sumnjati i prosejavati sve što kažete, razmišljajući o vašim motivima i smatrajući vas slabićem. I to će raditi dok joj se bar malo sviđate. Ali pre ili kasnije, smučiće joj se i počeće da vas prezire. Ne počinjite sa tim, ne upetljavajte se. Budite iskreni i pošteni, jer na taj način iskazujete poštovanje i podstičete poverenje. 

Igranje igrica 

Ne na Internetu, mada ni to uopšte nije privlačno. Mislimo na mentalne i emocionalne igrice, na manipulaciju. Svaka žena koja vredi truda, shvatiće da pokušavate da manipulišete i prezreće vas. Ne znate o čemu govorimo? Pa, ovako. Da li glumite žrtvu kad god ne uspete da izvučete simpatiju i odobravanje? Da li se glasno brinete zbog stabilnosti i budućnosti vaše veze, nastojeći da dobijete ono što želite? To je manipulacija. Korišćenje njenih osećanja za bilo koju vrstu svoje dobrobiti je manipulacija. Neprihvatljivo. Koliko god da je zaljubljena i da joj se sviđate, žena koja vredi pažnje na kraju će tu pažnju usmeriti na sopstvenu zaštitu i dobrobit i ostaviće vas. 

Pročitajte i ovo: Šest ponašanja koja će vas diskvalifikovati kod pametnih žena

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Couples Magazine (@couples_magazine)

Arogancija 

U početku, muška arogancija može biti shvaćena kao samopouzdanje, kao izazov, kao inspirativna drskost, na koju treba adekvatno odgovoriti. Ali kada žena shvati da nemate pokriće i zaleđinu za svoju samouverenost, odnosno, da to nije samouverenost nego arogancija jednog tiranina, izgubićete je. Šta odlikuje aroganciju? Uverenje da ste bolji od drugih. Da ste najbolji od svih. Zamislite suprotno od arogancije – skromnost. Šta odlikuje skromnost? Svest da niste bolji od drugih, da ima mnogo boljih od vas i da uvek imate šta da naučite i da shvatite o sebi, spremnost da priznate grešku, da se izvinite, da se korigujete, da zamolite za oproštaj, da oprostite. Skromnost je vrlo kompleksna disciplina, pokušajte da savladate osnove – niste najbolji. Možda ste bolji od nekih, ali ima i boljih od vas. Suština je da nije bitno biti bolji. Bitno je da budete najbolji što možete. 

 

Nedostatak ambicije 

Žene vole muškarce koji imaju viziju, cilj, san i koji pokušavaju da to ostvare, koji imaju akciju koja ih približava njihovom cilju. To znači da je muškarac pun energije, da želi da se razvija, da ostvari sebe, da je vredan i spreman da stvori sebi mesto u svetu. Danas prečesto muškarci samo kukaju i krive okolnosti, porodicu, državu, politiku, globalno zagrevanje, vanzemaljce – i ne čine ništa. 

Nedostatak manira 

Loše ponašanje je zaista odbojno. Biti pravi muškarac ne znači biti neotesani balvan i divljak. Ne morate biti džentlmen ni u klasičnom, ni u savremenom smislu. Dovoljno je da obratite pažnju, da pokažete interesovanje za ženske potrebe, osećanja i želje, da vam je stalo da se lepo osećaju pored vas. Dovoljno je da budete uljudni i pristojni, to zaista nije teško. 

Dosadni ste (smarate) 

Možda ste vrlo inteligentni i obrazovani, ali ne znate šta je dijalog i smarate beskonačnim monolozima. Dosadni muškarci pričaju o sebi, hvale se svojim uspesima, razmatraju do najsitnijih pojedinosti posetu automehaničaru, ili neki istorijski podatak koji su nedavno otkrili, ne obraćajući pažnju na ženin govor tela, izraz lica i činjenicu da ona ćuti već pola sata i da joj se pogled gubi u magli. Ne morate pričati anegdote i viceve i biti jako duhoviti i šarmantni da biste bili zanimljivi. Dovoljno je da sve što pričate o sebi skratite na minut, da postavljate pitanja i slušate odgovore, da iznesete svoje zapažanje o nekom njenom odgovoru (ne duže od minut), dakle, da razgovarate, a ne da držite predavanje. 

Zadrti (patrijarhalni i ograničeni) stavovi 

Kada izražavate netolerantne stavove o nečijoj kulturu, rasi, veri, seksualnom opredeljenju, predstavljate sebe u svetlu pećinskog čoveka. Živimo u 21. veku, u doba tolerancije i promocije poštovanja različitosti i uvažavanja svih ljudskih prava, opredeljenja i pripadnosti. Savremene žene cene muškarce koji prihvataju i poštuju rodne, verske, rasne i sve ostale razlike. 

Preterana štedljivost 

Ako ne umete da budete široke ruke, naučite, otvorite se malo, budite džentlmen, pružite dami uživanje u luksuzu, s vremena na vreme. Ako brojite svaki dinar, ne ostavljate napojnice i pokazujete škrtost u svemu, to je krajnje odbojno. Da li se plašite siromaštva, ili ste naprosto šrktac, koji ništa (pa ni sebe i svoja osećanja, vreme i pažnju) nikome ne daje velikodušno i bez računa? Jedna je stvar biti racionalan i štedljiv, upravljati budžetom, a sasvim druga biti cicija. To ne znači da morate trošiti gomile novca da biste impresionirali žene. Upravo suprtno, žene ne vole muškarce koji se razmeđu bogatstvom. Ali poklonite joj svoju pažnju i pokažite interesovanje. Donesite joj cvet. Omiljeni sladoled. Uputite joj kompliment koji treperi od iskrenog divljenja. Ukoliko želite da je izvedete, a nemate dovoljno novca, izaberite neko skromno mesto, na kome nećete preskupo plaćati fensi porcije hrane za ukras, već ćete lepo jesti i još uvek moći da ostavite napojnicu. 

Ne umete da slušate 

Ovo je velika i česta muška boljka. Muški mozak je logičan i kad čuje da se žena na nešto žali, da je zbog nečeg zabrinuta i uznemirena, on počinje da traži rešenje – i prestaje da je sluša. Ovo je možda nova vest za vas, ali vi ne treba da rešavate njene probleme, treba samo da joj pokažete da je čujete, razumete, da saosećate. Da je pitate da li i kako možete da joj pomognete. Najčešće je dovoljno da samo učestvujete u tom razgovoru, koji je njoj potreban da bi čula sebe i razbistrila misli. Bonus veština – naučite i sami to da radite. Da delite svoja razmišljanja, svoju zabrinutost, da razgovarate o tome kako se osećate – bićete neodoljivi. 

Loša higijena 

Ako moramo da pišemo i pričamo o tome (što je strašno), znači da postoje muškarci koji sebi dozvoljavaju da smrde na znoj, imaju loš dah, prljave nokte masnu kosu… Pobogu, kupajte se svakodnevno, perite ruke, čistite i secite noke (da, i na nogama) i obavezno koristite dezodorans. Menjajte majice i dukserice svakodnevno, perite odeću redovno, jer odeća upija znoj, a miris ostaje, iako ste vi možda navikli na njega i ne osećate ništa neprijatno. Ako ste već više puta dobili na poklon dezodorans (od prijatelja ili kolega) to znači da oni žele da ga koristite. 

Pročitajte i ovo: Praktični vodič: Kako da budeš bolji muškarac u 20 koraka?

Naslovna fotografija: instagram.com/autenticlovemag

Brankica Milošević 

Comments