Nećemo da trpimo, jer to nije dobar koncept i nije dobar primer našoj deci, a svakako nije zdrava atmosfera za odrastanje. Posle razvoda znaš da više nemaš prava na ljubomoru, ali nikako ti nije svejedno što se ona sastaje sa drugim muškarcima, ili što ima partnera (iako si i sam već našao partnerku), a dodatnu osetljivost opet donosi odnos sa decom. Šta ako taj drugi tip bude bolji prema njima nego ti? Ako ga više vole? Žene retko brinu da će deca više voleti maćehe, ali ako je tvoja partnerka dosta mlađa i vrlo moderna, tvoja bivša će biti ljubomorna na to što je ona generacijski bliža deci i što može sa njima da bude drugarica i da bude kul (jer mame nisu kul). Dakle, mnoga osećanja će se i dalje kovitlati među vama i biće teško kanalisati ih i zadržati mir i stabilnost, očekuj to.

Kad shvatiš da ste oboje srećniji

Neko vreme ćeš razmišljati o tome da li je to bio pravi potez i da li ste možda ipak mogli da opstanete i da sačuvate ono dobro u vezi. Mučiće te sumnja i nesigurnost. Posle nekog vremena, naročito ako si u kontaktu sa bivšom, pa znaš o čemu ona razmišlja i kako joj ide, oboje ćete shvatiti da vam je bolje jednom bez drugog. Stvorićete neki saučesnički odnos osoba koje su zajedno pogrešile i sad se mire sa tim, sa sobom i sa životom i iskreno ćete želeti bivšem sve najbolje. To je znak da ste stvarno oboje srećniji i da je razvod bio prava stvar i najbolja odluka koju ste doneli.

Dejting uopšte nije tako zabavan

Ono što ne očekuješ jeste da krenuti ponovo u „lov“ uopšte nije tako zabavno, kao što si očekivao da će biti. Kao neko ko je izašao iz braka, imaš ustanovljene modele odnosa i naviku da budeš komotan u odnosu sa ženom koju poznaješ. Predstavljanje sebe, udvaranje i cimanje oko neke nove osobe, koju tek treba da upoznaš (i da možda ustanoviš da ti ne odgovara i da te smara) uopšte nije avantura, nego je upravo – cimanje.

A i kad sretneš neku ženu koja ti se baš sviđa i osećaš da možeš da joj veruješ, biće ti teško da se otvoriš i da ponovo kreneš u građenje odnosa i produbljivanje prisnosti, što je u mnogim aspektima mučan proces, čak i kad si zaljubljen i zanesen (a verovatno osećaš i da ne možeš više toliko da se zaljubiš i zaneseš kao ranije). Iskustvo koje je za tobom, svakako je otrežnjujuće po pitanju romantične ljubavi, ali ti je donelo i oprez i ogorčenost, razočaranje i tugu i treba mnogo prihvatanja i dosta vremena da opet počneš da se osećaš dobro zbog sebe i da se u interakciji sa ženskim svetom ne osećaš kao ranjenik i osvetnik.

Nosiš etiketu razvedenog tipa

Obično žene trpe veću osudu i etiketa „raspuštenice“ ih obeležava kao sumnjive i potrošene. Ono što ne očekuješ jeste da postoji i etiketa za tebe – razveden muškarac – koja od sada pa nadalje spada u svaki opis tebe kao osobe, ličnosti, čoveka, potencijalnog partnera. Svi bliski će hteti da znaju detalje, a prijatelji i prijateljice će te preporučivati svojim singl prijateljicama kao razvedenog muškarca – feleričnu robu, koja još može da se upotrebi i spase od propasti. Moraćeš da se nosiš s tim, a ako neguješ stav da si se dobro i pošteno razveo i da i nisi odustao od ljubavi i partnerskih odnosa, da nisi očajan i potrošen, osećaćeš se bolje i bićeš manje osetljiv na etiketiranje.

Aleksina Đorđević

Comments