Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Karijera i biznis

Kako da popraviš i pojačaš koncentraciju

1/2

Održavanje pažnje je sve češći problem u savremenom svetu – stalno ste u gužvi i žurbi i pokušavate da obavljate više poslova odjednom i skoro nikad nemate vremena da se jednoj stvari posvetite temeljno i u potpunosti se usredsredite. Posledica savremenog načina života je da se stalno osećate rasejano i pretrpano, a ovo su neki efikasni načini da to popravite i ojačate svoju sposobnost koncentracije.

Kad počnete da paničite, uzmite pauzu

U užasnoj ste gužvi i hvata vas panika, a u tom stanju ne da niste produktivni, nego postajete destruktivni – nemoguće je da nešto uradite kako valja, dok se nervirate i besnite. Zato, kad osetite da pucate po šavovima, uzmite pauzu – idite u dugu šetnju, popijte čaj, čitajte – bavite se nečim opuštajućim. Iako izgleda suludo, kad usred najveće gužve i pretrpanosti počnete da radite nešto sasvim drugačije i nevezano za posao koji pokušavate da završite, vaš um se “resetuje” i obnavlja svoje kapacitete. Nakon dobre pauze, bićete mnogo produktivniji i sposobniji da se usredsredite na zadatak koji obavljate.

Uvedite u dnevni meni hranu za mozak

Kao prvo, morate imati vremena za pristojan obrok, umesto da vam stalno stoji pod rukom nešto što ćete grickati (iz nervoze i napetosti, koliko i zbog gladi). Umesto keksa i slanih zanimacija (koje mogu da vam poremete ravnotežu šećera u krvi i izazovu kognitivne smetnje, kao što je manjak pažnje), uvedite orašaste plodove, semenke, ribu, integralne žitarice (omega 3 masne kiseline su od ključne važnosti za rad mozga) i obezbedite svojim nervnim ćelijama hranu koja ih snabdeva odgovarajućom energijom.

Vežbajte unutrašnju tišinu

Pronađite neku tehniku za umirivanje uma – cilj je da zaustavite neprekidan protok misli, makar na kratko, ili da ga prigušite i usporite, tako da vam ne smeta. Pronađite unutrašnju tišinu, koja vam omogućava da se usredsredite i da vas ne remeti ništa što dolazi spolja, a takođe vas ne ometaju ni nekontrolisane misli i asocijacije.

Isključite distrakcije

Nemojte proveravati meil i društvene mreže svakih petnaestak minuta – radite to kad rešite da napravite kratku pauzu. U današnje vreme, korišćenje savremenih oblika komunikacije najviše doprinosi razbijanju pažnje i gubljenju vremena.

Wannabe TV

Editors choice