Kafu svi volimo, zar ne?! Skoro da ne postoji osoba koja u svojim jutarnjim ritualima i rutini ne odvaja i neko vreme, uglavnom ispunjeno mirom i spokojem, za ispijanje svog omiljenog kofeinskog napitka. I on voli da je ispija, svakog jutra, a osim toga, kafa je njegov “posao”. Andrej Bele je u intervjuu za naš magazin otkrio brojne strategije i načine na koje posluje, pričao je o svojoj karijeri i svemu onome što je postigao, ali je pričao i o neverovatnoj ljubavi prema ovom napitku i tome koliko je kafa u stvari “puna emocija”. Možda najzanimljiviji i najlepši deo priče jeste i onaj o monografiji posvećenoj glumcu Draganu Nikoliću pod naslovom “Gospodin mangup” i tome kako je do nje došlo, pa nikako ne smete propustiti ovaj i više nego zanimljiv i poučan intervju sa Andrejem koji može samo da da nove ideje i mnogo inspiracije.

U vreme neprekidnih i brzih promena, važno je stalno biti inovativan i konkurentan. Kako Atlantic Grupa to postiže?

Apsolutno se slažem, šta više, moto kog se uvek držimo jeste da lider mora da bude i inovator. Današnji potrošač je edukovaniji nego ranije, razvoj novih tehnologija učinio je dostupnim informacije na globalnom nivou, prate se dešavanja i trendovi u svetu. Više nije dovoljno da samo osetite tržište, morate da imate inicijativu, da ga na neki način vodite.

Inovacija je ključna reč za nas, ne samo kada govorimo o načinu pripreme kafe, već i o celokupnom konceptu uživanja u njoj. Vođeni tom idejom, otkako smo na tržištu stalno priremamo novitete za naše potrošače. Poslednje dve godine su se u toj oblasti intenzivirale stvari, pokrenuli smo revoluciju na tržištu kafe i lansirali Black’n’Easy – prvu tursku kafu koja se priprema na instant način. Potrošači su brzo prepoznali kvalitet i praktičnost naše nove kafe pa smo za nešto više od godinu i po dana prodali čak 25 miliona kesica, a koncept uživanja u Black&Easy kafi i dalje nadograđujemo i širimo i na HoReCa segment. Uveli smo Make it yourself koncept, pa sada u kafićima možete sebi napraviti pravu tursku kafu na svoj način uz Black’n’Easy kesicu i džezvu vrele vode, radi autentičnog ugođaja. Osim toga, pokrenuli smo i pilot projekat Jazzva, a to je turska kafa koja se pravi iz kapsule, što je trend u Evropi i svetu. Jazzva je turska kafa koja se priprema u aparatu i za pedesetak sekundi džezva iz aparata napuni šolju domaćom kafom sa bogatom penom i socem.

U našoj laboratoriji kafe stalno se zakuvavaju nove ideje, pa potrošače i u narednom periodu očekuju nova iznenađenja. Takođe, i espreso biznis je ojačao i širi se na srpskom tržištu, koje je u tom smislu među najmlađima u regionu, i tu mi smo pokrenuli mnogo novih ideja – od edukacije barista do pripreme specijalnih mešavina za prave zaljubljenike u espreso, pa i do posebnog segmenta Barcaffe&Go za pripremu prave espreso kafe za poneti.

Andrej 1 Intervju: Andrej Bele, direktor Strateškog poslovnog područja kafa Atlantic Grupe

Kako je izgledao vaš karijerni put do mesta prvog čoveka kafe Atlantic Grupe?

Pripravnički staž sam započeo pre više od 20 godina u punionici mineralne vode „Donat Mg” u Rogaškoj Slatini. Tada je to bila firma u sklopu lečilišta Rogaška Slatina, koje je u to vreme imalo punionicu mineralne vode, centar dijagnostike i veliku pansionsku i vanpansionsku ponudu u više od 10 hotela. Kada ju je, 1997. godine kupila „Kolinska d.d.” iz Ljubljane, prešao sam na program pića i prodaju celokupnog asortimana. Tražeći nove izazove, tri godine sam zatim proveo kao izvršni direktor komercijale u takođe velikoj slovenačkoj prehrambenoj firmi „Žito d.d.”, iz koje se vraćam u tada već oformljenu „Drogu Kolinsku” kao direktor poslovnog progama pića. Na toj poziciji sam ostao i kada je Atlantic Grupa 2010. preuzela „Drogu Kolinsku”, a već naredne godine preuzeo sam Strateško poslovno područje Kafa.

Koji savet biste dali mladim ljudima na temu karijere i razvojnog puta uopšte?

Velika je stvar kada se posle više od 20 godina radnog veka, i dalje budite sa novim idejama zbog kojih sa uživanjem odlazite na posao. Za to je veoma važno da odabere profesiju u kojoj vidite sebe, kompaniju u čija uverenja i stavove verujete i sami. Kada volite ono čime se bavite, uspeh ne može da izostane. To podrazumeva upornost, ali i fleksibilnost, stabilnost, ali i preduzimljivost i želju za stalnim sticanjem znanja. Na kraju ono što treba da odlikuje uspešnog poslovnog čoveka u savremenom svetu jeste preuzimanje lične odgovornosti u svemu što radi. Naravno, to ne znači da treba da budete „one man show“. Čvrsto verujem u to da ništa ne možeš napraviti sam, kao pojedinac. Otvorena i iskrena komunikacija su osnov svakog dobrog tima, a međusobno poverenje osnov daljeg uspeha, a ono što moram reći o sebi, ja u ovom poslu jednostavno i dan danas uživam.

Andrej 2 Intervju: Andrej Bele, direktor Strateškog poslovnog područja kafa Atlantic Grupe

Iz kojih sve zemalja Atlantic Grupa uvozi zrna kafe i da li nam možete reći nešto više o tome po čemu se te vrste kafe razlikuju? Od kojih zrna nastaje koja kafa?

Za proizvođače kafe važne su samo dve vrste: Coffea arabica (varijante: Typica, Maragogype, Mocha, Catura itd.) i Coffea canephora (varijante: Robust, Kouilou, Conillon, Niaoli itd). Za razliku od Amerike i severne Evrope, gde se pije santos kafa, Balkan je više orijentisan ka minasu. I santos i minas su plod istog stabla, i pripadaju vrsti arabika. Ono što ih razlikuje je takozvani „rio“ ukus, ukus zemlje koji je tipičan za minas. Iako je u pitanju ista vrsta kafe, veliki uticaj na ukus imaju poreklo, klimatski uslovi i zemljište na kome se kafa uzgaja. Tada na scenu stupa naš cup tester, osoba zadužena za procenu kvaliteta sirove kafe, jer se sve sirovine koje koristimo u proizvodnji kupuju prema precizno utvrđenim standardima i sa poreklom. Arabicu uvozimo isključivo iz Brazila i nešto malo iz Kolumbije, a robustu još iz Indije, Vijetnama ili Ugande. Poreklo, odnosno podneblje sa kog je biljka utiče na specifičan ukus, bez obzira na to što je u pitanju ista vrsta kafe. Odabirom i kombinacijom najkvalitetnijih rodova dobija se karakterističan ukus i kvalitet Grand kafe, koji naši potrošači prepoznaju i vole.

Upravo u Brazilu počinje i proces proizvodnje Grand kafe. Tačnije u regiji Minas Žerais Zona da Mata, veoma poznatoj po kvalitetnoj kafi koja se izvozi širom sveta. Na 700 metara nadmorske visine nalazi se plantaža sa 180 000 stabala zasada, rasprostranjenih na najpogodnijem tlu za gajenje kafe. U ovoj oblasti raste najkvalitetnija vrsta brazilske Arabike, Santos, koja ima 15 različitih kategorija, a Santos Strictly Soft Fine Cup najbolja je vrsta Santosa.

Comments