Kikiriki-puter. Ništa lepše. Ne samo na ‘leba, već i kao namaz za palačinke i slatkiše ili u zdravim poslasticama. Odete u prodavnicu i udari vas šlog. Ne samo da ga nema (osim u baš velikim marketima), već i kad ga ima teglica (malečka) košta k’o da je od zlata. U onim zdravim hranama nije mnogo jeftiniji, a često je sumnjivog kvaliteta (nekako tanak bude, da se ne uvrede proizvođači – tako je). Nevolja je i u tome što u tim teglama često ima previše ulja i previše šećera i kojekakvih emulgatora i stabilizatora.

0155 Domaći puter od kikirikija

Evo kako se pravi (nećete verovati koliko je jednostavno) domaći kikiriki-puter.

Sastojci

Kikiriki

Eto. Ništa više vam ne treba. Možete da kupite nepečen, pa da ga sami… ili da uzmete onoliku kesicu (ili vreću) koliko želite putera.

0210 Domaći puter od kikirikija

Uspete kikirikija da stane u pola blendera. Zablenderišete jedno desetak sekundi da se sav usitni. (Odvadite malo ako hoćete da bude “hrskav”, pa ćete posle te komadiće da vratite u smesu). Zatim nastavite da blendirate jedno pola minuta dok se ne dobije krupnozrna pasta. I onda još minut i eto vam putera. Ko voli da bude malo slađi, nek doda meda i to mu je to.

036 Domaći puter od kikirikija

Ranko Trifković

Comments