Sumirajte sve zaključke na kraju

Kad se sastanak završi, rezimirajte ukratko zaključke do kojih ste došli i dogovore koji su postignuti, kao i pitanja koja su pokrenuta. Sve što je na sastanku dogovoreno, treba što pre realizovati, kako bi svima bilo jasno da sastanak ima smisla, da nije samo formalnost i da se aktivno učešće ceni. Takođe, zahvalite svima na vremenu, pažnji i učešću.

Rukovanje je važno

Ceni se čvrsto rukovanje, odnosno, stisak koji nije mlitav ni suzdržan, ali nikada nemojte nikome stezati šaku, kao da želite da mu skrckate kosti – to boli. Naročito se pažljivo rukujte sa starijim osobama i sa ženama, a za posebno izražavanje srdačnosti, iskrenosti i poštovanja, uhvatite nečiju šaku obema svojim i blago je stisnite i zadržite, gledajući sagovornika u oči i osmehujući se.

poslovni sastanak 2 1 Kako da se pokažeš na poslovnom sastanku

Kratko i efikasno

Svi će vam biti zahvalni na uštedi vremena, nema razloga da se sastanak odugovlači – ako vi vodite sastanak, držite se teme, sprečite digresije, budite neposredni i bavite se suštinskim stvarima. Za petnaest minuta se može postići isto što i za sat, ako su učesnici fokusirani i ako onaj ko upravlja sastankom zna šta želi da postigne. Ako izlažete na sastanku, držite se istih smernica – neka vaše izlaganje bude sažeto, držite se suštine i budite neposredni.

Vodite računa o svom izgledu

Kad govorite, svi vas gledaju i većina zapaža i detalje na vama i opšti utisak. Dobro je da opšti utisak bude ležeran (da ne delujete suviše formalno i ukočeno), detalji diskretni, držanje opušteno. Budite uredni, nemojte koristiti nametljive parfeme, birajte tamnije boje (tamna uliva poverenje), plava je izraz iskrenosti, a bela (košulja) je uvek pun pogodak, izgledaćete uredno i čisto. Lideri i menadžeri vode računa o svemu što je rečeno – ugledajte se na one najbolje i učite od njih.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments