Mnogi muškarci se pretežno druže sa drugim muškarcima, što je potpuno u redu, ali može dovesti do zabune, kada je u pitanju komunikacija sa devojkama. Prvi dejt je dovoljno stresan i kad ste opušteni i sigurni u svoje komunikacione veštine, ali ako ste zatvoreni i retko razgovarate sa ženama, odlazak na sastanak može biti sasvim neobično (a možda i traumatično) iskustvo.

Razgovor sa devojkom je, zapravo, nešto sasvim drugačije od razgovora koje inače vodite sa svojim prijateljima, kolegama, poznanicima i mnogi muškarci nemaju pravu ideju o tome kako treba da se ponašaju. Pokušaj da spojite prevaziđene mitove o romantičnim sastancima sa savetima o modernom dejtingu sa interneta i uputsvima koje dobijate od prijatelja, obično nije baš uspešan (ili je katastrofalan).

Zato profesionalci, savetnici za veze i odnose, žele da znate šta devojke očekuju na prvom sastanku, šta za njih znači prvi dejt, kako rezonuju i procenjuju muškarce, i kako da, u skladu sa tim očekivanjima, komunicirate sa njima. Neki od njihovih saveta su logični i očigledni (kao što je urednost i higijena), ali izgleda da postoji potreba i da se na to skrene pažnja muškarcima.

Prvi dejt i ženska očekivanja

Devojke uglavnom očekuju da se muškarac pridržava određenih normi za prvi dejt. One žele da se osećaju bezbedno, da znaju da mogu da odustanu u bilo kom trenutku i nadaju se da će biti dovoljno prijatno da ne moraju da traže izlaz. U svojim očekivanjima, oslanjaju se na mušku inicijativu – da muškarac odredi datum, mesto, aktivnost i da pokrene razgovor. A ako i kada bude pravi trenutak, očekuju da muškarac napravi prvi romantični potez, odnosno, da uputi laskav kompliment, inicira poljubac i izrazi želju za seksom. Devojke su, naravno, sposobne da preuzmu inicijativu i to ponekad i čine – kada utvrde da muškarcu to ne smeta, ili, kada ih nije briga za oprez i igranje bilo kakvih igara. U igri „moraš prvo ti“ one procenjuju koliko imate samopuzdanja, koliko poštujete žene, da li uvažavate granice i da li ste pouzdani, pristojni i vaspitani. One to čine iz prvenstvene potrebe da se osećaju bezbedno – one pretpostavljaju da je seks glavno pitanje te igre i one su te koje u seksu mnogo rizikuju. A muškarac treba da bude dostojan tog rizika. Da li to mogu da procene već na prvom dejtu? Možda i ne mogu, ali pokušaće.

Inicirajte i zakažite prvi dejt  

Nije dovoljno da inicirate prvi dejt tako što ćete reći da želite da se vidite sa njom i da jedva čekate da je upoznate. To je simpatičan nivo entuzijazma, ali ako niste konkretni, ona vam neće verovati. A vi nećete verovati koliko muškaraca pada već na kolokvijumu i ne dobija priliku da izađe na ispit, jer ne inicira prvi dejt na konkretan i pouzdan način. I devojke razmišljaju „ok, ako mu se sviđam i jedva čeka da se upoznamo, kako to da već ne razmišlja o danu i vremenu kada to može da izvede?“ Morate se složiti da je sa njihovom logikom sve u redu. Dakle, ako ste zaista zainteresovani i ne izgovarate entuzijastične rečenice samo zato što su one romantične i što ih je prijatno čuti, pitajte je da li joj odgovara određeni dan i određeno vreme. Ponudite više opcija – ako joj ni jedna ne odgovara, pitajte je šta njoj najviše odgovara – pokažite da ste voljni da se uklopite i da reorganizujete svoje planove, jer to znači da ste zaista zainteresovani i to je ono što zainteresovane osobe (oba pola) rade. Prvi dejt jeste ispit – ako uopšte izađete na njega. A ako niste naročito spremni, ili vas trema uništava, dobićete priliku za popravni.

Pročitajte i ovo: 8 ideja za prvi sastanak koje su bolje od odlaska u bioskop

Prvo pravilo prvog dejta (i svakog sledećeg) – dobra higijena

Da li vas to čudi? Nema prvog utiska koji će biti dovoljno snažan da izbirše utisak koji ostavlja miris znoja, ili loš dah. Ne morate da budete naročito doterani i namirisani, ali istuširajte se, upotrebite dezodorans i obucite čistu majicu. To je osnovna higijena, koju bi trebalo da praktikujete i kad se ne spremate na prvi dejt. Žene manje brinu o nivou atraktivnosti muškarca i „oprostiće“ vam slabašnu građu, višak stomaka i manjak mišića (i kose), ali neće preći preko slabe higijene i zapuštenosti.

Osnovna priprema za prvi dejt, koja uključuje tuširanje i pranje zuba, pokazuje imate osnovno poštovanje i dejting kulturu. Kad vas devojka prvi put vidi i njena čula registruju da delujete uredno i čisto, ona prima prvu poruku o tome da je sa vama bezbedna i da može malo da se opusti.

Obavezno dođite na vreme na prvi dejt

Govoreći o iskazivanju određenog poštovanja i kulture, dolazak na vreme je još jedan važan način za to. U istraživanjima, devojke su ovo veoma često postavljale među najvažnija, ali isto tako i minimalna očekivanja – najmanje što muškarac može da uradi za prvi dejt, jeste da se pojavi na vreme i da pokrene razgovor postavljajući neka promišljena pitanja (i da ne gleda mnogo u svoj telefon).

Naravno, gužva u saobraćaju je realna i mogući su razni neočekivani događaji koji će sabotirati vaš dolazak na vreme. Takođe će vam biti teško da budete tačni ako ste anskiozni ili imate ADHD (to može biti prava borba), ali osnovna dejting kulutra nalaže da obavestite drugu osobu, ako vidite da ćete zakasniti, ili da je upozorite pre sastanka na svoju anksioznost ili poremećaj pažnje. Nije strašno ako zakasnite nekoliko minuta, ali ako očekujete da vas neko čeka duže od deset minuta, predstavlja crvenu zastavicu, naročito kada je u pitanju prvi dejt.

Pokažite ljubaznost prema konobarima

Žene su takođe izjavile da je ponašanje prema konobarima i ostalim uslužnim radnicima ključno za procenu karaktera muškarca i da očekuju ljubazno ponašanje. Ovo se pitanje toliko često pominje i razmatra, da je prosto nemoguće da vam je prošlo ispod radara. Samo treba da se setite da se prema svakom ko vas uslužuje ponašate pristojno, da ostavite napojnicu i ne budete arogantni. Ako želite priliku za drugi sastanak. Takođe, žene očekuju da budete galantni i platite troškove – piće, hranu, taksi. Ako nastavite da se zabavljate i viđate, počećete da delite troškove, to je sigurno, ali prvi dejt služi da se pokažete i ima veze sa incijativom (spremnošću da budete partner) i njenim osećanjem bezbednosti.

Devojka može insistirati da podelite račun i to možete dozvoliti, ako naiđete na iskren otpor u tom smislu. Malo je verovatno da žena sa kojom ste na sastanku igra neke igre, ona prosto ima svoje principe i to bi trebalo da poštujete, ali je neophodno da pokažete iskrenu spremnost i nameru da platite. U suprotnom – vi ste muškarac koji je pozvao devojku na sastanak, vi plaćate.

Pokrenite razgovor

To znači da treba da postavljate pristojna i suvisla pitanja i pokažete interesovanje da drugu osobu upoznate – čime se bavi, ima li neki hobi, s kim se druži, sa kim živi, ima li kućne ljubimce, šta je raduje, šta je zabavlja… Mnogo devojaka u anketi ovo ističe u svojim očekivanjima, što znači da muškarci nisu baš spremni da obraćaju dovoljno pažnje i da često nišu baš najbolji slušaoci. I to nije ništa novo. Pa, ako pokažete odgovarajući nivo pažnje i interesovanja, sigurno ćete ostaviti dobar utisak i razlikovaćete se od mnogih koji su tu priliku propustili.

Prvi dejt nije vreme za velike gestove

Mnogi muškarci pogrešno misle da žene žele velike gestove na sastancima i za prvi dejt spremaju „tešku artiljeriju“ – luksuzni restoran, otmena pića, buket cveća, u nameri da je „obore s nogu“. Ali žene definitivno očekuju mnogo manje – i istovremeno mnogo više od toga. One ne žele da se osećaju obavezno da se oduže za skup izlazak, tako što će spavati sa vama i ako ih svojim velikim gestovima navedete da se tako osećaju, biće im neprijatno, ustuknuće i verovatno neće želeti da se opet vide sa vama. S druge strane, skroman izlazak na kafu i u šetnju, omogućava im da se opuste i usredsrede na razgovor i upoznavanje, a vaše pristojno ponašanje i uredan izgled to podstiču.

Pročitajte i ovo: Smislena pitanja koja devojke vole da čuju

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Đorđe Đoković

Comments