Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Kako da popraviš i pojačaš koncentraciju

Kako da popraviš i pojačaš koncentraciju

1/2

Održavanje pažnje je sve češći problem u savremenom svetu – stalno ste u gužvi i žurbi i pokušavate da obavljate više poslova odjednom i skoro nikad nemate vremena da se jednoj stvari posvetite temeljno i u potpunosti se usredsredite. Posledica savremenog načina života je da se stalno osećate rasejano i pretrpano, a ovo su neki efikasni načini da to popravite i ojačate svoju sposobnost koncentracije.

Kad počnete da paničite, uzmite pauzu

U užasnoj ste gužvi i hvata vas panika, a u tom stanju ne da niste produktivni, nego postajete destruktivni – nemoguće je da nešto uradite kako valja, dok se nervirate i besnite. Zato, kad osetite da pucate po šavovima, uzmite pauzu – idite u dugu šetnju, popijte čaj, čitajte – bavite se nečim opuštajućim. Iako izgleda suludo, kad usred najveće gužve i pretrpanosti počnete da radite nešto sasvim drugačije i nevezano za posao koji pokušavate da završite, vaš um se “resetuje” i obnavlja svoje kapacitete. Nakon dobre pauze, bićete mnogo produktivniji i sposobniji da se usredsredite na zadatak koji obavljate.

Uvedite u dnevni meni hranu za mozak

Kao prvo, morate imati vremena za pristojan obrok, umesto da vam stalno stoji pod rukom nešto što ćete grickati (iz nervoze i napetosti, koliko i zbog gladi). Umesto keksa i slanih zanimacija (koje mogu da vam poremete ravnotežu šećera u krvi i izazovu kognitivne smetnje, kao što je manjak pažnje), uvedite orašaste plodove, semenke, ribu, integralne žitarice (omega 3 masne kiseline su od ključne važnosti za rad mozga) i obezbedite svojim nervnim ćelijama hranu koja ih snabdeva odgovarajućom energijom.

Vežbajte unutrašnju tišinu

Pronađite neku tehniku za umirivanje uma – cilj je da zaustavite neprekidan protok misli, makar na kratko, ili da ga prigušite i usporite, tako da vam ne smeta. Pronađite unutrašnju tišinu, koja vam omogućava da se usredsredite i da vas ne remeti ništa što dolazi spolja, a takođe vas ne ometaju ni nekontrolisane misli i asocijacije.

Isključite distrakcije

Nemojte proveravati meil i društvene mreže svakih petnaestak minuta – radite to kad rešite da napravite kratku pauzu. U današnje vreme, korišćenje savremenih oblika komunikacije najviše doprinosi razbijanju pažnje i gubljenju vremena.

Wannabe TV

Editors choice