Seksualni problemi su vrlo česti i nova istraživanja otkrivaju da se mnogi od njih lakše mogu prevazići u određenim položajima. Seksualna disfunkcija se najčešće odnosi na bol tokom seksa kod žena i na probleme sa preranom ejakulacijom i održavanjem erekcije kod muškaraca.

Seksualna disfunkcija može da se pojavi u bilo kom trenutku života i u bilo kojoj vezi, i to se, s vremena na vreme, dešava svima. Razlozi obično nisu medicinski zabrinjavajući, ali problemi u krevetu mogu biti emocionalno teški za rešavanje i za osobu koja ima problem i za njenog partnera, tako da je važno da linije komunikacije ostanu otvorene i da par bude otvoren za istraživanje opcija.

Da bi se seksualna disfunkcija prevazišla i par pronašao način da uživa u intimnoj igri, potrebno je više od tehnike – poverenje, intimnost, strpljenje i posvećenost istraživanju seksualnosti i širenju vidika, van shvatanja da je penetracija definicija seksa. A istraživanje može biti zabavno, ako mu pristupite bez pritiska – erekcija se ne mora održati, orgazam se ne mora postići i nikoga ništa ne treba da boli. Seksualna igra u svakom trenutku može i treba da se prekine (promeni, preusmeri), ako bilo ko oseća nelagodnost i neprijatnost.

Kada je u pitanju seksualna disfunkcija, istraživanja su otkrila zanimljivu statistiku koja ukazuje na vezu između seksualnih problema i poza u seksu. 30 posto ispitanika je izjavilo da je najbolja poza za odlaganje erekcije položaj kašike, jer ograničava dubinu i brzinu prodiranja i omogućava bolju kontrolu, dok se 35 posto njih slaže da je najbolja pozicija za poboljšanje erekcije pseći stil, jer je manja verovatnoća da pritisak ometa dotok krvi u penis, a mnogi je smatraju i vizuelno veoma podsticajnom.

Stručnjaci su se pozabavili ovim pitanjem, a mi vam prenosimo njihove predloge za najbolje položaje u seksu, u kojima možete kontrolisati i ublažiti seksualne probleme sa kojima se suočavate.

Najbolje za žene sa seksualnom disfunkcijom

Kaubojka – dominanta pozicija žene, najbolji je položaj kada postoji ženska seksualna disfunkcija, odnosno, problem bolnog odnosa. Otprilike jedna od deset žena prijavljuje bol tokom seksa, što može ukazivati na medicinska stanja kao što je endometrioza ili disfunkcija karličnog dna, pa je potrebno obratiti se lekaru. Ali ovaj problem ne mora biti medicinski, iako može biti fizički, koliko i psihički i tiče se građe vagine i spremnosti žene za seks, opuštenosti i intime. Žene koje doživljavaju bol tokom seksa, imaće koristi od položaja kaubojke, ili obrnute kaubojke, jer mogu da kontrolišu dubinu i brzinu penetraicije. U ovom slučaju svakako treba izbegavati doggy stil – to može biti najneprijatniji i najboljniji položaj za žene koje imaju seksualnu disfunkciju.

Pročitajte i ovo: Poze u kojima će vaša partnerka lakše dostići orgazam

Muška seksualna disfunkcija i najbolji položaji

Ako se suočavate sa problemom prerane ejakulacije, potrebno je da smanjite nivo stimulacije i da pronađete položaj u kome možete da kontrolišete nadražaj. Istraživanja pokazuju da svaki treći muškarac iskusi u nekom periodu ili povremeno doživljava prevremenu ejakulaciju, tako da je ovo prilično čest problem, naročito kod muškaraca starijih od 30 godina.

Položaj kašike je najbolja poza u kojoj seksualna disfunkcija prerane ejakulacije može biti ublažena. U ovoj pozi penetraicija je plitka i seks je sporiji, a nivo intimnosti i kontakta kože na kožu je visok. Osim ovog položaja, muškarac ima dobru kontrolu penetracije i u misionarskoj pozi, kao i u psećoj poziciji. Dok eksperimentišete sa smanjenjem stimulacije, možete ostati mirni, ili praviti nežne pokrete dok ste unutra, izbegavajući stimulaciju unutra-napolje, koja izaziva bržu ejakulaciju. Spori ritam stvara intimniji seksualni susret, produžava odnos i omogućava partnerki da se oseća zaštićeno i blisko partneru, kao i da bude spremna da se pridruži u „finišu“.

Problem sa erekcijom je još češća seksualna disfunkcija i ovaj problem pogađa oko 40 odsto muškaraca u četrdesetim godinama i 70 odsto muškaraca starijih od 70 godina.

Istraživanja su pokazala da kada je u pitanju osnaživanje erekcije, pseći stil najbolje utiče na kontrolu i omogućava muškarcu dublju penetraciju i kontroliše brzinu i dubinu. Kauobjka i obrnuta kaubojka su takođe dobre poze za održavanje čvrstine, svedoče muškarci koji su se suočavali sa problemom erektilne disfunkcije.

Da biste održali erekciju duže, potrebna je snažna stimulacija uz minimalnu količinu pokreta, što dobijate u doggy pozi, kao i u položaju obrnute kaubojke. To su poze koje omogućavaju najveći protok krvi i opuštanje dna karlice, što omogućava bolju snagu erekcije, potrvrđuju seksualni terapeuti.

Kaubojka i obrnuta kaubojka su poze koje su takođe prijatne ženama, zbog mogućnosti stimulacije klitorisa – partner ima bolji pristup i može da postigne dublju penetraciju što omogućava trljanje klitorisa o njegovu pubičnu kost (kaubojka) ili i manuelnu stimulaciju (obrnuta kaubojka i pseća poza).

Mnogi od nas moraju da rade na seksualnoj intimnosti u vezi, jer seksualna disfunkcija se može pojaviti kao problem udaljavanja i nedovoljne povezanosti partnera, što se detektuje kao navika ili dosada, u dugoročnim vezama.

Najefikasniji položaji za jačanje intimnosti su poznati misionarski i manje poznat položaj lotosa iz tantričkog seksa, u kome se partneri suočavaju jedno sa drugim, gledaju se u oči i miluju, pristupajući seksu vrlo polako i sa mnogo nežnosti. I kada nemate nikakvih posebnih problema, a želite da produbite intimnost i omogućite partnerki dužu predigru i opuštanje, uvedite u praksu pozu lotosa.

Pročitajte i ovo: Šta je seksualna anksioznost i kako da je prevaziđete

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Đorđe Đoković

Comments