3. Christian Bale – Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), The Dark Night Rises (2012)

Christian Bale, zajedno sa odličnim pristupom i režijom Christophera Nolana, zaslužan je što je udahnuo novi život Mračnom vitezu, budući da je preuzeo štafetu od Georgea Clooneyja. Nolanova Batman trilogija je doživela neverovatni kritički i finansijski uspeh, a The Dark Knight postao najbolji Batman film do sada (najpre zbog maestralne izvedbe Heatha Ledgera kao Jokera). Batman Christiana Balea, kao i ova cela trilogija, predstavlja mračniji i realniji prikaz Gotham Cityja i njegovih heroja i zlikovaca. Baleov Batman je kompleksni heroj s vrlinama i manama, i upravo je on taj koji je, pored Nolanove vizije, zaslužan što su superherojski filmovi zasnovani na stripovima postali toliko uspešni. Bez Baleove super-ozbiljne verzije lika, prodornih očiju i govora tela – Batman više postaje čovek nego simbol.

2. Michael Keaton – Batman (1989), Batman Returns (1992)

Michael Keaton je, na primer, prvi Batman kog pamte mnoge generacije, jer je bio prvi koji ga je tumačio u visokobudžetnom filmu. Uz umetnički, mračniji, gotski pristup Tima Burtona, ova dva ostvarenja (pogotovo Batman Returns) bila su mnogo mračnija i surovija od veselijeg prikaza Batman franšize na koju je svet dotad navikao. Keaton na prvi pogled ne izgleda kao tipični Batman – nije mišićav i izgleda kao sredovečni zamišljeni gospodin, ali – genijalan je. Batmana tumači sa velikom dozom elegancije, odvažnosti i plemenitosti zbog kojih je nemoguće ne zavoleti ga. I uspeva da uspostavi očaravajuću hemiju sa Vicki Vale (Kim Basigner), a potom i sa Selinom Kyle (Michelle Pfeiffer). Keaton je toliko dobar i pamtljiv da smo ga teška srca postavili na drugo mesto liste. Ipak – ove godine ćemo ga ponovo videti u ulozi Batmana u filmu The Flash, zbog čega smo, naravno, ekstremno uzbuđeni.

1. Robert Pattinson – The Batman (2022)

Da, da, znamo, ali toliko je dobar! Ako još uvek niste pogledali novi Batman film – preporučujemo vam da to učinite, budući da se od prošle sedmice prikazuje u bioskopu, a apsolutno zaslužuje da ga doživite na velikom platnu. Još otkako smo pre tri godine prvi put saznali da je dobio ulogu Mračnog viteza, bili smo skeptični kako će se Pattinson pokazati jer ga, iako je izgradio impresivnu karijeru, i dalje pamtimo kao Edwarda Cullena iz filmske sage Twillight. Sad možemo reći da je Pattinson učinio da zaboravimo na to. Njegov Batman je depresivan, tužan, pomalo emo, ali dominantan, snalažljiv, prizeman. Kostim mu stoji kao saliven, a ispod maske slepog miša – posebno su mu izražajne oči i vilica. Čini nam se da uopšte ne mora da progovara, već samo očima da glumi. Tmurniji je nego Nirvanine pesme koje se provlače u toku celog filma, i besniji od svakog Brucea Waynea do sada. Mlad, još ne zna šta herojstvo tačno podrazumeva. Ljut je i životno povređen, što ga čini realnim i nekim s kim se možete poistovetiti, što je odlična uvertira za njegove buduće Batman filmove koje jedva čekamo! Idite u bioskop i pogledajte film, nema šanse da ćete se pokajati.

Naslovna fotografija: instagram.com/1ofthemarvelnerds_official

Dušan Veselinović

Comments