Dobih link ka tekstu u kome Tesla objašnjava u nekom intervjuu s početka prošlog veka kako će žene doakati civilizaciji. Naslov baš ne ukazuje na sadržaj teksta, ali bacite pogled, pa da nastavimo:

Dakle, Tesla jeste bio genije. I svašta je znao i spoznavao na načine koje civilizacija još nije usvojila kao regularne i uobičajene. Kao i svi veliki umovi, bio je daleko ispred svog vremena, pa je verovatno zato i mogao da vidi moguću budućnost ka kojoj se možda sunovraćujemo.

Što sve zajedno ne znači da treba nekritički da zgutamo sve što je ikada izjavio, jer mu je svaka ka’ u Njeguša.

Genijalni muški umovi ne garantuju genijalnu percepciju muško ženskih odnosa, niti genijalno razumevanje žena.

Tesla se nije ženio. Tesla se nije rukovao. Geniji su ekscentrični, objašnjavamo olako.

Ali ja prosto ne mogu da uzmem zdravo za gotovo sud o ženama nekoga ko u partnerskim odnosima nema iskustva. On nije želeo da razmenjuje svoju energiju sa ljudima u telesnom kontaktu, rekla bih, a sigurna sam da je imao svoje razloge, koje možda ne mogu da dokučim, jer sam emotivno i telesno upletena sa ljudima oko sebe. Mada već neko vreme razmišljam kako da prestanem da se rukujem, jer sam primetila kako se posle tog telesnog kontakta sa ljudima koje ne želim da dodirujem osećam zaprljano.

N.Tesla  Tesla, onomad: Žene nas vode u sumrak civilizacije

Dakle, verujem da su njegovi razlozi bili dobri i za njega sasvim adekvatni. Ono u šta ne verujem, jeste nedostatak iskustva. Tako radi moja vera. Verujem u znanje i iskustvenu spoznaju, u svim oblastima života. Od Boga, preko Tesle, do kreveta i rukovanja.

Teslin doživljaj idealne žene uopšte se ne razlikuje od uobičajene muške idealizacije. Blaga, uzvišena, dostojanstvena, eterično biće, anđeosko prisustvo nenametljive ljubavi i brige.

Comments