Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Hrana i piće

Soja: Prednosti i nedostaci

Mnogi kažu da je soja zdrava hrana i da se treba redovno konzumirati, pa čak i kao suplement. Drugi kažu da je opasna, da čuvate decu od nje, da zaključavate vrata i da se štitite.

Soja sadrži fito-estrogen, biljni hormon koji je po molekularnoj strukturi vrlo sličan ljudskim hormonima. On se u telu lako može vezati za receptore estrogena. Za ljude sa estrogeno osetljivim tumorima (npr. kancer grudi ili prostate) i nije tako dobra ideja da se ovi receptori dodatno aktiviraju i stimulišu.

Preterani unos soje može imati suprotan hormonski efekat na reproduktivne organe i tiroidnu žlezdu. Soja smanjuje testosteron i kod muškaraca se manifestuje nizak libido i smanjenje broja spermatozoida.

Soja 1 Soja: Prednosti i nedostaci

Proces obrade soje takođe je čini nepoželjnom namirnicom s obzirom na to da proces uključuje hemijske sastojke, kao što je aluminijum, visoke temperature i pritisak, pri čemu nestaje i ono malo hranljivog, ako ga je uopšte i bilo. Visoka temperatura razgrađuje protein tako da je on praktično beskoristan kao izvor proteina. Neki ljudi je smatraju i “nehranljivom” s obzirom na to da sadrzi inhibitore, fitate, saponine, isoflavonide, koji utiču na iskorišćavanje hranljivih sastojaka, apsorpciju minerala i na imuni sistem.

Soja takođe sadrži i supstancu koja utiče na zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca i zajedno sa tripsinom ovaj spoj inhibira rast. Prerađeni proizvodi soje aktiviraju ove štetne efekte.

Važno je da istaknemo da postoje mnogi skriveni izvori soje kao što su margarin, sladoled, paste, hleb, čips, žitarice, konzervirana tunjevina, fast-fud hamburgeri i biljno ulje.

Mladen Mitrić

Wannabe TV

Editors choice