Deluje kao da je lako prepoznati seksualno zadovoljstvo partnerke, ali da je to tako jednostavno, niko se ne bi osećao nesigurno zbog konstruktivnih povratnih informacija i svi bi bez oklevanja i stida tražili upravo ono što žele.

Možda napredujemo ka tom idealu dok unapređujemo komunikaciju – u međuvremenu, možemo da se orijentišemo prema suptilnim znacima koji ukazuju na seksualno zadovoljstvo partnerke. Ali pre nego što se upustimo u detekciju, da formulišemo značenje pojma:

Šta je seksualno zadovoljstvo

I ovde vam se može činiti da je odgovor jednostavan i očigledan, ali nasuprot uverenju da se seksualno zadovoljstvo očituje u redovnim orgazmima, stvari su malo kompleksnije. Orgazam sam po sebi nije cilj, a ni merilo uživanja – ukupan doživljaj je ženama jednako važan (orgazam dolazi kao šlag preko kolača).

Seksualno zadovoljstvo je subjektivno iskustvo, ističu seksolozi – za jednu osobu to bi mogla da bude serija orgazama, za drugu duboka emocionalna povezanost, za treću prvo i drugo su neraskidivo povezani… I to opet u prvi plan stavlja komunikaciju – ako znate šta vaša partnerka želi od iskustva, lakše ćete joj pružiti zadovoljstvo.

Takođe, seksualno zadovoljstvo treba staviti u kontekst situacije – ako ste nestašno raspoloženi, a imate samo deset minuta, zadovoljstvo bi mogao da bude snažan orgazam inspirisan situacijom, ili iskustvo koje je uzbudljivo zbog neuobičajenosti. Ako imate celu noć na raspolaganju, zadovoljstvo bi moglo biti u opuštanju, senzualnosti, dugoj predigri i sporom vođenju ljubavi bez pritiska i ograničenja.

Zašto je važno zadovoljiti partnerku

Uspešna veza uključuje razumevanje i ispunjavanje potreba partnera, što se odnosi na sve oblasti partnerstva, kao i na seksualno zadovoljstvo. Razumevanje i ispunjavanje intimnih potreba produbljuje bliskost i poverenje u odnosu. Osim toga, ako je partnerka zadovoljna, biće spremnija za više seksa – nezadovoljne žene izbegavaju seks, a zadovoljne su češće spremne da se uključe čak i kada nisu raspoložene (jer znaju da će im se raspoloženje promeniti), ili da iniciraju seks kada su raspoložene.

Nemaju svi iste seksualne želje i potrebe, pa je umeće kompromisa (opet komunikacija) važno, da bi se postigao sklad. Ako ste prošli put vi imali prednost da uživate u svojim kinki fantazijama i igrama, sledeći put izađite u susret potrebama partnerke na način koji njoj najviše odgovara.

Možda oboje imate fetiše ali su oni različiti, pa da biste uživali u onome što svakoga od vas najviše uzbuđuje, treba da budete slobodni da izrazite svoje želje (poverenje i komunikacija).


Pročitajte i ovo: Koliko dugo (treba da) traje seks?

Kako da prepoznate seksualno zadovoljstvo partnerke

Ispušta zvuke uživanja

Ono što se čuje u pornićima, razlikuje se od zvukova uživanja u stvarnom životu – ubrzano disanje, uzdasi i dahtaji koji se intenziviraju, govore vam da ste na pravom putu. Ako dobijete verbalni podsticaj („jače“, „brže“ ili „samo nastavi“) ili taktilni (snažno grabljenje i pribijanje uz vas, ili pokret kojim ona održava distancu, ili vam se više otvara), slušajte i pratite.

Disanje je značajan pokazatelj da li se neko dobro zabavlja u krevetu – ako diše ubrzano ili svesno usporava disanje kako bi upravljala doživljajem, to su dobri znaci. Ako zadržava dah, to može ukazivati da pokušava da prevaziđe neku neprijatnost, ali ne želi da vam kaže i pokvari trenutak – obratite pažnju i ne dozvolite da vam tako nešto promakne.

Gleda vas u oči

Produženi kontakt očima je sam po sebi intimno iskustvo. Gledanje u oči tokom seksa može vam mnogo reći o tome kakav doživljaj ima partnerka – odnosno, ukazuje na svesnu prisutnost i fokusiranost na vođenje ljubavi.

Žene prijavljuju da kada im nije dobro u krevetu, obično sve vreme žmure i izbegavaju pogled, naročito ako je u pitanju nov partner.

Podstiče vas i inicira seks

Ako vam prošapuće podsticajne reči, bile one slatke ili „prljave“ to znači da se dobro oseća i da je dovoljno opuštena da izrazi uživanje. Ovde se otvara prostor da dobijete konkretne povratne informacije i da uzvratite na isti način.

Kada seksualno zadovoljstvo izostaje, ona neće biti ta koja pokreće stvari, već će verovatno izbegavati i ograničavati seks. Zadovoljna žena je slobodna da preuzme inicijativu, da započne predigru, priča o tome šta želi i generalno pokazuje interesovanje i ulaže energiju. Prihvatite ovu otvorenost i opuštenost kao kompliment i podsticaj da i sami budete slobodniji i radoznaliji – žene veoma cene kada muškarci dobro prihvataju povratne informacije u krevetu i ne ustručavaju se da slede njihova uputstva.

Pročitajte i ovo: Umete li da prepoznate da li je zainteresovana za seks sa vama?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Đorđe Đoković

Comments