Nijedno dobro okupljanje ne može da prođe bez “čašice” dobrog pića. Gde god da izlazite i šta god da naručujete, sigurni smo da ste primetili da se sva pića serviraju u potpuno različitim čašama.

Ukoliko sami priređujete zabave i volite da ugostite prijatelje, možda je korisno znati vrste čaša za pića, kao i njihove osnovne namene. To je deo lepih manira i verujemo da će ostaviti dobar utisak na vaše goste. A takođe, zanimljivo je konačno saznati šta tačno treba da poslužite u svim tim čašama u svojoj kuhinji.

Vrste čaša za pića – koktele

Kako postoji veliki broj različitih koktela, tako i čaše za ova pića dolaze u najrazličitijim oblicima i veličinama. Inače, reč „koktel“ je prvi put upotrebljena u britanskim novinama 1798. godine.

Četvrtaste kratke čaše

Staromodne čaše, poznate i kao čaše za viski, kratke su i čvrste sa širokim obodom i bazom. Idealne su za jake koktele koji su manje zapremine. Takođe će se koristiti za posluživanje žestokih pića poput viskija bez leda, opet zbog njihove manje veličine. Široka baza čaše omogućava dodavanje velikih kocki leda, koje se polako tope i održavaju piće hladnim, a da ga ne razblaže prebrzo.

Kupaste čaše

Široki, okrugli oblik ovakve čaše savršen je za koktele koje je potrebno procediti i servirati. Široki oblik olakšava proceđivanje čvrstih materija, a zaobljenost sprečava izlivanje sadržaja pri sipanju, ali se iz tog razloga ne koristi za gazirana pića, jer bi prebrzo izgubila mehuriće. Ovo je vrlo uobičajena barska čaša koja se koristi za mućkane ili mešane koktele bez leda.

Visoke čaše

Ove čaše imaju veći kapacitet od većine koktel čaša. Zbog toga se koriste za „duga“ pića: ona koja imaju generalno veliku količinu tečnosti i služe se preko leda. Uski oblik je idealan za mešana pića koja uključuju gaziranu sodu. Kada naručite bezalkoholno piće iz bara, verovatno će vam ga poslužiti u ovoj čaši.

Nick & Nora čaše

Koriste se za posluživanje promešanih ili mućkanih koktela, a osmislio ih je barmen Dale DeGroff u Njujorku 1987. DeGroff je pronašao dizajn koji mu se dopao i preimenovao ga u Nick & Nora po likovima iz filma The Thin Man Dashiela Hammeta.

Martini čaše

Sa kultnim dizajnom u obliku slova „V“, ove čaše su lako prepoznatljive. Klasična čaša za martini koristi se za posluživanje raznih koktela koji se ne serviraju sa ledom.

Bakarne šolje

Odlične su za održavanje temperature rashlađenih pića, a u njima se najčešće servira koktel Moscow Mule. Većina bakarnih šolja dolazi sa unutrašnjom oblogom od drugog materijala, kao što je nikl ili nerđajući čelik, kako bi se izbeglo potencijalno ispiranje bakra u piće.

Julep pehar

Julep pehar je metalni pehar sa bogatom istorijom i kulturnim značajem. Posebno je popularan u Kentakiju, gde je bio povezan sa konjskim trkama i Kentaki derbijem. Tradicionalni pehar je napravljen od srebra, ali je vremenom proizveden i od metala, kao što je nerđajući čelik.

Vrste čaša za vina

Čaše za crvena vina

Širi obod čaše za crveno vino omogućava da više vazduha cirkuliše sa vinom, što pomaže da se istakne ukus i aroma. Postoje različite vrste čaša za crveno vino, kao što su Bordo, Burgundi, Pinot Noir i Sirah čaše, svaka dizajnirana za određenu vrstu vina, međutim, većina ljudi koriste jednu vrstu za svoja crvena vina.

Čaše za bela vina

Bela vina imaju delikatniji ukus i aromu, pa su čaše za belo vino vitke i imaju manji obod. Tako su osmišljene da bi se održala hladnija temperatura i bolje izrazila kiselost. Cilindrični oblik čaše za belo vino pomaže da se vino ohladi, tako što ograničava izlaganje vazduhu.

Čaše za penušava vina

Čaše za penušavo vino su visoke i uske, što pomaže da se mehurići u vinu očuvaju duže. Ovaj oblik takođe pomaže u poboljšanju vizuelnog izgleda mehurića, što je posebno važno za penušava vina poput šampanjca.

Vrste čaša za pivo

Nonic krigla

Nonic krigla, takođe poznata kao Imperial, popularan je izbor u britanskim pabovima, a poznata je po svojoj izdržljivosti i praktičnosti. Jedna od karakteristika Nonic krigle je izbočina koju ima. Ovo ispupčenje ima nekoliko svrha: daje osobi koja pije bezbedno mesto za držanje krigle, a takođe sprečava oštećenje ivice čaše ako padne.

Imperial Tulip krigla

Oblik lale ove krigle nije samo lepog izgleda, već ima i nekoliko prednosti. Široki obod pruža dovoljno prostora da pivo oslobodi svoju aromu. Polako sipanje omogućava da se kremasta pena podigne, što poboljšava celokupno iskustvo ispijanja.

Pilsner Flute krigla

Poreklom iz Nemačke, ova vrsta pivske čaše dizajnirana je da poboljša iskustvo ispijanja piva u stilu Pilsner. Njen tanak konusni oblik, usko dno i blago proširene strane dovode do balansiranog oslobađanja mehurića. Mali prečnik čaše pomaže u formiranju i održavanju debele pene, a istovremeno stvara direktan put da arome hmelja dođu do nosa.

Weizen krigla

Vrsta pivske čaše koja je nastala u Nemačkoj za pšenična piva, a jer weizen na nemačkom znači pšenica. Ova visoka i zakrivljena krigla kreirana je da prikaže boju i karbonizaciju pšeničnog piva, nudeći vizuelno privlačno iskustvo za one koji piju.

Belgijska krigla

Ova zakrivljena krigla sa stopom je dizajnirana posebno za belgijsko pivo i druga složena piva sa većom zapreminom alkohola. Sa svojim prepoznatljivim oblikom lale, služi za poboljšanje aroma i ukusa piva. Oblik lale takođe pomaže da se uhvati miris piva i stvori kremasta pena koja daje nalet ukusa sa svakim gutljajem.

Pročitajte i ovo: Preukusni prolećni kokteli koje možete napraviti sami

Naslovna fotografija: pinterest/cocktails.lovetoknow.com

Božica Luković

Comments