Vojnik – Dunkirk (2017)

Još jedan ratni film u Murphyjevom rezimeu, koji prati spasilačku misiju 330.000 ujedinjenih vojnika na plažama Denkerka. Cillian se ovde ponovo udružio sa režiserom Christopherom Nolanom kako bi stvorili još jedno kinematografsko remek-delo. Murphy je maestralno odigrao vojnika sa posttraumatskim stresnim poremećajem, kog su iz ruševina spasili britanski civili.

Dr Jonathan Crane/Scarecrow – Batman Begins (2005)

U ovom ostvarenju Christophera Nolana pratimo origin priču o Mračnom vitezu grada Gotam. Murhyjev Crane je psihofarmakolog koji radi u Arkam ustanovi za mentalno obolele. Crane je tajno stvorio toksin koji izaziva pojavu najvećih strahova kod osobe koja ga udahne, pa planira da ga pusti po celom Gotamu. Murphy je prvenstveno otišao na audiciju za Batmana, ali je ta uloga ipak dodeljena Christianu Baleu.

Robert Fischer – Inception (2010)

I još jedan nesvakidašnji, sjajan Nolanov SF film o “snu unutar sna”. Leonardo DiCaprio predvodi ansambl genijalnih glumaca, a tumači lopova Doma Cobba koji poseduje retku sposobnost da se infiltrira u tuđe snove kako bi špijunirao njihovu podsvest. Kad mu se ukaže šansa da izbriše svoj kriminalni dosije, Cobb mora da se infiltrira u podsvest Roberta Fischera (Murphy). Međutim, u toku misije, neko drugi anticipira svaki njegov pokret…

Thomas “Tommy” Shelby – Peaky Blinders (2013-2022)

I na kraju, prema našem mišljenju – najbolja uloga Cilliana Murphyja, koja godinama unazad oduševljava fanove širom sveta. Smeštena u Birmingemu u Engleskoj, ova krimi drama prati avanture bande Peaky Blinders nakon Prvog svetskog rata. Murphyjev Shelby je nemilosrdni lider klana, a cela serija čini da je gledaoci pomno prate od početka do kraja, dok Murphy ima priliku da odigra performans života. Nova, šesta sezona je ujedno i poslednja, ali tu neće biti kraj – jer će biti snimljen i film koji će u potpunosti zaokružiti priču.

Naslovna fotografija: instagram.com/cillianmurphyofficiall

Dušan Veselinović

Comments