Dugoočekivana premijera šeste sezone planetarno popularne gangsterske serije Peaky Blinders prošle nedelje je privukla čak 3.8 miliona gledalaca u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je čini najuspešnijom premijerom Shelbyjevog klana dosad (premijera prethodne sezone privukla je 3.7 miliona gledalaca). Emitovana na TV kanalu BBC One, šesta sezona se trenutno ne može pogledati na Netflixu na kom je dostupno prethodnih pet. Najnovija sezona je posvećena glumici Helen McCrory, koja je u seriji Peaky Blinders maestralno tumačila Polly Grey, a koja je prošle godine preminula od raka dojke. Prva epizoda nove sezone je otkrila kako su se autor Steven Knight i režiser Anthony Byrne pozabavili sudbinom tetke Polly – ključne figure porodice Shelby.

Sa druge strane, glumac Cillian Murphy i dalje dominira kao Thomas “Tommy” Shelby, neprestano nas iznenađujući svojim umećem. Ovom prilikom smo odlučili da izdvojimo njegovih 7 uloga kojima je dokazao da efikasno ume da se snađe u skoro svakom filmskom žanru.

Jim – 28 Days Later (2002)

Verovatno uloga u kojoj ga je većina gledalaca prvi put primetila, Cillian igra kurira koji se iz kome budi u razorenoj Britaniji – nakon što je “virus besnila” poharao zemljom. Jim naleće na inficirane ljude u crkvi, gde upoznaje Selenu koja mu otkriva šta je sve propustio dok je bio u komatoznom stanju. Uz sveži pristup prema inficiranima, ovaj akcioni horor je, uz Resident Evil, revitalizovao zombi žanr. Cillian Murphy je čak izjavio da bi se vratio u trećem delu franšize.

Emmett – A Quit Place Part II (2020)

Murphyjev Emmett je bio porodični prijatelj porodice Abbott pre nego što su čudovišta zaposela Zemlju. Emmett, koji tuguje zbog gubitka svoje porodice, napravio je samostalno utočište u napuštenom skaldištu. Nakon tragedije koja ih je zadesila u prvom delu, Evelyn Abbott (Emily Blunt) i njeno dvoje dece tragaju po svetu za mestom koje bi učinili svojim. Nailaze na Emmetta kog mole za pomoć. Dalje nećemo odavati, ali znamo da je internet “poblesavio” kad su Cilliana prvi put videli u trejleru za ovaj SF akcioni horor.

Damien O’Donovan – The Wind That Shakes the Barley (2006)

Ovo je film koji se bavi događajima iz Irskog rata za nezavisnost (1919-1921) i Irskog građanskog rata (1922-1923). Cillian tumači Damiena, studenta medicine koji želi da napusti svoj posao u uglednoj bolnici u Londonu. Njegov plan se menja nakon što svedoči zverstvima rata, pa se priključuje lokalnoj IRA frakciji sa bratom Teddyjem. Ipak, nakon što dođe do mira sa britanskim snagama, braća se razdvajaju zbog različitih uverenja, pa se bore na suprotnim stranama. Film je pobrao sve pohvale kritičara, a mnogi tvrde da je ovo najbolja Murphyjeva uloga dosad.

Comments