Od preterano apsurdnih kemp prikaza i bradavica na kostimu – do onih veoma mračnih i melanholičnih, ovo su glumci koji su, svako na svoj način – manje ili više uspešno, tumačili Mračnog viteza na filmu. Kao što je Christian Bale rekao u Batman Begins: Ne definiše me ono ko sam, već ono što radim – isto se može reći i za Batman glumce, čiji različiti performansi svakako nisu kreirani na isti način. 

Svaka generacija ima svoju verziju Mračnog viteza uz koju su odrasli, a sad – sa verzijom Roberta Pattinsona, odlučili smo da ih sve svrstamo od najgoreg do najboljeg. Izuzeli smo one koji su Batmana igrali u TV serijama ili mu pozajmljivali glas u animiranim ostvarenjima, jer oni zaslužuju nezavisnu listu.

6. George Clooney – Batman & Robin (1997)

Na njega smo mislili kad smo pomenuli bradavice na kostimu, i mislimo da mu svet zbog toga još nije oprostio. Ipak, nije bila Clooneyjeva krivica što su mu nametnuli da nosi apsurdni kostim, a i on se više puta osvrnuo na to koliko su njegova uloga, kao i ceo film, bili loši. I zaista – Batman & Robin je toliko loš da je postao dobar. Totalno kemp, bespotrebno dramatičan i pun tehničkih, glumačkih i rediteljskih grešaka, u toku godina je stekao kult sledbenika koji obožavaju da ga iznova i iznova gledaju. Režiser Joel Schumacher je za sve bio kriv, trudeći da se da od filma napravi urnebesnu priču za decu (zbog prodavanja akcionih igračaka), ali je u tome isuviše preterao. Iz svega ovoga sledi da ni George Clooney nije mogao da iskaže svoj talenat, pa je njegov Batman mlak, blag, nepamtljiv, koji se u velikoj meri oslanja na čari svog fizičkog izgleda – odatle i ideja za bradavice. P. S. Schumacher se čak kasnije izvinio Batman fanovima što je snimio ovakav film. Toliko o tome.

5. Val Kilmer – Batman Forever (1995)

Rame uz rame sa Clooneyjem, i Val Kilmer je bio žrtva užasnih ideja Joela Schumachera, jer i njegov Batman Forever, koji je premijerno prikazan dve godine pre Batman & Robin, bio loš, ali za nijansu bolji – u smislu zabavniji – jer je imao Jima Carreyja i Tommyja Leeja Jonesa, koji su kao Riddler i Two-Face krali svaku scenu u kojoj bi se pojavili. Iskreno, mislimo da je Val Kilmer zaslužio barem još jednu šansu kao Batman, jer baš nikako nije imao priliku da se iskaže u ovakom filmu, a vidno je da je imao potencijal. Njegov Batman je staložen, mističan, zgodan, ali takođe mlak i pomalo dosadan (čak je i Clooneyjev Batman pamtljiviji). Ipak, budući i da DCEU polako vraća stare likove u svoja buduća ostvarenja (Michael Keaton), možda se iznenadimo pa ponovo vidimo i Vala Kilmera u ulozi Mračnog viteza.

4. Ben Affleck – Batman v Superman (2016), Suicide Squad (2016), Justice League (2017), Zack Snyder’s Justice League (2021), The Flash (2022)

Iako Ben Affleck igra u navedenim ostvarenjima, nijednom nije snimio samostalni film – što je, prema našem mišljenju, velika greška. Affleck je dobar u ulozi, pogotovo kao Bruce Wayne, dok mu Batmanov kostim ne stoji najbolje – deluje suviše krupno i usporeno, toliko je zategnut da izgleda kao da će materijal svakog trenutka da popuca. Ipak, iako je Batmana igrao samo u ansambl superhero filmovima, bio je dominantan u svakoj sceni, parirajući Supermanu Henryja Cavilla i Wonder Woman Gal Gadot. Uz toliki potencijal, žao nam je što će, nakon predstojećeg filma The Flash, Ben Affleck odložiti titulu Mračnog viteza, a fanovima i dalje nije u potpunosti jasno zašto.

Comments