Uglavnom, hrana od koje se gojite je ona ista od koje se brže stari – a iako nemate problema sa kilažom, održavate kondiciju i zadovoljni ste svojim izgledom, ako konzumirate ove namirnice, organizam će vam brže stariti i gubiti vitalnost. Umerenost u svemu je ultimativni recept za dobro zdravlje i duševnu stabilnost, pa ne morate ničega da se odričete, ali ako su ove namirnice na vašem svakodnevnom meniju, potrebno je da ih izbacite iz stalne upotrebe i konzumirate samo povremeno.

sander dalhuisen nA6Xhnq2Od8 unsplash e1592846815555 Hrana od koje brže starite

Margarin

Mnogi će vam reći da margarin nije zdrav zbog visokog sadržaja zasićenih masti i da je bolje da koristite puter – ali svi namazi su prilično masni, a oni sa manjim procentom masnoće su gori za organizam. Margarin sadrži trans-masti koje povećavaju rizik od hroničnih bolesti i utiču na održavanje hidratacije, pa je posledica isušivanje kože i stvaranje bora. Takođe sadrži i visok nivo omega 6 masnih kiselina – vašem telu je potrebno nešto od toga, ali svakodnevnim konzumiranjem margarina možete uneti u organizam višak, što stvara podlogu za upalne procese.

Hrana iz mikrotalasne

Poluspremljena hrana, zapakovana tako da je samo treba staviti na par minuta u mikrotalasnu, veoma je praktična. Lako je navići se na hranu koju samo treba podgrejati ili odlediti u mikrotalasnoj pećnici, bez kuvanja i pranja sudova, ali u takvoj hrani ima mnogo štetnih sastojaka, a najviše soli. Preteran unos soli je inače teško ograničiti u savremnom načinu života i ishrane, a ako se oslanjate na spremljenu i brzu hranu, to je nemoguće. Višak soli izaziva zadržavanje vode u organizmu, od čega izgledate natečeno i osećate se tromo. Ukoliko nemate vremena za kuvanje, onda naručujte kuvane obroke, ili ih kupujte u supermarketima koji imaju kuhinje.

Comments