Ako na sastanku imate nešto da kažete, da predstavite neki projekat, podnesete izveštaj, ili date neke predloge (a ne samo da sedite i čekate da šef završi), imajte u vidu da je to prilika da se pokažete. A to pokazivanje shvatite bukvalno, jer se čak 80 posto komunikacije obavlja neverbalno. Svakako da treba da znate šta govorite, ali je mnogo važnije da ostavite dobar utisak, da delujete ubedljivo i dopadljivo. Obratite pažnju na sledeće:

Kontakt očima

Dok govorite, gledajte u ljude i nastojte da svačiji pogled uhvatite na trenutak – obraćate se ljudima, zato nastojte da se obraćate svakome od prisutnih. Ako slušate nečije izlaganje, gledajte u tu osobu i prihvatite njen kontakt očima – povremeno lagano klimnite glavom, da pružite povratnu informaciju onome ko govori. Gledajući u oči sagovornika ili sagovornike, želite da vidite da li vas slušaju i razumeju, a uzvraćenjem pogleda i klimanjem saopštavate upravo to – da slušate i razumete. Ako razgovarate samo sa jednom osobom, nemojte je neprekidno držati u zamci pogleda, da ne bi osećala pritisak, a ako razgovarate sa dve osobe, podelite pažnju, gledajte ih i obraćajte im se jednako.

Pokažite pozitivnost

Održite vedar i pozitivan pristup, osmehnite se, razmenite pre sastanka sa kolegama i saradnicima pozitivne komentare, pokažite vedrinu, entuzijazam i srdačnost. Počnite svoje izlaganje nekom simpatičnom primedbom – ne morate biti jako duhoviti, samo budite iskreni i vedri. Ljudi na to reaguju, biće budniji, pokloniće vam pažnju, blagonaklonije će slušati ono što imate da kažete i želeće da učestvuju.

poslovni sastanak 1 Kako da se pokažeš na poslovnom sastanku

Podstaknite interakciju

Ako želite razmenu, predloge, mišljenja, ideje, počnite prvi – dajte nekoliko predloga, razmotrite njihove pozitivne i negativne strane, obratite se ljudima kao da ste zaista u dilemi i treba vam pomoć, a ne kao da očekujete da usvoje neke od vaših predloga. Ukoliko imate nekog ko je voljan da “probija led” pozovite ga – u angažovanju prisutnih pomoći će vam pozitivnost, vedar i šaljiv pristup.

Važno je i uspravno držanje

Kada stojite dok nešto izlažite, držite se pravo – leđa ravna, ramena zabačena, to odaje samopouzdanje, ali takođe i poštovanje prisutnih. Dok sedite, takođe nastojte da se držite pravo i da svojim stavom iskažete pažnju i poštovanje i stavite do znanja drugima da učestvujete i da ste uključeni. Izbegavajte da držite prekrštene ruke, to je odbramben stav, ili stav onoga ko negoduje.

Comments