Da nismo dobili informaciju da Colin Farrell igra Penguina u novom blokbaster hitu The Batman, nikad nam ne bi palo na pamet da je to on – jer mu je maska urađena tako da je neprepoznatljiv. Kao i Colin, i mnogi drugi glumci su se podvrgli žestokim transformacijama za određenu ulogu. U prošlosti, što veća protetika značila je veću šansu za dobijanje Oscara. Detaljna transformacija znači razumevanje dubine glumčeve posvećenosti ulozi. Od gubitka velike količine kilograma do sati i sati provedenih sa stolici za šminkanje, postoji mnogo tipova transformacije za koje se glumci pripremaju za uloge. 

Prisećamo se 8 glumaca koji su, kao i Colin Farrell, ostvarili sjajne performanse u neprepoznatljivim ulogama…

Charlize Theron – Monster (2003)

U izvanrednoj izvedbi koja je Charlize Theron donela prvog Oscara, glumica tumači serijskog ubicu Aileen Wuornos koja je, između 1989. i 1990. usmrtila sedam muškaraca. Sjajna ne samo po svojoj fizičkoj, već i mentalnoj transformaciji, Theron je uspela da otelotvori psihički nestabilnu ženu, a da to ne učini na eksploatatorski način. Theron se ugojila 15 kilograma, obrijala obrve i nosila lažne zube. I ona i rediteljka Patty Jenkins potrudile su se da Aileen Wuornos prikažu kao ljudsko biće. Takva sirovost omogućava filmu da adekvatno, temeljno istraži Aileeninu oštećenu dušu.

Gary Oldman – Darkest Hour (2017)

Još jedna izvedba nagrađena Oscarom, u ovom ostvarenju Joea Wrighta, Gary Oldman tumači Winstona Churchilla, novopostavljenog britanskog premijera u toku ranih godina Drugog svetskog rata. Za ovaj projekat, autorski tim je čuvenog šminkera Kazuhira Tsujija vratio iz penzije. Oldman je i pre ove role igrao ceo asortiman likova zbog kojih je menjao svoj izgled – Draculu, Siriusa Blacka u filmskom serijalu Harry Potter, Zorga u The Fifth Element. Ipak, čini nam se da je kao Churchill najneprepoznatljiviji, i drži nam pažnju a da njegova izvedba nijednom ne izgleda kao imitacija. Ovo je bila full-body transformacija, koja je u potpunosti urodila plodom, jer je Oldmanova uloga ušla u anale kinematografije.

Tom Cruise – Tropic Thunder (2008)

Pored inicijalnog šoka od toga da Toma Cruisa prvi put vidimo kao gojaznog, oćelavelog rukovodioca studija zvanog Les Grossman, Cruiseova izvedba mentalno neuravnoteženog čoveka predstavlja jednu od uloga kakve je retko prihvatao. Ipak, nakon kritičkog i komercijalnog uspeha filma Tropic Thunder – smatramo da bi Cruise trebalo da je reprizira, ili da odigra sličnu. Grossman je u jednom delu filma nateran da pregovara sa kriminalcima, pa videti Cruisea kako odašilje tiradu smrtnih pretnji i psovki je, nadasve, urnebesno.

Michael Keaton – Beetlejuice (1988)

Pre nego što je ogrnuo Batmanov plašt u ostvarenju Tima Burtona, Keaton je prvenstveno bio obasut teškom šminkom i zelenom perikom u Burtonovom filmu Beetlejuice. Za glumca koji se kasnije sjajno pokazao u dramama kao što su Spotlight i Birdman, videti Keatona kako ispušta maničnu energiju, koja je obeležila početak njegove karijere, predstavlja veliko zadovoljstvo. Iako se Keatonov Betelgeuse pojavljuje tek od sredine filma, njegov uticaj je toliko jak da momentalno krade svaku scenu, danas postavši jedna od ikona kinematografije, najpre Burtonovog opusa. 

Comments