Jake žene su privlačne i muškarci im se dive – uglavnom izdaleka – i retko koji prikupi hrabrost da nešto preduzme. Divljenje i poštovanje ne pružaju mnogo motivacije za udvaranje i osvajanje – predmet poštovanja i divljenja se obično drži (u našim umovima i kulturnoj praksi) na posebnom mestu, daleko od dodira i svakodnevne upotrebe. A snažne žene bi volele da im se ljubav i poštovanje ukazuje prisnim dodirima i zajedništvom u svakodnevnom životu. One su često svesne da se muškarci plaše njihove snage, kao i da se (nekom kletvom patrijarhalnog nasleđa) poštovanje i divljenje slabo (ili nikako) povezuju sa emotivnom povezanošću. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @tropiculo


Jake žene se i sa tim suočavaju, kao i sa svim ostalim što ih je povredilo, slomilo i oštetilo, a od čega su se oporavile, iscelile, omudrile, osnažile. Snažne žene dobro poznaju svoju snagu i njenu srž – ona je narasla iz njihove ranjivosti, iz neukrotivosti njihovog duha i želje za životom. Provele su mnogo vremena tragajući po dubokim i mračnim podrumima sopstva, pronalazeći izlaz na svetlost i površinu, iznoseći uvek iz svog mraka po neku dragocenost, prihvatajući životne probleme, prepreke i tragedije kao lekcije, učeći i napredujući svojim putem. Snažne su jer su doživele, proživele i preživele. One su uporne i delotvorne, jer su naučile da ne odustaju, da preuzimaju odgovornost i da čine sve što mogu. One ne oklevaju da čine sve što mogu, jer znaju da se odugovlačenjem ne samo gubi vreme, već se problemi gomilaju i osnažuju.

Zato se suočavaju sa svime što dolazi i rešavaju stvari na dnevnom nivou. Navikle su da donose odluke, da razmišljaju sveobuhvatno, deluju temeljno i prihvataju rizik. Možda nisu uvek raspoložene i prijatne, možda imaju nezgodnu naviku da ne trpe nikakve gluposti, da saopštavaju svoje istine kao definitivne presude i da postupaju samovoljno, ne savetujući se ni sa kim, osim sa svojim srcem i svojom savešću. I kad greše, potrebno im je da se osame i isprocesuiraju svoja osećanja i analiziraju svoje postupke na miru. Možda ne traže pomoć, sve dok nisu sigurne da su same učinile sve što su umele i da su u ćorsokaku, ali svakako cene podršku i utehu, nežnost i razumevanja – koje češće dobijaju od svojih prijatelja, jer, češće imaju prisan krug kvalitetnih osoba koje su njihova druga porodica, nego što imaju sopstvene porodice (i partnere) pune podrške i razumevanja. 

Comments