Christian Bale – Vice (2018)

Ako sumiramo njegovu karijeru, jasno je da Christianu Baleu fizičke transformacije nisu strane. Umesto teške šminke i protetike, Bale često dobija i gubi na težini (podsećamo da je za film The Machinist izgubio čak 30 kilograma, nakon čega je za šest meseci nabacio 50 kilograma mišićne mase za ulogu Batmana u Batman Begins Christophera Nolana). Zvuči neverovatno, zar ne? Mi i dalje ne verujemo u takvu mogućnost bez ozbiljnih zdravstvenih problema, ali – Holivud. Bale se potom ugojio 20 kilograma za ulogu Dicka Cheneyja za film Vice Adama McKaya – što je njemu možda bilo nešto potpuno opušteno nakon prethodne dve transformacije. Tad je izjavio da je jeo velike količine raznih pita. Rezultat se ogledao u tome da je Baleov performans perfektno oslikao bivšeg američkog potpredsednika. Intonacija, ljudska želja za moći… ovo je masterclass izvedba čoveka koji svaki put ispolji baš to.      

Heath Ledger – The Dark Knjight (2008)

Kad već pominjemo Dark Knight trilogiju Christophera Nolana, i njegov filmski univerzum je imao ceo asortiman neprepoznatljivih uloga. Savršeni primer toga je iznenađenje koje nam je Heath Ledger priredio kao Joker. Glumac je karijeru započeo u romantičnom filmu 10 Things I Hate About You, a potom pobrao pozitivne kritike u drami Brokeback Mountain, ali takva iskustva su nemerljiva sa onim što nam je pružio kao ultimativni “agent haosa”. Pored šminke i protetike, Ledger se tako podrobno pripremao za ulogu da lik Jokera nije mogao napustiti i nakon snimanja. Performans mu je doneo posthumnog Oscara. 

Cate Blanchett – I’m Not There (2007)

Nekonvencionalni kasting za nekonvencionalni biografski film Todda Haynesa, u I’m Not There šest glumaca reprezentuje različite stadijume života i muzike Boba Dylana. Cate Blanchett igra Jude Quinn, verziju Dylanove persone iz sredine šezdesetih godina prošlog veka. Blanchett zadire u unutrašnje dileme umetnika koji pokušava da razvije svoju karijeru u nešto novo, dok se njegovi fanovi pitaju zašto zaboravlja na muziku koja ga je učinila poznatim. Velika količina frustracije izbija iz Blanchettine interpretacije koja je, iako žensko, pokazala da savršeno može da glumi i muškarca.

Ralph Fiennes – Harry Potter franšiza (2005-2011)

Mnogo više od duh-belog zlikovca bez nosa je otelotvoreno u Voldermortovom omamljujućem prisustvu u Harry Potter franšizi, koje je daleko od onoga na šta smo inače od njega navikli. Njegov Voldermort kreira identitet za sebe – blagi govor, stameno držanje i tiho zastrašivanje dovoljni su da ovaj zlikovac ne mora ni da otvori usta, a da nas ne prestravi. Fiennes izvanredno obavlja posao, što ga čini potpunim likom koji je postao deo liste najsurovijih filmskih, ali i književnih, zlikovaca.  

Naslovna fotografija: instagram.com/thejokerwll

Dušan Veselinović

Comments