Najprostije rečeno, espreso je veoma jak napitak koji se pravi tako što vruća voda prolazi kroz sitno mlevenu i nabijenu espreso kafu. Ukoliko volite ovaj napitak i zelite da uživate u njemu i kod kuće, a ne samo u kafićima, trebalo bi da znate kako da napravite savršen espreso, baš kao pravi profesionalac, a mi ćemo vas naučiti i kako.

Izaberite aparat

Sa razlogom su aparati za espreso toliko skupi. Ukoliko želite dobru kafu, morate da nabavite dobar aparat.

Isključivo sveža kafa

Kako napraviti savršen espreso 1 Kako napraviti savršen espreso

Slično kao i sa aparatom za espreso, ukoliko želite kvalitetan napitak, morate da budete spremni da platite višu cenu. Ukoliko želite pravi ukus, kupite dobru espreso kafu u zrnu, koja će biti sveža, a onda je i čuvati na suvom i tamnom mestu kako se ne bi sušila.

Savršeno samlevena

Ukoliko ne sameljete kafu kako treba, ne očekujte da ćete dobiti pravi ukus. Ona ne sme biti ni pregrubo samlevena, jer ćete dobiti oštar ukus, a ni previše fino jer će ukus biti tanak i kafa bezukusna.

Mora se dobro nabiti kafa

Kada taman sameljete kafu kako treba od visoko kvalitetnog zrna, važno je da je dobro “nabijete” pre nego što uključite aparat i sačekate da se magija desi.

Na kraju, savršena kafa treba da izgleda ovako.

Kako napraviti savršen espreso Kako napraviti savršen espreso

Savršena kremasta pena, sa sitnim mehurićima koji treba da nestanu nakon minut ili dva. Tada, slobodno možete da uživate u punom ukusu vaše savršene kafe.

Lenka Gatić

Comments