Rukovanje ostavlja utisak i veoma je važno u društvenom životu, u našoj kulturi. Da li umete da se rukujete kako treba i da pošaljete pravu poruku?

Kada se sa nekim upoznajete, idete na razgovor za posao ili poslovni sastanak, očekujte da će sve početi i završiti se rukovanjem. Stisak ruke otkriva da li ste nervozni, da li vam nedostaje samopouzdanje, da li ste mlaki i neodlučni, ili nametljivi i agresivni. Setite se kako su se rukovali sa vama neki ljudi u poslednje vreme i kakav su utisak ostavili i pokušajte da se setite kako ste se vi rukovali i da ocenite svoj stil i utisak koji ste ostavili.

rukovanje 1 Pravilno rukovanje u službi ostavljanja najboljeg utiska

Ovo su neki načini rukovanja, koji ostavljaju veoma nepovoljan utisak:

Mlak i mlitav stisak, znojav dlan – odaje utisak nezainteresovanosti, nedostatka samopouzdanja, stidljivosti.

Preterano jak stisak koji nanosi povrede – od njega ruka boli još sat vremena posle rukovanja i toj osobi više nikada nećete hteti da pružite ruku. Ostavlja utisak agresivne i nametljive osobe, koja ne vodi računa o drugima.

Rukovanja samo vrhovima prstiju, kao da se gadite dodirivanja – osoba koja se ovako rukuje, verovatno pokušava da održi distancu i da izbegne dodirivanje koliko god je moguće. Možda se zaista grozi tog nehigijenskog dodirivanja šaka drugih ljudi.

Preterano drmusanje ruke i pokretanje gore – dole iz lakta, kao da pumpate vodu. Ovo deluje komično i nespretno, kao da se sa vama rukuje neki klovn.

Brz stisak ruke, kao da je ruka povučena sa trzajem – ostavlja utisak da nešto krijete i da vam je neprijatno.

Kako se rukuje samouverena, otvorena, inteligentna osoba, koja ima dobre društvene veštine?

Comments