Dobra cigara pruža uživanje u aromi, ali i u celom ritualu i okruženju – i način da praktikujete prisustvo u sadašnjem trenutku. A trenutak možete poboljšati i produbiti, tako što ćete ga podeliti sa dobrim društvom.

Posebne prilike i iskustva ne dešavaju se spontano i treba da ih stvorite, podižući svoju samosvest i produbljujući trenutak. Bilo da delite poseban momenat sa svojim ocem ili prijateljem, ili tražite opuštanje i pauzu od žurbe savremenog načina života, malo toga obeležava posebnu priliku tako kao dobra cigara. A ništa ne čini dobru cigaru boljom, od mogućnosti da podelite iskustvo sa drugima.

Prefinjena umetnost deljenja dobre cigare

Dobra cigara može biti osnova za najprijatnije druženje – ona donosi šmek „stare škole“ i džentlmenskih okupljanja u razgovoru ili kontemplativnoj tišini, zato treba da birate promišljeno. Skupa cigara nije uvek najbolja, a dobra cigara nije uvek ona prava. Kutija ručno rađenih figurado cigara može ponuditi složenost čitave simfonije arome kakaa i začina, ali taj intenzitet možda nije dobra polazna tačka za nekoga ko tek ulazi u ovo iskustvo. Za zajedničko uživanje u dobroj cigari treba da znate koliko je društvo sa kojim delite užitak iskusno.

U zavisnosti od prilike, velike su šanse da nećete odmah znati koje su preferencije društva u kome pušite, ali nećete pogrešiti ako birate lagane ili srednje jake cigare. Poznavaoci će biti zadovoljni, a oni koji su novi u tome, biće zahvalni na laganom uvodu u priču. Kreativnije rešenje može biti paket uzoraka sa cigarama koje se razlikuju po boji – što je omotač svetliji, ukusi su lakši i pristupačniji. Kao i kafa, tamnije cigare obično imaju kompleksniji i jači ukus. Skoro svaki proizvođač nudi ovakva pakovanja sa izborom različitih ukusa, veličina i stilova cigara i to je odličan način da istražite arome i jačine cigara, ali i da zadovoljite raznoliku grupu pušača i svakome date preporuku, što će učiniti da se oseća posebno i jedinstveno.

Dobra cigara uz odgovarajuće piće

Kada delite poseban trenutak uživanja u dobroj cigari, veoma je važno sa kojim pićem ćete je upariti. Izvlačenje maksimuma iz cigare, povezano je sa pravom kombinacijom pića. Iako je savršeno uparivanje subjektivno iskustvo, postoji nekoliko ključnih pravila koje treba uzeti u obzir.

Pročitajte i ovo: WMAN intervju: Aleksandar Stipčić, habana somelijer i hedonista

Uskadite intenzitet

Verovatno znate da se crno vino ne služi uz ribu, a ovo pravilo se zasniva na činjenici da lakše i delikatnije ukuse većine morskih plodova mogu preplaviti snažniji zemljani ukusi, koje mnoga crna vina imaju (zbog tanina). Isti princip važi i za cigare. Aromu cigare nižeg intenziteta može „ugušiti“ oštar napitak višeg inteziteta (kao što je viski), a jaka cigara može preovladati nad ukusom lakšeg pića, kao što je belo vino ili džin.

Uskladiti cigaru i piće, znači izabrati isti nivo intenziteta, a za ovo će biti potrebno malo eksperimentisanja. Fina ravnoteža može učiniti da svaki gutljaj poboljša svaki dim i obrnuto.

Uzivanje koje zasluzujete dobra cigara u sjajnom drustvu 3 Uživanje koje zaslužujete   dobra cigara u sjajnom društvu

Lokacija: Pura Vida

Ukusi treba da se dopunjuju

Ukusi ne treba da se nadmeću, ali ni da se preklapaju – nema ničeg lošeg u uparivanju pića i cigare sa drvenastom i zemljanom aromom, ali to ne donosi neku posebnu senzaciju. Cilj je da se ukusi usaglase i međusobno dopunjuju, kao note meda ili melase u rumu, koje se mešaju sa notama bibera u cigari. Istraživanje kombinacije ukusa može biti zabavno kao i pronalaženje pravih ukusa, ali isprobana prečica je jednostavno uravnoteženje – kremasta, čokoladna aroma tamnog piva, dobro ide uz cigaru sa notama kafe. Mekši i slađi ukusi irskog viskija odlični su uz cigare koje nose malo oštrine bibera i začina.

Dobra cigara, kafa i drugi napici

Kada je u pitanju uparivanje dobre cigare sa odgovarajućim pićem, nemojte se ograničiti na alkohol i ne zaboravite da je kafa tradicionalno omiljena kombinacija, koja se konzumira vekovima. Intenzitet i raznovrsnost aroma kafe (od slatke i kremaste do tamne i duboko gorke), fantastičan je kontrapunkt gotovo svim vrstama cigara. Ali nemojte se ustručavati da prekršite norme i isprobate jake čajeve, gazirana pića od šećerne trske i druge napitke. Za dobro uparivanje najvažnije je usklađivanje intenziteta i komplementaran ukus, vrsta pića nije tako bitna i alkohol nije obavezan.

Pročitajte i ovo: Upoznajte se sa konceptom Pura Vida cigar loungea na Senjaku i upustite se u uživanje u premium cigarama

Vreme se meri veličinom cigare

Za pravi užitak, vreme je ključan faktor. Ne morate popušiti celu cigaru, ali vraćanje napola popušenoj cigari posle nekog vremena, naprosto ne pruža isti ukus i uživanje. Ako ste, na primer, na nekom prijemu ili svadbi prijatelja i želite to da proslavite na poseban način, slavljenik (mladoženja) verovatno neće moći da napravi pauzu od 45 minuta, kako bi sa vama uživao u dobroj cigari. Ali, to ne znači da treba da se odreknete posebnog trenutka, već da treba da ga strateški izmerite – izborom prave veličine cigare. Mere dužine i obima cigare postoje da biste mogli da izaberete cigaru koja odgovara vremenskom okviru kojim raspolažete. Kada je vreme ograničeno, kraća i tanja cigara omogućiće vam da uživate u lukuznom iskustvu bez žurbe. Manje cigare su dobar izbor i kada pušite na otvorenom, po hladnom ili neprijatno toplom vremenu. S druge strane, okruženje u kome imate puno vremena (sedenje uz logorsku vatru, kartanje), odlično je za dužu i deblju cigaru.

Lokacija i okruženje

Cigare – čak i one lakše – mogu biti oštre, a obzir prema drugima bi trebalo da bude integralni deo vašeg plana za deljenje užitka u dobroj cigari. Čak i na vrhuncu popularnosti cigara u prošlosti, povlačenje u prostoriju za pušenje, punu baršunastog dekora koji upija dim, bila je uobičajena praksa.

Ali, na vrhu vaše liste izbora lokacije, treba da bude boravak na otvorenom, na terasi ili u dvorištu, gde možete urediti svoj kutak za poseban užitak, na kome dim neće smetati onima koji ne uživaju u njemu. Za potpuno hedonističko prepuštanje trunutku, postoje cigar barovi i klubovi, mesta koja su dizajnirana i osmišljena za uživanje u dobroj cigari.

Dobra cigara je namenjena uživanju

Pored sve ceremonije, izbora lokacije i opreme za pušenje (sekač cigara i šibice), ne treba da budete previše zaokupljeni bontonom i zamršenostima kreiranja savršenog iskustva – možete jednostavno uživati u pušenju dobre cigare, bez nekih posebnih priprema, kao što možete uživati u dobrom društvu i bez naročitih rituala. Ne okupljate društvo da biste pušili, već zajedno uživate u cigarama stvarajući vreme za zbližavanje, slavlje i  povezivanje. Ne radi se o statusu, nekoj jeftinoj manifestaciji muževnosti ili fasadi sofisticiranosti – radi se o dobrom provodu, koji želite da delite sa ljudima oko sebe.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments