Najbolji način da sebi pomognete u nadolazećim letnjim danima jeste da zaronite u more sezonskog voća i povrća. Osim što je zdravo i osvežavajuće, leti je i najpristupačnije. Pustite mašti na volju i prepustite se šarenoj letnjoj trpezi, bez griže savesti!

Lubenica

Mnogo više od slasnog zalogaja i osveženja, lubenica može biti doručak, ručak, večera, užina i piće, i voćka koja će vam najbolje pomoći da tokom leta oslabite. Antioksidansi koje sadrži smaniće rizike od kardiovaskularnih bolesti, raka, artritisa i dijabetesa. Tu su i vitamini A i C u formi beta-karotena. A tu su i neizbežni rituali koji prate odabir, kuckanje, provaljivanje kog su “pola”, sečenje, čišćenje od koštica. Pustite mašti na volju, kombinujte je sa koktelima, slanim jelima, osvežite se. Koštice sačuvajte i osušite, imaćete zalihu čaja koji se smatra prirodnim lekom za urinarne infekcije.

129 Bogata, šarena i zdrava letnja hrana

Krastavac

Manji neslatki rođak gorepomenute gospođe. Zanemarljive kalorijske vrednosti, naći će se u sklopu skoro svake “klasične” salate koju budete spremali ovog leta. Zanimljivo je da kora i koštice sadrže više hranljivih sastojaka od mesa, te ih ne morate ljuštiti pre sečenja ako želite da se najedete. Slobodno budite i maštovitiji, rendajte, pravite dijetalne umake, a beše postoji i neki recept sa hladnom supom od krastavaca.

Nektarina

Bio bi smrtni greh ako propustite da uživate u jednoj od najlepših voćki u sezoni. Obavezan sastojak letnjih voćnih salata, a već sama po sebi odlična za užinu. Ovaj krosbrid šljive i breskve, uzima najbolje sa obe strane, nateraće vas da zaboravite na banane ovih par meseci. Samo pazite da se ne ulepite.

Blitva

Iako smo je se možda gadili kao deca i ličila nam je na loš izgovor za spanać, ovaj zeleniš može vrlo lako da nadmaši Popajevu omiljenu hranu. Sadrži lepu količinu vlakana i proteina, nasuprot zanemarljivoj kalorijskoj vrednosti. Lepo se slaže sa krompirom, ribom, jogurtom…

Boranija

Sama po sebi zahvalna, lagana, neopterećujuća. Ako vas mrzi ili nemate vremena da je čistite, uzmite onu zamrznutu (mada ne obećavam da vam neće smetati taj poseban šmek zamrznutog povrća). Možete je dinstati, kuvati, propržiti u tiganju ili peći u zemljanom loncu. U letnjim uslovima gledajte da je lepo uklopite sa paradajz sosom.

Paradajz

Bilo da je ceđena, kuvana ili sveža, popularna rajska voćka/povrćka prosto će nas terati da je konzumiramo u ovom ili onom obliku u skoro svakom obroku. U poslednje vreme u prilici smo da izaberemo između toliko različitih, čak specijalizovanih vrsta paradajza – čeri, pikadili, žuti, pelat, “volovsko srce”…

Preporučuje se da uz doručak popijete jednu čašu prirodnog soka od paradajza umesto đusa, jer nema dodatnih šećera, a bogat je zdravim hranljivim materijama.

Jela ima mali milion, od paradajz sosa, preko gaspača, šakšuke, sto varijacija na temu šopske salate, i da ne tupimo – sataraš, bre!

Patlidžan

Iako neće biti jasno zašto ga zovu plavim paradajzom, prosto je kontraintuitivno, niti je tog oblika, niti je tog ukusa, iznutra je kao tikvica, i zapravo je crn. Za baciti na roštilj, sa sve tikvicama, a možete ga rendati. Ipak, morate ga po sečenju dobro posoliti i ocediti, jer postoji rizik da bude gorak oko koštica.

28 Bogata, šarena i zdrava letnja hrana
Paprika

Kad smo već pomenuli sataraš, ne smemo da propustimo i kraljicu povrća. Još dok smo bili mali, nutkali su nas paprikama sa izgovorom da imaju više C vitamina od limuna. Dok čekamo jesenje kuvanje ajvara, pindžura i ljutenica, ovog leta ih prosto  moramo jesti punjene, pečene, pohovane, u salatama, u sendvičima… Ili ih možemo samo oprati i očistiti i grickati uz neko lagano pecivo i čašu jogurta.

Izvor fotografija: www.prakticanzivot.com, www.hranazadusu.com

Ivan Veljković

Comments