Energetska pića

Ona su zaista delotvorna, ali zbog visokog sadžraja šećera, kofeina, natrijuma i kiseline, koji izazivaju priliv budnosti i energije, veoma su štetna. Umesto da se oslanjate na energetska pića, da pregurate naporan dan, disciplinujte se i bolje rasporedite svoje vreme – ležite ranije i obezbedite sebi osam sati sna. Hronični nedostatak sna je ono što iznuruje organizam i dovodi ga u stanje stresa.

Poslastice

Ne morate da se odreknete slatkiša, ali ako imate naviku da svakoga dana pojedete nešto slatko, promenite tu naviku, hitno. Međutim, opasnost od šećera ne nalazi se samo u slatkišima, nego i u drugim vrstama prerađene hrane, pa je zato najbolje da promenite većinu stavki sa svog jelovnika, koje ne sadrže kuvanu hranu, sveže povrće i voće. Preteran unos šećera stvara u organizmu povoljne uslove za razvijanje brojnih hroničnih oboljenja, od dijabetesa do raka.

atikh bana c uyc9qLBk4 unsplash e1592847092254 Hrana od koje brže starite

Hleb i testenina

Pošto se prave od belog brašna, hleb i testenina sadrže visok glikemijski indeks, odnosno, brzo podižu šećer u krvi. U kombinaciji sa ugljenim hidratima, uvodi vas u čekaonicu za srčane smetnje i izaziva upalne procese na koži. Jedite proizvode od celog zrna pšenice, od njih ćete osećati sitost, smanjiće vam se krvni pritisak i rizik od srčanih bolesti.

Alkohol

Ne morate se odreći alkohola, ali ograničite upotrebu – vikendom, sa prijateljima, čašicu, dve. Izbegavajte pića sa puno šećera (rakije, koktele) i izaberite vino, šampanjac ili pivo. Pametno je da uz alkoholno piće pijete vodu, da biste održali nivo hidratacije. A uz pametne izbore i umerenost, dolazi vitalnost i zdravlje.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

 

Comments