Žene se ponekad pitaju da li muškarci namerno izgovaraju rečenice zbog kojih one lude, ili jednostavno uopšte ne razmišljaju o tome šta govore i kako to utiče na njihova osećanja. Pa, različiti smo. Žene mnogo razmišljaju o osećanjima, svojim i tuđim i uopšte, mnogo razmišljaju. Ne bi bilo loše da i vi malo promislite – osim ako zaista volite da nervirate žene.

Ugojila si se. Ne, ona to inače ne bi znala, a i nikako se ne nervira zbog toga. Samo joj još treba tvoje isticanje očiglednog. Kad to kažeš, ona se oseća neprivlačno, ogavno, nepoželjno. Pravi muškarac nikada neće napraviti (ili barem neće ponoviti) ovakvu grešku – njegova draga je divna i poželjna sa svim svojim viškovima i manjkovima, a njenu težinu pominje samo kad se ona na nju žali i to jedino u pozitivnom kontekstu. Dakle, umesto da primećujete višak kilograma, kada se ona požali, recite “je l’? nisam primetio” ili “a zato si mi još lepša i slađa” ili “ti si meni uvek seksi”.

Dobro, ne davi. Možda ona preterano detaljno nešto objašnjava i daje instrukcije, ili priča o nečemu što vas ne zanima ili nemate vremena da slušate. Umesto da joj kažete da je dosadna, radije ukratko ponovite ono što ste čuli, da ona shvati da ste slušali i pitajte je da li ste vi to dobro shvatili. Ili joj recite da ćete joj posvetiti punu pažnju, kasnije (a kasnije joj se zaista obratite i recite joj da ste joj na raspolaganju).

To mi je drugarica. Ovu i slične rečenice muškarci obično izgovaraju nabusitim i odbrambenim tonom, kad osete nepoverenje i ljubomoru, odnosno, kad žena počne da ih ispituje. I na kraju tog ispitivanja obično se ispostavi da je drugarica bila zaljubljena u njega, ili on u nju, ili da su imali prijateljsku šemu. Pa, pre nego što počnete da se branite drugarstvom, izbrojte do deset, udahnite duboko i onda objasnite kakav odnos imate sa tom devojkom i odakle tolika bliskost među vama. I setite se da ni vi nikako ne podnosite njene drugove, pa čak ni ako su gej.

Comments