Održavanje pažnje je sve češći problem u savremenom svetu – stalno ste u gužvi i žurbi i pokušavate da obavljate više poslova odjednom i skoro nikad nemate vremena da se jednoj stvari posvetite temeljno i u potpunosti se usredsredite. Posledica savremenog načina života je da se stalno osećate rasejano i pretrpano, a ovo su neki efikasni načini da to popravite i ojačate svoju sposobnost koncentracije.

Kad počnete da paničite, uzmite pauzu

U užasnoj ste gužvi i hvata vas panika, a u tom stanju ne da niste produktivni, nego postajete destruktivni – nemoguće je da nešto uradite kako valja, dok se nervirate i besnite. Zato, kad osetite da pucate po šavovima, uzmite pauzu – idite u dugu šetnju, popijte čaj, čitajte – bavite se nečim opuštajućim. Iako izgleda suludo, kad usred najveće gužve i pretrpanosti počnete da radite nešto sasvim drugačije i nevezano za posao koji pokušavate da završite, vaš um se “resetuje” i obnavlja svoje kapacitete. Nakon dobre pauze, bićete mnogo produktivniji i sposobniji da se usredsredite na zadatak koji obavljate.

Uvedite u dnevni meni hranu za mozak

Kao prvo, morate imati vremena za pristojan obrok, umesto da vam stalno stoji pod rukom nešto što ćete grickati (iz nervoze i napetosti, koliko i zbog gladi). Umesto keksa i slanih zanimacija (koje mogu da vam poremete ravnotežu šećera u krvi i izazovu kognitivne smetnje, kao što je manjak pažnje), uvedite orašaste plodove, semenke, ribu, integralne žitarice (omega 3 masne kiseline su od ključne važnosti za rad mozga) i obezbedite svojim nervnim ćelijama hranu koja ih snabdeva odgovarajućom energijom.

Vežbajte unutrašnju tišinu

Pronađite neku tehniku za umirivanje uma – cilj je da zaustavite neprekidan protok misli, makar na kratko, ili da ga prigušite i usporite, tako da vam ne smeta. Pronađite unutrašnju tišinu, koja vam omogućava da se usredsredite i da vas ne remeti ništa što dolazi spolja, a takođe vas ne ometaju ni nekontrolisane misli i asocijacije.

Isključite distrakcije

Nemojte proveravati meil i društvene mreže svakih petnaestak minuta – radite to kad rešite da napravite kratku pauzu. U današnje vreme, korišćenje savremenih oblika komunikacije najviše doprinosi razbijanju pažnje i gubljenju vremena.

Comments