Da bi vaše rukovanje ostavilo najbolji utisak, napravite nekoliko jednostavnih koraka:

Rukovanje se obično odvija u stojećem stavu, a ako vam neko prilazi i pruža ruku dok sedite, trebalo bi da ustanete i tako izrazite poštovanje.

Kada vi inicirate rukovanje, zakoračite jednom nogom na pola koraka ispred druge i blago se nagnite unapred, pružajući ruku.

Pritom, gledajte u oči osobu sa kojom se rukujete – ne gledajte u ruke, ne brinite da će se ruke koje se rukuju promašiti.

Kontakt bi trebalo da se ostvari celim dlanom i prstima, čvrsto, ali ne snažno, ne želite da povredite drugu osobu. Ako vam neko pruža ruku sa oklevanjem, olabavite stisak, možda tu osobu boli ruka i ne zna kako da izbegne rukovanje, ili da zamoli za nežan postupak.

rukovanje 2 1 Pravilno rukovanje u službi ostavljanja najboljeg utiska

Pripremite nežan i topao stisak za žene, a naročitu srdačnost izrazite tako što ćete uhvatiti nečiju ruku sa obe svoje ruke – jak stisak nije potreban, dovoljna je toplina i srdačnost.

Izgovorite reči pozdrava sa osmehom, gledajući drugu osobu u oči i pustite da se ruke prirodno odvoje posle završenog pozdrava.

Ako ste uredni i sveži, rukovanje će ostaviti još bolji utisak. Svakako se postarajte da vam ruke budu čiste i suve, kao i da su vam nokti čisti i negovani. Pri rukovanju prilazite drugoj osobi dovoljno blizu da vam oseti dah – neka oseti svežinu, a ne miris hrane ili alkohola. Nije pristojno žavakati žvaku prilikom rukovanja, ni na neformalnim sastancima, a kamoli na poslovnim! Ukoliko želite da osvežite dah, bolje koristite osveživač daha, ili mentol bombonu koju ćete istopiti u ustima pre susreta, nego žvaku, koju ćete nesvesno žvakati i delovati prostački i nepristojno.

Izvor fotogrfija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments