Volite da popijete kvalitetan, ukusan i zanimljiv koktel? Kokteli sa brendijem su u vrhu najklasičnijih i najboljih koktela, koji ne uključuju votku i džin, a ukusi se kreću od slatkih i kremastih do oštrih i suvih. U svakom od ovih pića koriste se različite vrste brendija, a vi možete izabrati za svoj brendi koktel francuski konjak i peruanski pisko.

Kako da napravite najbolji brendi koktel

Brandy Alexander

Verovatno najpopularniji brendi koktel – reč je o kremastom užitku Brandy Alexander, koji je nastao davne 1916. godine. Ovo jednostavno piće je u jednakim delovima kremasto, intrigantno i ukusno. Pomešajte brendi sa kakao likerom i kremom (klasičan beli ruski).

Sastojci: brendi, kako krem, pavlaka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Suze (@gourmetglow)

Brendi koktel Old Fashioned

Evo napitka koji ima neobičan pristup klasičnom – kada ga naručite u baru ovaj koktel dolazi u mnogo varijacija (slatko, kiselo, soda).

Sastojci: brendi, šećer, Angostura biter, soda sa limunom i limeta

Brendi koktel Classic Sidecar

Ovo je najklasičniji koktel sa brendijem svih vremena – savršeno izbalansiran između slatkog i kiselog, uz pravu meru rakije. To je složeno, slojevito piće, suvo, bogato i puno. Iako se obično pravi sa konjakom, možete ga spremiti sa bilo kojom vrstom brendija.

Sastojci: konjak (ili neka druga rakija), limunov sok, Cointreau (liker sa ukusom pomorandže)

Milk Punch

Kremasti brendi koktel koji sadrži rakiju, burbon, mleko i šećer, jedan je od najstarijih koktela koji postoje i popularan je kao piće uz doručak u Nju Orelansu i na američkom jugu.

Sastojci: punomasno mleko, brendi, burbon, sirup, ekstrat od vanile

Between the Sheets

Jak i pikantan brendi koktel pomalo drskog naziva, zasnovan na klasičnom Sidecaru, sadrži rum i rakiju zajedno – nešto što se za vreme prohibicije smatralo nestašnim. Rum dodaje nijansu ovom citrusnom napitku i to je odličan, kiseli koktel, koji je veoma pitak.

Sastojci: brendi, beli rum, Cointreau ili Triple sec (voćni liker od kore narandže), limunov sok

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolji kokteli napravljeni od irskog viskija

Brendi koktel Manhattan

Sofisticirano piće, sa konjakom, cvetnim i citrusnim notama. Menhetn koktel je složeniji i slađi sa bredijem, nego sa viskijem.

Sastojci: brendi ili konjak, slatki crveni vermut, Angostura biter

French Connection

Evo brendi koktela za čije je mešanje potreban samo jedan minut! Konjak i amareto čine savršeni par i kada ga poslužite sa ledom, dobijate sofisticirano piće, mnogo kompleksnije od zbira svojih sastojaka. Amareto mu daje ukus badema, koji odgovara jačini rakije.

Sastojci: konjak, amareto (italijanski gorki liker)

Sazerac

Koktel napravljen od konjaka, raženog viskija i apsinta, izmišljen u Nju Orleansu sredinom 19. veka – zvanično piće ovog grada i jedan od najstarijih koktela koji postoji (i koji ponovo vraća na scenu jedno vreme zabranjeni apsint).

Sastojci: konjak, raženi viski, Peychaud biter, šećer, apsint

Vieux Carre brendi koktel

Još jedno odlično piće koje dolazi iz Nju Orleansa. Ovaj jedinstveni klasični koktel koji nosi ime francuske četvrti, napravljen je sa dve vrste gorkih sastojaka i ima kompleksan ukus.

Sastojci: raženi viski, konjak, slatki crveni vermut, benediktin, Peychaud biter, Angostura biter

Japanese brendi koktel

Iako se zove „Japanski koktel“ ovo piće nema veze sa japanskom kuhinjom. To je američki klasik iz sredine 19. veka, koji vredi probati. Uzmite svoju omiljenu rakiju ili konjak, a zatim je zasladite Orgeat sirupom i izmućkajte sa biterom i citrusima.

Sastojci: brendi ili konjak, Orgeat sirup, limunov sok, biter

Pročitajte i ovo: Evo kako da klasični martini napravite kao profesionalac

Pisco Sour

Pisko je vrsta peruanske rakije i čini osnovu koktela. Ovaj kiseli brendi koktel je veoma popularan i ima ga u varijantama sa viskijem i amaretom, ali peruanski je jedinstven – svetlo, meko piće, izrazito magično.

Sastojci: Pisco, sok od limete, običan sirup, belance

Vrste brendija

Brendi (rakija) se pravi od destilata vina ili od voća, kao što su jabuke ili kajsije i brendi kokteli se prave uglavnom sa sledećim vrstama:

Konjak – francuska rakija, začinjenog voćnog i gorkog ukusa, sa notom vanile i hrastovine

Armanjak –  francuska rakija punog bogatog ukusa, sa notama tamne karamele, čokolade i pomorandže

Kalvados – francuska rakija od jabuke ili kruške

Brendi de Jerez, španska rakija suvog i glatkog ukusa, sa notama karamele, badema i vanile

Američka rakija – bilo koja vrsta proizvedena u SAD

Pisco – peruanska rakija od fermentisanog grožđa, sa zemljanim ukusom, različita od svih ostalih, pa je preporuka da se koristi samo za brendi koktel Pisco Sour.

Naslovna fotografija: instagram.com/gourmetglow

Đorđe Đoković

Comments