Razvod je u savremenom svetu nešto što treba da shvatite kao opciju za zdravije izbore u nastavku života posle razvoda – jer je uobičajena pojava. Polovina prvih brakova se završi razvodom, a i kada su drugi (i treći) brakovi u pitanju, procenti su takođe visoki. Ipak, to znači da polovina ljudi uspeva da ostvari zdrave odnose i ima dobre brakove – ako ne prvi put, onda drugi, ili sledeći.

Koliko god razvod bio uobičajen scenario, to ne olakšava orijentaciju – kao i kod svake druge vrste gubitka, posle razvoda se morate suočiti sa prilivom složenih i suprotstavljenih emocija, od besa, anksioznosti i krivice, do tuge i žaljenja, ali i olakšanja.

Ako ste nedavno doživeli razvod, još ga niste preživeli – proces je u toku i može potrajati da se vratite sebi i osetite životnu radost i spremnost da učestvujete. Vreme neposredno posle razvoda može biti zastrašujuće – dok ste bili u braku, dejting scena se promenila i može biti izazov da se snađete u modernom svetu zabavljanja. Svi koje poznajete i sa kojima biste se družili, verovatno su u braku ili imaju posvećene veze i nisu vam na raspolaganju onako kako vam je potrebno. Niste sigurni gde i kako da pronađete nove prijatelje i možete se osećati kao da vas je vreme pregazilo, uplašeno, preplavljeno, iscrpljeno i usamljeno.

Šta (ne) treba da radite posle razvoda

Stručnjaci kažu da ne postoji ispravan i pogrešan način da nastavite dalje posle razvoda – važno je da ublažite stres i da se saberete na načine koji vam neće škoditi. Takođe se slažu u tome da neke stvari treba da izbegavate – ne treba da ulećete u ozbiljnu vezu ubrzo posle razovda, niti da donosite velike i transformativne odluke (ma koliko bilo primamljivo i izvodljivo da napustite posao i preselite se u drugu zemlju).

Emocije su visoke izvesno vreme posle razvoda i zato je sposobnost vašeg mozga da donosi racionalne i zdrave odluke – upitna. Možete se naći u haosu impulsivnih odluka, koje deluju kratkoročno, ali na kraju pogoršavaju vašu situaciju i produžavaju proces izlečenja.

Nije dobra ideja ni da odmah pokušate da sa bivšom uspostavite prijateljski odnos – ako imate decu, možete raditi na razvoju zajedničkog roditeljstva postepeno, uz jasne granice. Vremenom, možete uspostaviti srdačan odnos međusobne podrške, naročito ako ste oboje posvećeni najvećem dobru svoje dece, ali dug je put koji posle razvoda treba da prevalite da biste dotle stigli. Ne žurite, poštujte proces.

Naučite da cenite svoju samoću

Iako je važno da posle razvoda ostanete povezani, odnosno, da se ne izolujete u potpunosti, jednako je važno i da prihvatite samoću, da razvijete osećanje nezavisnosti i da cenite vreme koje imate za sebe.

Možda u braku niste imali dovoljno privatnosti i vremena za sebe, a možda i niste smatrali da vam je to potrebno. Dakle, možete se osećati rasterećeno ili usamljeno, ali možete se osećati na oba načina. I to je sasvim normalno. Što više prihvatate svoja osećanja takva kakva su, umesto da ih potiskujete, brže ćete naučiti kako da prevaziđete neželjena osećanja i da uživate u (neočekivanim) prednostima samoće.

Ne zatrpavajte tugu lošim odlukama

Bilo da ste se razveli po dogovoru ili da ste ostavljeni, razvod je i dalje gubitak, pa tako treba i da ga tretirate. Jedno poglavlje vašeg života je završeno i u redu je da budete tužni. Ne postoji vremenski okvir u kome treba da se oporavite posle razvoda i ne postoji ispravan način na koji treba da se osećate.

Vreme posle razvoda može biti još teže ukoliko i dalje imate duboko osećanje ljubavi, pored svih konfliktnih osećanja, ljutnje i besa. Ako pretpostavljate da bi trebalo da se osećate na određen način, a vaša sopstvena osećanja vas u tome demantuju, možete dodatno osećati nesigurnost i ljutnju na sebe.

A to neće nestati ako se utapate u alkoholu, trošite ilegalne supstance ili se okrećete drugim porocima – to će samo produžiti vaš bol i biće vam potrebno više vremena da se oporavite.

pexels cottonbro studio 4101200 3 Stres posle razvoda: Ovo su načini da nastavite dalje

Pročitajte i ovo: Šta da očekuješ posle razvoda

Brinite o sebi

Briga o sebi je važna u bilo kojim okolnostima i životnim fazama, a posebno je važna posle razvoda. Tuga može biti iscrpljujuća, a vaše samopouzdanje i samopoštovanje blizu nule. Zato vodite računa o sebi – kupajte se redovno, radite svoje vežbe, vodite računa o ishrani i odmarajte se – iako možete osećati da niste vredni brige. Zapravo, naročito povedite računa, ako osećate da ste bezvredni i da zaslužujete svaku kaznu koja vas zadesi.

Vratite se posle razvoda svojim interesovanjima

Bračni život ili zajednica znače spajanje na više nivoa i može biti lako izgubiti sebe pored druge osobe, a da to i ne primećujete. Promenite se i verovatno postanete bolja osoba, ali šta ćete sada? Ne možete prosto regresirati posle razvoda – zapravo, možete, ali to je jedna od onih destruktivnih stvari koje ne treba da radite. Umesto toga, setite se šta vam je bilo važno i šta vas je okupiralo dok ste bili sami. Vratite se aktivnostima sa kojima ste prestali, otkrijte neke nove, kako biste se uključili u životne tokove koji nisu povezani sa partnerstvom.

Razmislite o svojim odnosima

Posle razvoda imate priliku da napravite detaljan inventar svojih odnosa, što bi moglo doneti mnoge korisne informacije, koje bi vam mogle pomoći da ostvarite zdravije i stabilnije veze u budućnosti. Procenite svoje ponašanje i vidite šta je ono što biste promenili. Da li verujete da efikasno komunicirate (ima li mesta za poboljšanje)? Pregled bivših odnosa će vam omogućiti da shvatite kakvu vezu želite i kakav treba da bude vaš sledeći partner.

 Vratite se na dejting scenu

I na kraju, kad osetite da ste spremni da nastavite dalje posle razvoda, vratite se na dejting scenu i pohvatajte savremene tokove. To ne mora da znači da ćete odmah naći sledeću vezu – samo budite otvoreni za iskustva i interakcije.

Naučite da uživate u flertovanju i upoznavanju – zabavljanje treba da bude zabavno, setite se. Izađite sa više osoba, razmislite o njima i naravno, budite iskreni u pogledu onog što radite – ne tražite ljubav svog života i posvećenu vezu, već se polako vraćate sebi i uhodavate, nastavljate dalje posle razvoda, malim koracima.

Pročitajte i ovo: Kako da se ponašate džentlmenski – nakon raskida

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments