Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Kako da se pokažeš na poslovnom sastanku

Kako da se pokažeš na poslovnom sastanku

1/2

Ako na sastanku imate nešto da kažete, da predstavite neki projekat, podnesete izveštaj, ili date neke predloge (a ne samo da sedite i čekate da šef završi), imajte u vidu da je to prilika da se pokažete. A to pokazivanje shvatite bukvalno, jer se čak 80 posto komunikacije obavlja neverbalno. Svakako da treba da znate šta govorite, ali je mnogo važnije da ostavite dobar utisak, da delujete ubedljivo i dopadljivo. Obratite pažnju na sledeće:

Kontakt očima

Dok govorite, gledajte u ljude i nastojte da svačiji pogled uhvatite na trenutak – obraćate se ljudima, zato nastojte da se obraćate svakome od prisutnih. Ako slušate nečije izlaganje, gledajte u tu osobu i prihvatite njen kontakt očima – povremeno lagano klimnite glavom, da pružite povratnu informaciju onome ko govori. Gledajući u oči sagovornika ili sagovornike, želite da vidite da li vas slušaju i razumeju, a uzvraćenjem pogleda i klimanjem saopštavate upravo to – da slušate i razumete. Ako razgovarate samo sa jednom osobom, nemojte je neprekidno držati u zamci pogleda, da ne bi osećala pritisak, a ako razgovarate sa dve osobe, podelite pažnju, gledajte ih i obraćajte im se jednako.

Pokažite pozitivnost

Održite vedar i pozitivan pristup, osmehnite se, razmenite pre sastanka sa kolegama i saradnicima pozitivne komentare, pokažite vedrinu, entuzijazam i srdačnost. Počnite svoje izlaganje nekom simpatičnom primedbom – ne morate biti jako duhoviti, samo budite iskreni i vedri. Ljudi na to reaguju, biće budniji, pokloniće vam pažnju, blagonaklonije će slušati ono što imate da kažete i želeće da učestvuju.

poslovni sastanak 1 Kako da se pokažeš na poslovnom sastanku

Podstaknite interakciju

Ako želite razmenu, predloge, mišljenja, ideje, počnite prvi – dajte nekoliko predloga, razmotrite njihove pozitivne i negativne strane, obratite se ljudima kao da ste zaista u dilemi i treba vam pomoć, a ne kao da očekujete da usvoje neke od vaših predloga. Ukoliko imate nekog ko je voljan da “probija led” pozovite ga – u angažovanju prisutnih pomoći će vam pozitivnost, vedar i šaljiv pristup.

Važno je i uspravno držanje

Kada stojite dok nešto izlažite, držite se pravo – leđa ravna, ramena zabačena, to odaje samopouzdanje, ali takođe i poštovanje prisutnih. Dok sedite, takođe nastojte da se držite pravo i da svojim stavom iskažete pažnju i poštovanje i stavite do znanja drugima da učestvujete i da ste uključeni. Izbegavajte da držite prekrštene ruke, to je odbramben stav, ili stav onoga ko negoduje.

Wannabe TV

Editors choice